Çözüldü Fiber internete nasıl geçilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Labary

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Kocaeli
Binaya yeni fiber optik kablo çekildi, binanın girişine kadar. Nasıl fiber internete geçiş yapabilirim? Veya farklı bir operatöre geçebilir miyim fiber internet için? Türk Telekom yazıyor kablonun üstünde Türk Telekom optik kablosu diye, paket yenileme işlemerinde fiber paketler gözükmüyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Biraz sabırlı olun, kablo çekilir çekilmez binada fibere geçiş ve satış işlemleri başlayamaz. Daha kablonun sonlandırılacağı OFDK (optik fiber dağıtım kutusu) yerleştirilmeli, bağlantıları yapılmalı. Ardından dairelere bu kutudan OBK adı verilen, iç tesisatta kullanılan fiber kablolarla fiber internet dağıtılır. Kablolar bazen Türk Telekom tarafından tüm dairelere kadar çekiliyor, bazen ise internet bağlatıldıkça çekiliyor ya da sizin çekmeniz isteniyor. Sizde henüz daha kutu bile yoksa paket satın almaya çalışmanız için pek doğru bir aşamada sayılmazsınız.

Ayrıca kutu hazır olsa bile satışlar hemen açılmayabiliyor. Sizin bizim göremeyeceğimiz, santral tarafında dönen farklı hazırlıklar olabiliyor. Aktif olmasını sabırla beklemeniz lazım.
Şahsen altyapı sahibi kimse ondan almayı seçerim genelde. Ancak işin içine fiyat kısmı da girince bir firma öneremeyeceğim.
Haklısınız hocam bende bu değişim işleriyle uğraşmayı çok sevmiyorum ama işin içine fiyat girince işler değişiyor. Tekrardan bütün cevaplarınız için teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz bilgi verdiniz.

@pedroz_1999 hocam bi sorum olcak fotoğrafda görünen internet kabinimi acaba fiber ile alakali olabilirmi ama sanmıyorum çünkü bayadır var yanu google mapsdan de baktım 2014 den beri var hala da var acaba vdsl adsl internetler burdanmı geliyor? İçini gördüm hatırlıyorum ama kapaklar yarı kapalı açık gibi hiç çekemedim acaba şuan kullandığım vdsl internet burdanmı geliyordur? Mesafe ölçtüm 315 metre mesafe uzaklıkta bana.
Screenshot_20251110_155621_Maps.jpg

İnterneten içine benzer bir görsel buldum. İçi böyle kasete benzer şeylerden bir sürü var ama bunun gibi temiz değil yani bayağı kirli içi pis.
Screenshot_20251110_160316_Chrome.jpg

Son düzenleme:
@Labary, görseldeki Tip serisi bir saha dolabına benziyor. Eski yapıda yani dıştan menteşeli. Biraz daha yeni olanların (genellikle 2010'lardan sonra yerleştirilen) menteşeleri içten yani gizli şekilde oluyor. Gereksiz ama ilginç bir bilgi diyeyim :D

Bu saha dolapları normal şartlarda ADSL ve VDSL için kullanılıyor. Bu dolaplara kadar fiber geliyor ve dolabın içerisindeki DSLAM cihazları vasıtasıyla ADSL veya VDSL olarak eski ev telefonu hatları üzerinden kullanıcılara dağıtılıyor. Bazı istisnai durumlarda bu dolapların içerisindeki fiberin kullanıcılara doğrudan fiber altyapı olarak dağıtıldığı oluyor. Muhtemelen bunun için dolabın içinde önceden ayrılmış fiber portları var.

@Labary, görseldeki Tip serisi bir saha dolabına benziyor. Eski yapıda yani dıştan menteşeli. Biraz daha yeni olanların (genellikle 2010'lardan sonra yerleştirilen) menteşeleri içten yani gizli şekilde oluyor. Gereksiz ama ilginç bir bilgi diyeyim :D

