Fiber altyapı kaç Mbps verebiliyor?

tunganur

Megapat
Daha fazla  
Herkese merhaba;

Oturduğum apartmanın bina girişinde "Kablonet"in fiber altyapı kutusu var. Mevcutta 100Mbps download 20Mbps upload hızları alıyorum.
Mevcut tarifemde değişikliğe gitmek istediğimde müşteri hizmetleri bana "bulunduğunuz caddede fiber altyapısı yok. Siz koaksiyel kablo ile 100Mbps download hızı alıyorsunuz." şeklinde bir dönüş sağladı.
Superonline firmasını aradığımda ise, bana "bulunduğunuz caddede 1000MBPS download 50 Mbps upload hızlarını alabilirsiniz." dedi.
Bu konuda nasıl ilerlemem gerekiyor? Yardımlarınızı bekliyorum.

Fiber'de hane başına standart olarak 1 Gbps hız verilebilir ancak operatörün sahadaki bant genişliklerine bağlı bir durum. Koaksiyel kablo da aynı hızları verebilir ancak tamamen özel altyapı olduğu için Kablonet'in tarife fiyatlarına kalmış.

Arkadaşlar derdimi anlatmaya çalışırken eksik anlatmışım. Demek istediğim husus şudur. Kablonet firması aslında bulunduğum caddede altyapıyı yapan firmadır. Kablonet fiber altyapı çalışması yapıp nasıl veremiyor, koaksiyel kablo ile bana internet sağlıyor. Superonline firması da bulunduğunuz yerde fiber altyapı var diyor. Bu ikilemin içinden çıkamadım.

+

Son düzenleme:
Binanızda KabloNet'in Fiber (=FTTH=Eve Kadar Fiber) dağıtım kutusu olduğundan emin misiniz? Zira KabloNet'in yaygın olarak kendine ait ve abonelere koaksiyel kabloyla dağıtım yapan kutuları mevcut; onlarla karışıyor olmasın? Mümkünse bu kutunun fotğrafını çekip yollayın.

Sokağınızda/caddenizde SOL (=Turkcell Superonline) altyapısı olması tamamen ayrı bir konu; SOL kendi fiber altyapısını döşüyor ve sadece Milenicom isimli bir operatörle paylaşıyor. Tabi sizin binanızın SOL FTTH'tan yararlanabilmesi için SOL'un binaya fiber kablosunu getirip bir de kendi dağıtım kutusunu takması gerekli.

PON altyapı sadece Gpon'dan ibaret değil, XG PON/XGS PON/25G/50G/100G PON gibi upgradeye gidilen, uçsuz bucaksız bir ağ örgüsü. Bazıları asimetrik, bazıları simetriktir.

Türkiye de şuanda GPON kullanılsa da, OLT'lere 10G PON (XGS) üzerinden OLT'yi beslemek, ileri de upgradeye gidilmek için "Combo" dediğimiz sistemler kullanılır. Yani GPON/XGS Pon şeklinde İkisinin Dalga boyu farklıdır, dolayısıyla sorun çıkarmazlar.

Türkiye de FTTH kullanan herkes GPON kartlar üzerinden dağıtıldığı için 2.5g DL, 1.24g UL alabilir. Fakat bu hızlara ulaşamayız. Sebepleri, Hem ONT'nin 1GE portlara sahip olması, hemde Router'lerin 1GE portlara sahip olmasından dolayı. Fakat olay o kadar kolay değil, çünkü hizmetimiz de kısıtlanır (Santral tarafında değil, merkez tarafından)

Sizin duruma gelince, Binanızda Türk telekomun IFDK, Turkcell ve Kablonetin BASK dediği Dağıtım kutularından olmadığı için, yani; BASK olmadığı sürece FTTH kablonet veya Superonline alamazsınız.

Bu arada; Caddeye gelmesi birşey değiştirmez. OFSD ve Mufalar üzerinden, binalara çoklanması gereklidir. Size geleceğinin garantisi olmaz.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı