Bir özel lise mezunu olarak İstanbul'daki özel liseleri bilmediğimden tavsiye edemeyeceğim fakat belli başlı özel liseler gerçekten iyi eğitim veriyor. Hele ki benim gibi, kendi kendinize çalışamıyorsanız/zorlanıyorsanız özel lisenin çok faydası oluyor. Fen lisesiyle kıyaslanamaz ama birçok Anadolu lisesinden de iyi durumdalar. Liseye girdiğim sene İzmir Fen Lisesi dışındaki tüm liselere girebiliyordum. Üniversiteye girerken ise okuduğum özel okul LYS ortalamasında İzmir'deki liseler arasında 3. olmuştu. Türkiye'deki özel okullar arasında ise 5. idi ve ben de iyi bir puan yaptığımı düşünüyorum. Buna dikkat edersen bence Anadolu liselerinden daha iyi özel okullar mevcut fakat kaliteli Anadolu liseleri çalışan öğrenciyi iyi yerlere gönderir emin ol. Fen liselerine hiç girmiyorum onlar aşmış durumda

.
Bir de kendimce özel liseden edindiğim avantajları yazmak istiyorum:
- Çalışana bol not ortalaması (96.76 ile mezun olmuştum ki bu sayede bayağı kişi öne geçtim LYS'de.)
- Lise sonda bol bol etüt, özel ders ve okul içi deneme sınavları (Bilmiyorum belki okulum sağladı ek olarak)
- 50 kişilik dönemin getirdiği ilgi (Öğrenci az olduğu için hocalar bire bir ilgilenebiliyor)
- Dershane çıkışlı öğretmenlerin çoğunlukta olması
- Okulumun en sevdiğim yanından biri: Proje yarışmalarına büyük önem vermesi (Bu sayede 2 yarışmada 3. oldum ve büyük bir tecrübe oldu, şansınız olursa bu tip yarışmalara katılın)
- Verilen İngilizce eğitimi. Arkadaşlar burası en önemli nokta. Özel okullar İngilizce öğretiminde çok iyiler (hepsi değil tabii) ve bu farklılık üniversiteye girdiğinizde sizi diğerlerinden ayırıyor. Hazırlık okumadan ya da birkaç kur okuyarak bu dönemi rahat geçiriyorsunuz ve dil eğitimini oturtmuş oluyorsunuz. İngilizcemin çok iyi olmamasına rağmen hazırlık sınavını verebildim ve bunun en büyük nedeni okulumda edindiğim dil eğitimiydi (Bu, dil eğitimini ciddiye alırsanız gerçekleşecek bir şey.) (Ayrıca hazırlık çok tatlı, sınavı geçtim ama yarım yıl hazırlık okudum, tavsiye ederim
.)
- Yaşam Kültürü adlı ders (Yine sadece okulumda rastladığım bir ders. Topluluk önünde sunum yapma, el sıkışma, yemek adabı, güzel konuşma gibi konularda eğitim aldık. En sevdiğim derslerden biriydi)
- Burslu-burssuz ayrımı yoktu çünkü burslular neredeyse yarıdan fazlaydık
.
Bunlar güzel şeyler fakat tasvip etmediğim şeyler de yok değil. Bahsedildiği gibi şımarık öğrenci profiline sahip öğrenciler de vardı elbette.
Sorularınız varsa yanıtlayabilirim arkadaşlar.