Fan akışı düzenleme

001c8cbc69009673938ca758ca334ac3.jpg

Bunu baz alabilirsin.

Şöyle düşün, Arkadaki fan tam da CPU soğutucunun sıcak havayı tahliye ettiği tarafa denk geliyor.
Inkedf173a3e4-5a21-4000-8971-6bb57a78ffe5_LI.jpg

Şu şekilde anlatayım mavi yuvarlak içine aldığım buz gibi üflerken dışarı, kırmızı işaretlediğim baya sıcak üflüyor acaba akışı bozmuş olabilir miyim cünkü yukarıdaki egzoz fanları ben taktım sonradan

Üsttekilerin ikisi de dışarıya üflüyorsa sorun yok. Sağdaki kasanın ilk hava girdiği, henüz havanın da ısınmamış olduğu kısmına denk geldiği için serin üflüyor. Arkadaki de tahliye tarafına geldiğinden ısınmış havanın olduğu kısma denk geliyor.

Hava akışını bozulmaz ama anladığım kadarıyla senin şüphen CPU soğutucuya giden serin havanın bir kısmını sağdaki egzoz fan çalıyor mu acaba diye. Evet biraz öyle olabilir teknik olarak. Orada ön üst fandan hava girdiği gibi sağ üst egzozdan da direkt çıkıyor şeklinde mantık yürütülebilir. Şu anda kullandığın fanların modelinin ve özelliklerinin ne olduğunu bilmiyorum ama kule tipi soğutuculara takılacak olan fanların yüksek RPM ve yüksek hava akışlı fanlar olması tercih ediliyor. Çünkü radyatörden ne kadar verimli hava akarsa o kadar iyi serinler. Eğer CPU fanları havayı yeteri kadar çekemezse, serin havanın bir kısmını sağ üstteki egzoz fana kaptırabilir.

Üsttekilerin ikisi de dışarıya üflüyorsa sorun yok. Sağdaki kasanın ilk hava girdiği, henüz havanın da ısınmamış olduğu kısmına denk geldiği için serin üflüyor. Arkadaki de tahliye tarafına geldiğinden ısınmış havanın olduğu kısma denk geliyor.

Hava akışını bozulmaz ama anladığım kadarıyla senin şüphen CPU soğutucuya giden serin havanın bir kısmını sağdaki egzoz fan çalıyor mu acaba diye. Evet biraz öyle olabilir teknik olarak. Orada ön üst fandan hava girdiği gibi sağ üst egzozdan da direkt çıkıyor şeklinde mantık yürütülebilir. Şu anda kullandığın fanların modelinin ve özelliklerinin ne olduğunu bilmiyorum ama kule tipi soğutuculara takılacak olan fanların yüksek RPM ve yüksek hava akışlı fanlar olması tercih ediliyor. Çünkü radyatörden ne kadar verimli hava akarsa o kadar iyi serinler. Eğer CPU fanları havayı yeteri kadar çekemezse, serin havanın bir kısmını sağ üstteki egzoz fana kaptırabilir.
Evet tam olarak bu dediğinizi düşünüyorum, aşağı almayı düşündüm ordada pek ihtiyac yok gibi powercolor red devil rx6600xt daha hiç 50 derecenin üstünü görmedim ağır yükte dahi gpuda' coğu zaman fanı kapalı zaten. bilemedim napsam :)

O zaman şöyle dene. Bilgisayarını stres testine sokabilirsin. İlk testte tüm fanlar çalışırken, ikinci testte de sağ üst egzoz çalışmıyorken.

Bir bak bakalım ne gibi etkisi olacak.
Homeoffice çalıştığım için şuan biraz işlerim var akşam deneyip sonuçları atayım buraya o zaman teşekkürler yardımlarınız için

Ben şahsen mid-tower kasamda 9 fan barındırdığım için yani zorunlu yoldan anlıyorum denebilir derdini. Senin bu düşündüklerin kafamı çok yordu zamanında.
4 adet fan ile geldi kasa normalde cpu 80-90 dereceleri görüyordu yük altında yeterli olmadığını düşünüp cpu sogutucu +2 adet fan aldım ama, hala doğru kombinasyonda mı kararsızım, denemem lazım dediğiniz şekilde, cünkü el ile kontrol ettiğimde bariz bir fark var hem hava cıkışında hem sıcaklıklarda

Technopat Haberler

Geri
Yukarı