Bu saha dolapları normal şartlarda ADSL ve VDSL için kullanılıyor. Bu dolaplara kadar fiber geliyor ve dolabın içerisindeki DSLAM cihazları vasıtasıyla ADSL veya VDSL olarak eski ev telefonu hatları üzerinden kullanıcılara dağıtılıyor. Bazı istisnai durumlarda bu dolapların içerisindeki fiberin kullanıcılara doğrudan fiber altyapı olarak dağıtıldığı oluyor. Muhtemelen bunun için dolabın içinde önceden ayrılmış fiber portları var.
Kötümü ordan gelmesi hocam? Kabin baya eski yani kapıları açık hata videosunu çektim bakabilirsiniz
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu eski kabinin yanında 20 metre yanında fotoğtafda görünen kabin var ama bu kabin 2023 den sonra var o zaman takılmıştı. Yerden de sanırsam oraya kablo gidiyor
Screenshot_20251110_210518_Maps.jpg
Screenshot_20251110_210735_Maps.jpg

@pedroz_1999

Son düzenleme:
İkinci kabin yani küçük olan fiber OFSD sanırım. Yani fiber kabloların bölünüp dağıtıldığı bir toplama kabini. Önden çekebilirseniz daha emin oluruz. Fiberin eski dolaptan gelmesi kullanıcı açısından pek bir şey değiştirmez ama kapakları öyle açık duran bir saha dolabı kötü amaçlı kişilerin saldırması riskine de açıktır. Bizim buralarda da o şekilde açık unutulan saha dolapları oluyor, eğer kilitli değilse ittirip kapatıyorum aksi durumda ise yakınımdaki TT ofise bildiriyorum.

İkinci kabin yani küçük olan fiber OFSD sanırım. Yani fiber kabloların bölünüp dağıtıldığı bir toplama kabini. Önden çekebilirseniz daha emin oluruz. Fiberin eski dolaptan gelmesi kullanıcı açısından pek bir şey değiştirmez ama kapakları öyle açık duran bir saha dolabı kötü amaçlı kişilerin saldırması riskine de açıktır. Bizim buralarda da o şekilde açık unutulan saha dolapları oluyor, eğer kilitli değilse ittirip kapatıyorum aksi durumda ise yakınımdaki TT ofise bildiriyorum.
Benimde aklımda geldi kapatmak ama tehlikeli olabilir diye hiç elemedim hocam o zaman fiber bana bu iki kabinden birindenmi geliyordur? Bu sabah yine o çevrede türk telekom kamyoneti ve kocaman sarılmış fiber kablo (turuncu) ve yine kocaman sarılmış siyah kablo fiber kablo kadar kalın değildi. Çevrede bi çalışma var sanırsam.

Bu arada TurkNet'den bilgi aldım onlarda kasım sonuna kadar bitirceklermiş.
Screenshot_20251110_144055_Chrome(1).jpg

Benim de aklımda geldi kapatmak ama tehlikeli olabilir diye hiç elemedim hocam o zaman fiber bana bu iki kabinden birinden mi geliyordur? Bu sabah yine o çevrede Türk Telekom kamyoneti ve kocaman sarılmış fiber kablo (turuncu) ve yine kocaman sarılmış siyah kablo fiber kablo kadar kalın değildi. Çevrede bir çalışma var sanırsam.

Bu arada TurkNet'ten bilgi aldım onlar da kasım sonuna kadar bitireceklermiş.
Eki Görüntüle 2602176
Nereden geldiğini anlamak zor, ADSL/VDSL tarafında en azından altyapı sorgulamalarındaki santral/saha dolabı mesafesi sonucu ile yaklaşık bir tahmin yürütmek mümkün olabiliyor ama fiberde bu sonuç genelde ya hiç gözükmüyor ya da 0 metre olarak gözüküyor. O dolap pasif bir dolap ayrıca, sadece bölünme ve dağıtılma kısmından sorumlu. Size gelen internetin ana kaynağı santraldeki OLT cihazları olacak.

