F35 Yerine Neden Rus ve Çin Yapımı Uçakları Alamayız?

Makaleler
20
Yer
Nordschleife
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Biliyorsunuz ki F-35'ler ile ilgili Amerika tarafından yaptırım uygulanmakta. Bunu duyan medya tıklanma amacıyla olması çok zor olan ihtimalleri olacak veya olmuş gibi lanse edip halka yanlış/eksik bilgi vermekte. Yok SU-57 beraber üreteğiz yok SU-35'ler envantere giriyor gibisinden birsürü medyanın çarpıttığı haber bulunmakta. Ben de bugün neden çok zor/imkansız olduğunu Bilal'e anlatır gibi anlatacağım.

1- Uçakların Sınıfları: Biz F35 Lightning II'yi F4 Phantom ve F5 Tiger'ların yerine alıyoruz. Bu iki uçakta artık çok eskidiler ve değişmeleri gerek. Medya'da uçaklar hep kağıt üstünde karşılaştırılmaktalar. Kağıt üstünde karşılaştırdığımızda Rus uçakları elbette daha hızlı ve daha çevikler. Bizim almak istediğimiz F-35'ler multirole tipinde uçaklarken SU-57 ve SU-35 avcı uçaklarıdır. F-35 Kara ve Deniz hedeflerini vurmak için tasarlanmışken SU-57 ve SU-35 Hava hedeflerini vurmak için tasarlanmıştır. Bizim zaten avcı uçaklarımız(F-16) var. Bunun yanında yeni nesil avcı uçaklarıda(TF-X) geliştiriyoruz. Yani SU-57 ve SU-35 almak direk israf olacaktır. Aynı işi yapan uçaklarımız var ve yenilerini geliştiriyoruz. Bizim asıl ihtiyacımız olan F35 gibi havadan karaya görevlerde başarılı uçaklar. Çin'in J-31 alternatifine 2. maddede değineceğim.

2- Altyapı ve Cephanelik: Biz bir NATO ülkesiyiz ve havacılık standartlarımız NATO standartlarına göre şekillendirilmiştir. Rus ve Çin uçaklarını kullanabilmemiz için hava üslerini yeniden inşa edip düzenlememiz gerekiyor. Bunun yanında tüm cephaneliğin elden geçmesi gerekiyor. Ya mühimmat geliştireceksiniz yada satın alacaksınız. Uçakların bakımı ve yedek parçalarıda ayrıca temin edilmesi gerek. Bunlar çok uzun zaman ve çok fazla paraya mal olacaktır.

3- Kadro: Yer ekibinin ve pilotların Rus ve Çin uçakları hakkında yeniden eğitilmesi gerekecek. NATO standartlarını öğrenen kadro yeni düzene alışmakta zorlanacak. Pilot eğitmek kolay iş değildir ve çok zaman alacaktır. Rus veya Çin sistemlerine alışma süreci zahmetli olacaktır.

4- NATO: NATO'ya dahil olmak özellikle hava kuvvetleri konusunda çok karmaşıktır. NATO'da birsürü tatbikat vs. yapılmaktadır. Aldığınız uçakları NATO'ya dahil etmeniz gerekecektir kullanabilmek için. Uçakta birsürü değişiklik yapmanız gerekecektir. Buna hem Rusya hemde NATO tarafı karşı çıkacaktır. Radar sisteminizi, dost düşman ayrımı gibi birçok şeyi entergre etmeniz gerekli.

5- Para ve Zaman: Bir Doğu Bloğu uçağını NATO sistemine entegre etmek, kullanmak çok zahmetli ve masraflıdır. Yapsak bile deymeyecektir. Birsürü politik zorluk çekeceğiz. Türkiye'nin buna ayıracak ne parası nede zamanı var.

Kısaca bu işlere kalkışırsak çok fazla zarar ederiz. S400 herşeyiyle hazır kapalı bir sistem olduğundan bunların entegrasyonu ve kullanımı zor olmayacaktır. Ancak uçak denildiğinde birsürü şeye dikkat etmeniz gerekiyor. Kusurlar oluştuğunda kapatmak çok maliyetli ve zaman istiyor. Üstteki nedenlerden bize çok fazla zarar verecektir. Ben sadece Mali ve Teknik anlamda inceledim. Politik kısımlarını devlet büyüklerimize bırakıyorum. Eklemek istediğiniz birşey varsa yazabilirsiniz. Sağlıcakla kalın :). Medyayı umursamayın...

Rus uçakları yarardan çok zarar getirir. TR'nin bu uçakları alacak parası var ama işletecek parasi yok. Zamanı yok.

TF X 2030 2035 gibi devreye girecektir diye tahmin ediyorum. F16'lar da var. Bırakın vermesinler F35'leri.

SU-57 bir avcı uçağı F-35 ise kara hedefleri bombardıman etmek için.
Ya SU-57'leri alcaz TFX avcı uçaklarını bombradıman uçağına çevircez.
Yada F-35 için S400 feda edilecek.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı