Linux Mint vs Fedora

Ben Fedora ile başladım memnunum. Eğer ben uğraşmayı sevmem diyorsanız Mint kurun geçin. Az çok Yusuf ipek gibi kanallardan belirli rehberleri izlediyseniz ve fikir sahibiyseniz, en önemlisi Google kullanmayı biliyorsanız Fedora üzmez. NVIDIA kullanıyorsanız Fedora KDE kurmayın benden demesi. (X11 ile gelmiyor ve X11 paketi pek akıcı çalışmıyor fakat Fedora 40 GNOME'da X11 var ve akıcılık sorunu yaşamadım.)

Hocam kesinlikle Fedora öneririm. Gnome versiyonu en iyisidir. Linux Mint her ne kadar son kullanıcı için iyi olsa da Debain paketleri sorun çıkartıyor bazen. Fedora RPM kullanıyor ve RPM'de hiç sorun yaşamadım ben.

Fedora workstation veya Fedora KDE spin.

Eğer NVIDIA kullanacaksa asla önermem çünkü Fedora 40'ta KDE spinininde X11 kalktı. Bir paket ile ekleyebiliyorsunuz ama animasyonlar aşırı rezalet çalışıyor ve 165 Hz'de uygulama küçültürken falan takılmalar oluyor.

Workstation yani GNOME versiyonunun kendisinde X11 var ve ben böyle bir sorun henüz yaşamadım.

AMD ve Intel kullanıyorsa zaten Wayland'i sorunsuz kullanabilir.

Eğer NVIDIA kullanacaksa asla önermem çünkü Fedora 40'ta KDE spinininde X11 kalktı. Bir paket ile ekleyebiliyorsunuz ama animasyonlar aşırı rezalet çalışıyor ve 165 Hz'de uygulama küçültürken falan takılmalar oluyor.

Neredeyse 2 - 3 yıldır NVIDIA ile kullandım Wayland'i çok sorunlu değil.

Neredeyse 2 - 3 yıldır NVIDIA ile kullandım Wayland'i çok sorunlu değil.

Günlük kullanım ve tarayıcılarda sorun yok hatta x11'den daha akıcı ama özellikle oyunlarda flickering oluyor ve eğer kayıt alıyorsanız, oyun oynuyorsanız veya edit yapıyorsanız NVIDIA'da henüz X11 kullanmak zorundasınız. Örneğin ben Minecraft oynuyorum ve Wayland'de flickering var.

Genelde ofis işleri yaparım ve güvenlik benim için önemlidir, sizce hangisini şeçmeliyim ve neden?

Windows benzeri bir görünüm istiyorsanız Mint, daha yenilikçi bir dağıtım istiyorsanız Fedora kurun. Fedora'nın KDE spininde sorunlar var eğer KDE kuracaksanız workstation kurun sonra KDE kurun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı