Neden Fedora?

Genelde bir dağıtımı 3 farklı sürümde değerlendiriyorum.

1: Unstable veya rolling: Bir yazılımı bir güncellemeyi direkt kullanıcılara sunan dağıtım sürümüdür. Bazı güncellemelerde önemli sistem bileşenleri değiştiği için çökme olasılığı yüksektir. Genelde geliştiriciler için tavsiye ediliyor fakat en güncel sürüme meraklı olanlar için de birebir. Hataları tespit edip bildirdiğinizde sizin de katkınız oluyor. Bunu bazen hobi haline getirdiğim oluyor.
Örnek dağıtımlar:
Arch Linux
Debian Unstable
Fedora Rawhide
Ubuntu Snapshot

2: Testing veya semi-rolling: 1 numaraya göre daha az hata bulunduran dağıtım sürümüdür. Yeni sürüme uygulamadan veya komut satırından tık tıkla geçmek mümkün fakat az da olsa hata ve çökme olasılığı var. Güncel sistem yazılımı olarak 1 ile 3 numaralı sürümün ortasında diyebiliriz. Bu sürümler genelde ne eski ne yeni ne stabil ne de hatalıdır. Bu yüzden bu sürümlere denge sürümü diyorum ve bu sürümler tercihimdir. Örneğin:
Fedora
Debian Testing
Ubuntu (LTS olmayan)
Manjaro

3: Stable veya fixed: Dağıtımın stabil olanı. Güvenlik ve hata güncellemelerinde uzun süreli güncelleme desteği sunulan dağıtım. Yeni sürümünün çıkması birkaç yıl sürebilir, bunun sürelerine kendi sayfalarından bakılabilir. Yeni sürüme geçmek için sıfırdan kurulum gerektirir. Yeni donanımlar için tavsiye edilmiyor. Genelde sunucular ve iş istanyonlarında kullanılıyor. Format atmayı sevmeyen kullanıcılar için de birebir. Bazı sistem yazılımları eski olabiliyor, mesela linux çekirdeği veya masaüstü ortamı (KDE, GNOME) gibi fakat hatalar tespit edildiğinde güncellemelerle onarılıyor. Gün geçtikçe güncellemelerle daha stabil olabiliyor.
Örnek dağıtımlar:
Debian Stable
Pardus
Red Hat
Ubuntu (LTS)
Mint
MX

Bu yüzden bazen Fedora, bazen Manjaro ve bazen de Debian testing kullanıyorum. Arch vazgeçilmezim diyorsan Garuda Linux'u tavsiye ederim. Kullanıcının yükünü azaltan bir çok araçlarla birlikte geliyor. Pil tasarrufu & Performans gibi birçok ayarı yapabiliyorsun oyun için optimize ediliyor. Btrfs disk türü varsayılan olarak geliyor ve Timeshift uygulaması yüklü olarak geliyor.
 
Son düzenleme:
Fedora'nın KDE sürümünü denediğimde optimize gelmemişti. Fedora'yı (Workstation Sürümü) kullanmamın sebebi güncel kaldığı hâlde stabil olması, Wayland, PipeWire, BTRFS(OpenSUSE çok önceden kullanmaya başlamıştı) gibi yeni teknolojileri ilk kullanan dağıtımlardan biri olması.
 

Geri
Yukarı