Facebook 690 bin kullanıcısının üzerinde psikolojik deney yaptı!

Facebook’un alelade bir sosyal ağ olmadığı aşikar fakat çevrimiçi bir bilim laboratuvarı olduğu bilinmiyordu…

Sosyal ağ, 690 bine yakın kullanıcı üzerinde bir hafta boyunca gerçekleştirdiği psikolojik deneyin sonuçlarını yayınladı. Deneyde, duyguların çevrimiçi olarak aktarılmasının etkileri gözlemlendi.

Facebook’u İngilizce kullanan 689.009 kullanıcıya özel tasarlanan Haber Akışı sayfası, hangi duyguların insanların paylaşım tavırlarını ne yönde değiştirdiğini gözler önüne serdi.

Deneyi iki aşamalı olarak kurgulayan Facebook, kullanıcıların bir bölümüne pozitif içerikler sunarken, diğerlerine ise arkadaşlarının paylaştığı duygusal açıdan negatif paylaşımları gösterdi.

Facebook, deney esnasında hiçbir iletiyi değiştirmedi. Yalnızca, bu deneye özel bir algoritma geliştirerek, pozitif ve negatif duygu yüklü durum güncellemelerini algıladı ve deneyin kurgusuna paralel olarak dağıtımını gerçekleştirdi.

Deney Facebook’a, durum güncellemelerindeki duyguların bulaşıcı olduğunu gösterdi. Pozitif durum güncellemeleri gören kullanıcılar ‘çoğunlukla’ pozitif paylaşımlarda bulundu. Negatif iletiler görenler de aynı şekilde daha az pozitif paylaşımlar yaptı ve durum güncellemelerinin büyük bir bölümü negatif duygular yüklüydü.

Facebook’un bu deneyi, insanlığın çevrimiçi duygu alışverişini ne denli benimsediğini ortaya koyuyor. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, Facebook’ta da bir arkadaşımızı üzgün gördüğümüzde bizler de üzülüyoruz.

Bu zamana kadar Facebook tarafından gerçekleştirilen ilk psikolojik araştırma, çok net sonuçlar ortaya koyarak sosyal ağı hedefine taşıdı. Ancak kimi kullanıcılar sosyal ağ deneyimlerinin bu tarz müdahalelere maruz kalmasından şikayetçi. Facebook ise her kullanıcının sosyal ağa üye olurken kabul ettiği hiçbir kullanım koşulunu ihlal etmediğinin altını çiziyor.

Kaynak: Facebook 690 bin kullanıcısının üzerinde psikolojik deney yaptı
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı