Tabii ki doğru söylüyorsun. Fakat şöyle de bir gerçek var. Kur'an nasıl kitaplaştırıldı? Hafızlar sayesinde. Ayetler indiğinde örneğin gulibeti şeklinde iniyor farklı bir şekilde değil. Sadece harekeler yok. Hafızlar gulibeti şeklinde ezberliyor. Hafızlar kitaplaştırılırken bunu gulibeti olarak aktardılar. Aynı şekilde onlardan sonra gelen hafızlarda gulibeti şeklinde ezberledikleri için harekeler eklenirken buna göre eklendi. Kafadan ekleme çıkarma olayı yok yani.Anlamadığınız nokta şurası; hareke ve şeddeler Kur'an'a sonradan eklendi. Verdiğiniz örnek, neredeyse her dilde vardır. Üzerine tartıştığımız konuyla alakası yoktur.
Biz ateyiz kafirler arasında bir dalga konusu vardır, "GALABETİ RUM, GULUBETİ RUM" diye... Bu nedir? "Rumlar galip geldi.", "Rumlar yenilgiye uğradılar." Harekeleri farklı yere koyunca, farklı anlamlar çıkıyor. Bu harekelerin eklenmesini Muhammed görüp de onay mı verdi??
Ben de diyorum ki, "Nereden biliyorsun bre mü'min kardeşim?"Tabii ki doğru söylüyorsun. Fakat şöyle de bir gerçek var. Kur'an nasıl kitaplaştırıldı? Hafızlar sayesinde. Ayetler indiğinde örneğin gulibeti şeklinde iniyor farklı bir şekilde değil. Sadece harekeler yok. Hafızlar gulibeti şeklinde ezberliyor. Hafızlar kitaplaştırılırken bunu gulibeti olarak aktardılar. Aynı şekilde onlardan sonra gelen hafızlarda gulibeti şeklinde ezberledikleri için harekeler eklenirken buna göre eklendi. Kafadan ekleme çıkarma olayı yok yani.
Buhari'nin Sahih'inde, Kur'an'ın 7 farklı şekilde okunduğu geçer.
(Mavi) Buhari'nin Sahih'inde, Osman'ın Kur'an'ı kitaplaştıran Kureyşlilere, ayetleri aktaran ile farklı fikirlere düşerseler, Kureyş dilinde yazılmasını söylüyor.
(Kırmızı) Buhari'nin Sahih'inde, Kur'an'ı aktaran sahabinin, Kur'an'ı aktarırken, bir ayeti unuttuğunu söylüyor.
Evet, haklısın @Andar Han .. Onlar da insan.
Kaçırdığın nokta şurası;Bu hadisin çok farklı yorumları mevcut ve "okunuş, anlamı bozmadığı sürece; önemli değildir" manasını da ihtiva ediyor.
Zaten Muhammed'e bir şey demedim. Hatta yukarıda "Sonradan eklenen harekeleri ve şeddeleri Muhammed gördü de onay mı verdi?" dedim.Uthman said to the three Quraishi men, "In case you disagree with Zaid bin Thabit on any point in the Qur'an, then write it in the dialect of Quraish, the Qur'an was revealed in their tongue."
"Osman üç Kureyşliye dedi ki, Zeyd bin Sabit'le Kur'an'ın herhangi bir noktasında anlaşmazlığa düşerseniz, onu Kureyş lehçesiyle yazın, çünkü Kur'an onların dilinde indirilmiştir"
Bu, İmam Osman'ın düsturu ve kararı; burada resule atfedilebilecek bir durum yok ki resul zaten Kureyş kabilesine mensuptu.
Neden 4 kişi? Hani nerede onlarca binlerce Kur'an alimi sahabe? Bak unutuluyor işte. "Bulmuş." deniyor ama doğruluğu kesin mi? O da tartışılır. Tartışılır olan bir duruma, "Kesin böyledir." demek mantıklı mı?Bunu tamamen yanlış anlamışsınız. Bir sahabe (Zeyd bin Sabit) ayeti kaybediyor (missed by me) ve bulmasına (searched for it and found it) diğer sahabe (Huzeyme bin Sabit) yardımcı oluyor. Ki arkadaşın ifade etmek istediği duruma daha bir dayanak gibi. Biri unutsa, diğeri hatırlıyor.
Sebebi, yukarıda Muhammed'den bahsederken "O da bir insan." demen. Ben de unutulan hadisi paylaşıp, sana katıldığımı belirttim.Bu göndermenin de mesajınızda neden bulunduğunu anlayamadım.
Hakim'de Kureyşli.
Bu durumun, şu an ki mezhep savaşlarını çıkaracağını ön göremedi mi Allah?
Osman'ın kararlarından biri de, kalan nüshaları, parçaları yakıp yok etmek.. Kendisinin amacının ne olduğunu Ömer, Ebu Bekir ve Ali'nin haricinde kimselerin bildiğini sanmıyorum.
Sebebi, yukarıda Muhammed'den bahsederken "O da bir insan." demen. Ben de unutulan hadisi paylaşıp, sana katıldığımı belirttim.
Hocam sümerlere girersek iş çok değişir. Sümer tabletlerinde nuh tufanı heö tevrattan, hem de kurandan çok daha ayrıntılı şekilde anlatılmaktadır. Ama iki dinin de din alimleri Sümer tabletlerini görmezden gelirler. Yokmuş gibi davranırlar.Suphecilik ve sorgulamak beraberinde ateizmi getirir, cok buyuk bir gizem yok bu durumda.
Ayrica ateizm kavraminin cikis noktasi zaten felsefecilerden geliyor.
Benim "Havva" dedigime Hristiyan "Eve" diyor; Hristiyanin "Eve" dedigine Sumerliler "Ninti" diyorlar. O da "kaburga kemigi" iyilestirebiliyor. ( Ninti - Wikipedia )
Bu basit bilgi uzerine 15 dakika dusunen insanin dindar kalabilecegine ben pek ihtimal vermiyorum ama yine de tercih kendisinin.
Çünkü felsefe düşünmeyi din ise inanmayı temel sayar..Başlıktaki sorduğum soru neden felsefeyle uğraşan kişilerin çoğu eskiden Müslüman'dım sonra ateist deist veya agnostik oluyor?