İlk defa bir Fallout oyunu oynayayım dedim ve Fallout 3'e başladım ancak 2 saati geçmesine rağmen oyun hala birçok şeyi bana öğretmiyor ve hiçbir şey hakkında bilgi sahibi değilim diyologlar çok fazla ama boş gibi geldi ayrıca zaten eski oyunları seven biriyim ancak gerçekten sarmadı, örneğin 101 adlı yerden çıkınca m ye basıyordum ancak harita gelmiyordu, 1 saat boş boş gezip bir okulda yağmacıları öldürdükten sonra altta radarda yeşil bir şey olduğunu fark edip göreve gittim. Ve şu karakterin koluna taktığı şey de her şey çok karmaşık geldi,(harita neden m tuşunda değil hala anlamadım) radyasyon seviyesi falan nerede yazıyor bir fikrim yok. Yani anlatmak istediğim devam edeyim mi yoksa sonrasında açılıyor mu oyun?
Şimdiden teşekkürler.
En büyük hatayı ilk iki oyunu oynamayarak yapmışsın. Felaket neden oldu, hangi şehirlerde neler yaşandı, sığınaklar neden var, dışarıda neler var, amacın ne gibi soruların hiçbirini bilmiyorsun. Biz üçüncü oyuna başladığımızda oynanışı, pip-boy'u, temayı, kara mizahı, seçimlerin sonuçlarını, serbestliği vb. şeyleri zaten biliyorduk, hâliyle sorun yaşamadık. Sen Wiki'ye bakmadan, hangi tuş neye yarar, konu veya oynanış tarzı nedir bakmadan başladığın için biraz boşlukta kalmışsın. Tavsiyem ilk iki oyunu bitirmen, yapmak istemiyorsan Wiki'den o oyunları okuman.
Oyunun bir şey öğretmemesinin ne kadar güzel olduğunu zamanla anlayacaksın. Aniden gelişen olaylar, keşif hissinin verdiği haz, bir görevi yapmak için önünde birçok yol olması inanılmaz güzel. Bir kişiyi öldürsen ne olur, ihbar etsen ne olur, desteklesen ya da görmezden gelsen neler olur görünce hayran oluyorsun yani öğretici bekleme, keşfet.
Diyaloglar fazla çünkü biz "hadi sığınaktan çıkıp canavar avlayalım da dönelim." diyen biri değiliz. Ülkede neler olmuş, sığınaklarda neler olmuş, insanlar kim, nereden geldiler gibi binlerce şeyi öğreniyoruz. Konuşa konuşa görev alıyor ya da keşif yapıyoruz yani kısaca bu oyunda diyalog her şeydir.
Bu oyun rol yapma ögelerini genel olarak çok ciddiye aldığından şu tuşa basıp şu istatistiğe ya da özelliğe erişmek yok. O kolundaki pip-boy senin her şeyin. Envanter de orada, silah ve kıyafet kuşanma da orada, sağlık ve radyasyon göstergesi, notlar, radyo, görevler, haritalar, her şey orada. Kendini o kişi olarak düşün. Çorak topraklarda bir başınasın ve teknoloji harikası pip-boy'un senin en büyük yardımcın. Onu çabucak öğrenirsin.
Sana ilk iki oyunu oynamandan sonra en büyük tavsiyem ise anlamadığın, takıldığın şeyler için Wiki'ye bakman ya da internette yardım araman. En fazla 20-30 kez yardım aldıktan sonra her şey yerine oturur.