Fedora yüksek RAM kullanımı

Daha fazla  
Herkese iyi günler. Farklı farklı Linux distrolarını deneyimlemeyi seviyorum. Şu aralar Fedora 33 kullanıyorum ve yüksek RAM kullanımıyla karşı karşıyayım. Sizce bu değerler bu distro için normal mi yoksa bir sorun mu var? Çünkü Linux tarafında çok düşük değerler görmeye alıştım. Ubuntu'da bile 900 MB-1.4 GB arası değişiyordu boşta RAM kullanımım. Aşağıdaki resimlere Fedora'da boşta aldığım değerleri bırakıyorum.

Ekran görüntüsü 2020-12-31 00-15-51.png

Ekran görüntüsü 2020-12-31 00-16-10.png

Hız olarak falan bir sorunum da yok ortalama işte. Öyle MX gibi Mint gibi falan uçmuyor yani ama kötü de değil.
Sistem Özelliklerim:
Dizüstü bilgisayarım:
HP Notebook - 15-af109nt - İşlemci: AMD Dört Çekirdekli A8-7410 APU ile Radeon™ R5 Grafik Kartı (2,2 GHz, 2,5 GHz'e kadar, 2 MB önbellek) - Ekran kartı: AMD Radeon R5 M330 Grafik Kartı (2 GB DDR3 ayrılmış) - Ram: 8 GB DDR3L SDRAM (1 x 8 GB) - Depolama: Crucial BX500 SSD (240gb) - İşletim sistemi: Windows 10 Home 20H2 + FEDORA 33

Son düzenleme:
Özür diliyorum arkadaşlar. Büyük rezillik gerçekten. Ben yanlış bakmışım. Dalgınlığıma geldi. Şu sıralar biraz fazla çalışıyorum beyin yorulmuş artık :D. Gerçek değerler bu şekilde;
@Dengesiz Kokarca

Eğer bilgisayarı ilk açtığınızda bu değerler varsa biraz fazla Windows 10 için bile. Eğer bir süre kullandıktan sonra açık olan pencereleri kapatıp görev yöneticine girince bu şekildeyse gayet normal. Eğer Open Resource Monitör yazısına tıklarsanız detaylı olarak anlık hangi uygulama veya servislerin ne kadar RAM kullandığını görüntüleyebilirsiniz.

Eğer bilgisayarı ilk açtığınızda bu değerler varsa biraz fazla Windows 10 için bile. Eğer bir süre kullandıktan sonra açık olan pencereleri kapatıp görev yöneticine girince bu şekildeyse gayet normal. Eğer open resource monitör yazısına tıklarsanız detaylı olarak anlık hangi uygulama veya servislerin ne kadar RAM kullandığını görüntüleyebilirsiniz.

Yok bu değerler web de biraz gezdikten sonra her şeyi kapatıp aldığım değerler ama arka tarafta MSI, mcaafe çalışıyordu.

Bu değerler normal o zaman, herhangi bir sıkıntı yok.

Zaten RAM dediğimiz şey kısa süreli hafızadır. Eğer bilgisayarınızı uzun süre açık tutarsanız, kısaca elektriğini kesmezseniz, RAM'iniz ne kadar olursa olsun dolmaya başlayacaktır.

Linux'u bir nebze olsun RAM tüketimini azaltabildim. Çoğunluğunu clamav servisleri yiyormuş. htop da RES kısmına tıklayıp bakarsan clamAV varsa görebilirsin. Ben sorunumu böyle çözebildim. Umarım sende çözersin.

Linux Mint'te; Firefox 5 sekme, Mac theme, Spotify ile 4, 5-5.0GB görüyorum. Bu değerlere bakacak olursak Windows 10'dan daha fazla mı RAM yiyor? Yani sizin söylediğinize göre önbelleğine alarak hızlı açılmasını sağlıyor ama daha uygulamaları kullanmadan böyleyse gidip yazılım uygulamarı çalıştırsam 10GB mı görecek?
Windows 11'den bile daha çok RAM kullanıyor. Chrome'da Discord uygulaması da dahil birkaç sekme açıkken 6.6GB RAM kullanımım vardı. Windows 11'de bu kadar yemiyor. Direkt sildim. Ubuntu'da daha az RAM yiyordu.

Bu değerler normal o zaman, herhangi bir sıkıntı yok.

Zaten RAM dediğimiz şey kısa süreli hafızadır. Eğer bilgisayarınızı uzun süre açık tutarsanız, kısaca elektriğini kesmezseniz, RAM'iniz ne kadar olursa olsun dolmaya başlayacaktır.

Bayağı uzun bir süre olmuş ama merak ettim. GNU/Linux'ta da aynı durum söz konusu mu? Mesela kodlama vesaire uygulamalarıyla bayağı bir uğraştım ve sonra tüm uygulamaları kapattım ama bilgisayarı kapatmadım. Bir süre sonra önbellek boşaltılmıyor mu?

Windows 11'den bile daha çok RAM kullanıyor. Chrome'da Discord uygulaması da dahil birkaç sekme açıkken 6.6 GB RAM kullanımım vardı. Windows 11'de bu kadar yemiyor. Direkt sildim. Ubuntu'da daha az RAM yiyordu.

Linux'u bir nebze olsun RAM tüketimini azaltabildim. Çoğunluğunu clamav servisleri yiyormuş. Htop da RES kısmına tıklayıp bakarsan clamAV varsa görebilirsin. Ben sorunumu böyle çözebildim. Umarım sende çözersin.

Yazdığım gibi clamAV servisleri tarama veya önbelleğe aldığı bir şeyden dolayı fazla RAM tüketiyormuş. Ayrıca bir de çeşit çeşit görünümler için bazı şeyler indirmiştim. GNU/Linux ilk deneyim zamanlarımdı ve bayağı bir karıştırdığımdan dolayı arkada daha kim bilir hangi servisler açıktı :D.

Mesela kodlama vesaire uygulamalarıyla bayağı bir uğraştım ve sonra tüm uygulamaları kapattım ama bilgisayarı kapatmadım. Bir süre sonra önbellek boşaltılmıyor mu?

Bilgisayarı çok uzun süre açık bırakıyorum, bazen 10-15 gün açık kalıyor. Programları kapatınca ilk açıldığı gibi RAM kullanımı 400-500 MB gibi olmuyor, 1 GB civarlarında oluyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı