Farklı RAM'ler Bir Arada Kullanılır mı?

Konuyu hortlattığım için kusura bakmayın ama ben bu konuyu test ettim olay şöyle;
Elimde iki adet RAM var:

Biri Hi-Level 4 GB DDR3 1333MHz RAM.
Diğeri Kingston 2 GB DDR3 1033MHz RAM.

Bu iki RAM'i PC'ye taktım ve Windows 10'da test ettim. İkisini de RAM testine soktum ve sorunsuz performans verdi. Ama bu demek değilki mavi ekran vermeyecek. Maalesef ki rastgele zamanda "memory_management" kodlu mavi ekran aldım ve tahmin ediceğiniz üzere bu hata RAM'den kaynaklı. Özetle hiç uğraşmayın derim. RAM alacak param olmadığından ben bile 2 GB RAM'i çıkarttım.
A-10 7890K işlemci ile Asus A88xm usb 3.1 anakartta aynı marka aynı hızda fakat cl zamanları farklı olan ramleri bir arada kullanınca 2133mhz ram hızında hata veriyor mavi ekran hatası. Fakat 1866mhz yapınca problem yok. Aynı ramleri eski sistemim olan Intel core i5 2500k ve asus p8z68v-pro anakartta 2133mhz de sorunsuz kullanmaktaydım. Ekran kartı ve anakart arızalanınca mecburen elimde kalan ramlerle apu topladım. Şu an:
G. Skill 2133mhz 8-9-8-24 2 tane 2x2gb
G. Skill 2133mhz 9-11-10-28 2 tane 2x4gb
Toplamsa 12gb ramim var fakat bunları her türlü denedim 2133 de mavi ekran veriyor. 1866mhz de düzgün.
2133mhz kullanmak için bir çözümü var mı bildiğiniz. Cl zamanlarını manuel falan girebileceğim değerler. İkisinin de kabul edebileceği değerleri manuel Xmp profillerini de deneyince hata veriyor.

A-10 7890k işlemci ile ASUS A88xm USB 3.1 anakartta aynı marka aynı hızda fakat CL zamanları farklı olan RAM'leri bir arada kullanınca 2133MHz RAM hızında hata veriyor mavi ekran hatası. Fakat 1866MHz yapınca problem yok. Aynı RAM'leri eski sistemim olan Intel Core i5 2500K ve ASUS P8Z68V-PRO anakartta 2133MHz de sorunsuz kullanmaktaydım. Ekran kartı ve anakart arızalanınca mecburen elimde kalan RAM'lerle APU topladım. Şu an:
G.Skill 2133MHz 8-9-8-24 2 tane 2x2GB.
G.Skill 2133MHz 9-11-10-28 2 tane 2x4GB.
Toplamsa 12 GB RAM'im var fakat bunları her türlü denedim 2133 de mavi ekran veriyor. 1866MHz de düzgün.
2133MHz kullanmak için bir çözümü var mı bildiğiniz. CL zamanlarını manuel falan girebileceğim değerler. İkisinin de kabul edebileceği değerleri manuel XMP profillerini de deneyince hata veriyor.

Bence 1866 da kullan. Çünkü o hızların yüksek olması fazla bir şey değiştirmez. İnternette DDR3 vs DDR4 diye araştırabilirsin. Çoğu testte aman bir fark yok.

A-10 7890K işlemci ile Asus A88xm usb 3.1 anakartta aynı marka aynı hızda fakat cl zamanları farklı olan ramleri bir arada kullanınca 2133mhz ram hızında hata veriyor mavi ekran hatası. Fakat 1866mhz yapınca problem yok. Aynı ramleri eski sistemim olan Intel core i5 2500k ve asus p8z68v-pro anakartta 2133mhz de sorunsuz kullanmaktaydım. Ekran kartı ve anakart arızalanınca mecburen elimde kalan ramlerle apu topladım. Şu an:
G. Skill 2133mhz 8-9-8-24 2 tane 2x2gb
G. Skill 2133mhz 9-11-10-28 2 tane 2x4gb
Toplamsa 12gb ramim var fakat bunları her türlü denedim 2133 de mavi ekran veriyor. 1866mhz de düzgün.
2133mhz kullanmak için bir çözümü var mı bildiğiniz. Cl zamanlarını manuel falan girebileceğim değerler. İkisinin de kabul edebileceği değerleri manuel Xmp profillerini de deneyince hata veriyor.
Passmark sonuçlarında fark eder onun dışında kullanımda aman aman bir fark göremezsiniz pek. Ramlerin uyumlu çalışabildiği frekansta kullanmak iyi olacaktır.

Bence 1866 da kullan. Çünkü o hızların yüksek olması fazla bir şey değiştirmez. İnternette DDR3 vs DDR4 diye araştırabilirsin. Çoğu testte aman bir fark yok.
Fakat 2133mhz de kullanmak Apu da dahili grafik için önemli ramlerden paylaşıyor grafik belleğini o yüzden yani. Dahili grafiğe 2gb ram paylaştırıyorum anakarttaki ramlerden. Kalan 10gb ı da işlemci kullanıyor. Harici ekran kartım yok. Ram hızı düştükçe fps de düşüyor. Bu işlemcinin özelliklerine bakarsan 2133mhz ram istediğini yazıyor yani az biraz darboğaz oluşuyor aslında 1866mhz de. Adamlar aslında biosta ramlerin zamanlarını manuel girilebilmesi için menüler koymuşlar. Nasıl hesaplanır bilmiyorum iki ramin de düzgün çalışacağı cl zamanlarını manuel girmeli aslında buna. (Çok fazla detay var biosta, çok ayar var ram menüsünde.) Bir şekilde karışık ramler ortak bir değerde çalışabilir diye düşünüyorum. Ryzen Ram timing calculator gibi yazılımlar gördüm ama ddr4 içindi. Benim işime yarayacak olan eskisi. Ramlerin üzerindeki xmp profilleri de hata veriyor. Ama mesela 2x4gb ram kitini kullanınca diğerlerini takmadan 2133mhz sorun çıkarmıyor tabiki. Sadece 12gb yerine 8gb kullanmış oluyorum. 2gb da dahili gpu yiyor kalan 6gb sistem için.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı