Fedora WM ile kurulur mu?

LapTop_Kardeş

Femtopat
Daha fazla  
Fedora'da:
WM (window Manager) nedir?
Ne işe yarar?
Eksileri ve artıları nedir?
Sadece terminal mi kullanabiliyoruz?
Bspwm mi i3WM mi Openbox mu?
Veya başka bir şey varsa söyleyebilir misiniz?
Sistemim.
Intel Core i5 4200M.
Intel HD Graphics 4600.
4 GB RAM.
465 GB HDD.

Pencerelerinizi geleneksel olan float yani uçan mod yerine, otomatik olarak ekrana döşeyen yazılımlardır. Fakat bunlar Tiling WM'ler için geçerli. Normal masaüstü ortamları da WM kullanır. Mesela KDE, kwin kullanır. Xfce xfwm vs vs. Bspwm, i3WM, Hyprland tiling WM'lere örnektir.

Bence artıları her şeyi kendiniz konfigüre ediyor olmanız. Ben Hyprland kullanıyorum. Bildirim yöneticisini, üstteki Bar'ı ve hatta uygulama açmak için kullandığım yazılımları kendim seçiyorum. Kısayolların hepsini kendim ayarlıyorum. Monitör çalışsın diye bile bir satır kod eklemem gerekiyor konfigürasyon dosyasına. Eksileri de bunlarla aynı aslında. Her şeyi kendin seçiyor olman bazı insanlara eziyet gibi gelirken, benim gibilere özgürlük ve ferahlık gibi geliyor. Kişiden kişiye değişir.

Alakası bile yok. Her uygulamayı açıp kullanabilirsiniz.

Bunu araştırma yaparak veya deneyerek öğrenmeniz daha faydalı olur.

Pencerelerinizi geleneksel olan float yani uçan mod yerine, otomatik olarak ekrana döşeyen yazılımlardır. Fakat bunlar tiling WM'ler için geçerli. Normal masaüstü ortamları da WM kullanır. Mesela KDE, kwin kullanır. Xfce xfwm vs vs. bspwm, i3WM, Hyprland tiling WM'lere örnektir.

Bence artıları her şeyi kendiniz konfigüre ediyor olmanız. Ben Hyprland kullanıyorum. Bildirim yöneticisini, üstteki Bar'ı ve hatta uygulama açmak için kullandığım yazılımları kendim seçiyorum. Kısayolların hepsini kendim ayarlıyorum. Monitör çalışsın diye bile bir satır kod eklemem gerekiyor konfigürasyon dosyasına. Eksileri de bunlarla aynı aslında. Her şeyi kendin seçiyor olman bazı insanlara eziyet gibi gelirken, benim gibilere özgürlük ve ferahlık gibi geliyor. Kişiden kişiye değişir.

Alakası bile yok. Her uygulamayı açıp kullanabilirsiniz.

Bunu araştırma yaparak öğrenmeniz veya deneyerek öğrenmeniz daha faydalı olur.

Sağ ol bir şey soracağım. Fedora'da bir türlü neofetch çalıştırmadım. "sudo dnf install neofetch" yazıyorum fakat böyle bir argüman bulunamadı diyor. Bir de WM kurmak için rehber var mı?

Fedora'da:
Ne işe yarar?
Veya başka bir şey varsa söyleyebilir misiniz?
Sistemim.
Intel Core i5 4200M.
Intel HD Graphics 4600.
4 GB RAM.
465 GB HDD.

WM'in ne olduğunu tam açıklayamasamda çok fena bir şey. Günlük olarak Windows kullansam da arada bir Arch'ta Hyprland kullanırım. Hyprland'i şuradan kurdum siz de bakabilirsiniz Fedora için: GitHub - JaKooLit/Fedora-Hyprland: For automated installation of Hyprland on Fedora (latest release) or any Fedora based distros.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı