Sayısal f(x)=f-¹(x) sorusunda f(f(x))=x dönüşümü neden sonuç vermiyor?

Doğuhan_61

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İ5 12400F

RX 6750XT

16 GB RAM

512 GB M2 SSD
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

1. soruda f(x)=f⁻¹(x) eşitliğini sağlayan noktaları sormuş. Ben bu ifadeyi f(f(x))=x'e dönüştürüp yazdığımda neden sonuç çıkmıyor?
Nerede hata yapıyorum?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

1. soruda f(x)=f⁻¹(x) eşitliğini sağlayan noktaları sormuş. Ben bu ifadeyi f(f(x))=x'e dönüştürüp yazdığımda neden sonuç çıkmıyor?
Nerede hata yapıyorum?

Hocam fonksiyonun tersini alıp ortak çözdüğümüzde de aynı sonuç çıkar fakat burada Eyüp hocam fonksiyonun tersinin ve kendisinin 1 noktada eşit çıkacağını o noktanın da y=x doğrusu üzerinde olacağını göstermiş bu yüzden fonksiyonu y=x e eşitlemiş ve cevabı bulmuş.

Hocam ben f(f(x))=x işlemine göre eşitliğin köklerini bulduğum zaman farklı noktalar buldum.
(x^2-x-3)^2 -x^2+x+3-3=x

(x^2-x-3)-x^2=0

iki kare farkından-> (2x^2-x-3)(-x-3)=0

-(2x-3)(x+1)(x+3)=0

kökler arasında 3 yok

Hocam ben f(f(x))=x işlemine göre eşitliğin köklerini bulduğum zaman farklı noktalar buldum.
(x^2-x-3)^2 -x^2+x+3-3=x

(x^2-x-3)-x^2=0

iki kare farkından-> (2x^2-x-3)(-x-3)=0

-(2x-3)(x+1)(x+3)=0

kökler arasında 3 yok
Hocam zaten f(f(x))=x foksiyonunun köklerden biri 3 çıkmayacak bu fonksiyonu f(x) ile eşitlediğimizde kök 3 çıkıyor, ki buda çok uzun bir işlem demek onun yerine fonksiyonun tersinin ve kendisinin 1 noktada eşit çıkacağını ve o noktanın da y=x doğrusu üzerinde olacağını bulup f(x) fonksiyonunu y=x e eşitleyerek cevabı bulabiliriz. (umarım anlatabilmişimdir.☺️)

Hocam zaten F(F(x))=X foksiyonunun köklerden biri 3 çıkmayacak bu fonksiyonu F(x) ile eşitlediğimizde kök 3 çıkıyor, ki bu da çok uzun bir işlem demek onun yerine fonksiyonun tersinin ve kendisinin 1 noktada eşit çıkacağını ve o noktanın da y = X doğrusu üzerinde olacağını bulup F(x) fonksiyonunu y = X e eşitleyerek cevabı bulabiliriz. (umarım anlatabilmişimdir.☺️)

Sağ olun hocam. Zaten diğer yol daha kolay ama ben bu yolla yapınca neden çıkmadığını merak ettim. 2 kare farkını uygularken işlem hatası yapmışım normalde o yöntemle de soru çıkıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı