Fazla format atmak SSD'ye zarar verir mi?

Zarar vermez. Ancak SSD'lerin kullanım ömürleri var, onu tüketirsiniz. Ortalama olarak kapasitenin 150-200 katı (marka-modele göre değişiyor - Samsung'lar en az 300 kat civarı sanırım kontrol edin sizinkini-) kadar kullanımdan sonra tükenmeler başlayacaktır.
 
Zarar vermez. Ancak SSD'lerin kullanım ömürleri var, onu tüketirsiniz. Ortalama olarak hacmin 150-200 katı (marka-modele göre değişiyor) kadar kullanımdan sonra tükenmeler başlayacaktır.

Nasıl bir tükenme? Bozulma gibi mi? Yoksa kapasitesinde mi tukenme?
 
Vermez. Aslında çok çok az verir ama SSD’yi 100 yıl kullanmayı düşünmüyorsanız fark etmezsiniz.
Nasıl bir tükenme? Bozulma gibi mi? Yoksa kapasitesinde mi tukenme?
Evet onun gibi bir şey. Kapasitesi azalabilir. Technopat’ın bir Corsair SSD’ye petabyte’lar yazdığı bir videosu vardı. Ona bakabilirsiniz.
 
Yazılan her veri diskin ömrünü kısaltır. Formatlama işleminde diske veri yazılmadığı için kendi başına bir zararı yok. Ancak akabinde işletim sistemi ve bazı programları kuracağınız için onlarca GB veri yazılmış olacak. Bu miktarlar herhangi bir SSD'nin vaat ettiği yazma ömrü yanında epey düşük kalır ama yine de gereksiz işlerden uzak durup ömrünü olabildiğince uzun tutmak lazım.
 
Mesela üst üste 2 3 defa format atmak diske zarar verir mi? Veya başka bir şeye zarar verir mi?

Bu zamana kadar 30'a yakın format attım ve sonunda ömrü %1 düştü hocam. Yani bence bir insan bir cihazda en fazla 10 kere atar, bu durumda bence hiç etkisi olmaz gibi bir şey. Bu arada benim SSD'im -Intel 660P SSD- çok da işletim sistemi kurmaya yönelik bir SSD olmamasına rağmen bu şekilde, geri kalanı siz düşün...
 

Yeni konular

Geri
Yukarı