Nereden geldiğini anlamak zor, ADSL/VDSL tarafında en azından altyapı sorgulamalarındaki santral/saha dolabı mesafesi sonucu ile yaklaşık bir tahmin yürütmek mümkün olabiliyor ama fiberde bu sonuç genelde ya hiç gözükmüyor ya da 0 metre olarak gözüküyor. O dolap pasif bir dolap ayrıca, sadece bölünme ve dağıtılma kısmından sorumlu. Size gelen internetin ana kaynağı santraldeki OLT cihazları olacak.
OLT Nedir?

en azından altyapı sorgulamalarındaki santral/saha dolabı mesafesi sonucu ile yaklaşık bir tahmin yürütmek mümkün olabiliyor
Sonuç bu bende hepsi 0 metre ve santral hizmeti yok ne demek
Screenshot_20251111_182914_Chrome.jpg

Evlerde kullanılan ONT cihazı gibi düşünün ancak bu cihaz sadece size değil, birden fazla aboneye hizmet verir. Yani bunu xDSL tarafındaki DSLAM cihazı gibi düşünebilirsiniz. OLT santralde bulunur, bazı durumlarda ise fiziksel bir santral binasında değil, bir saha dolabında, bunun için ayarlanmış ufak bir dükkanda veya benzeri bir yerlerde de bulunabilir tabii.

ONT cihazınız OLT'ye sinyal yollar, OLT ise bağlı olduğu ONT'lere. Tabii bunlar şifrelenmiş olduğundan size gelen sinyali diğer ONT'ler çözemez, sadece sizinki okuyabilir. Onlara geleni de sizin ONT'niz çözemez. Neden böyle derseniz GPON fiberde sistem bölünerek ilerlediği için bir kişiye tek bir OLT bakmıyor. Bir OLT birden fazla kullanıcıya dağıtım yapabiliyor.

Sonuç bu bende hepsi 0 metre ve santral hizmeti yok ne demek?
Screenshot_20251111_182914_Chrome.jpg
Size fiber geldiği için artık binada xDSL hizmeti üzerinden yeni başvuru yapılamaz, bu yüzden oraları kaldırmış olabilirler. Çünkü fiber altyapınızın sonucu eksiksiz gözüküyor.

Evlerde kullanılan ONT cihazı gibi düşünün ancak bu cihaz sadece size değil, birden fazla aboneye hizmet verir. Yani bunu xDSL tarafındaki DSLAM cihazı gibi düşünebilirsiniz. OLT santralde bulunur, bazı durumlarda ise fiziksel bir santral binasında değil, bir saha dolabında, bunun için ayarlanmış ufak bir dükkanda veya benzeri bir yerlerde de bulunabilir tabii.

ONT cihazınız OLT'ye sinyal yollar, OLT ise bağlı olduğu ONT'lere. Tabii bunlar şifrelenmiş olduğundan size gelen sinyali diğer ONT'ler çözemez, sadece sizinki okuyabilir. Onlara geleni de sizin ONT'niz çözemez. Neden böyle derseniz GPON fiberde sistem bölünerek ilerlediği için bir kişiye tek bir OLT bakmıyor. Bir OLT birden fazla kullanıcıya dağıtım yapabiliyor.

Size fiber geldiği için artık binada xDSL hizmeti üzerinden yeni başvuru yapılamaz, bu yüzden oraları kaldırmış olabilirler. Çünkü fiber altyapınızın sonucu eksiksiz gözüküyor.
Cevap için teşekkürler hocam. Bu türknet dışardan altyapı oluşturuyor ya yani benim mahallemde şuan hiç altyapı kazdıklarını görmedim ve böyle olunca bazı binaların duvarına veya dükkanların hangisini uygun gördüyseler orda çok fazla kablolar duruyor kalın ve ince ve görselde bulduğum buna benzer veya aynısı bilmiyorum ama çok benziyor bunlardan takmışlar mahalleyi gezerken gördüm bazılarında yok tabi sadece kablo asılı yani bu olt cihazimi oluyor?
Screenshot_20251111_183417_Google.jpg

Cevap için teşekkürler hocam. Bu TurkNet dışardan altyapı oluşturuyor ya yani benim mahallemde şu an hiç altyapı kazdıklarını görmedim ve böyle olunca bazı binaların duvarına veya dükkanların hangisini uygun gördüyseler orada çok fazla kablolar duruyor kalın ve ince ve görselde bulduğum buna benzer veya aynısı bilmiyorum ama çok benziyor bunlardan takmışlar mahalleyi gezerken gördüm bazılarında yok tabii sadece kablo asılı yani bu OLT cihazı mı oluyor?
Eki Görüntüle 2602478
Hayır, bunun içerisinde bölme/çoklama ve dağıtım yapıyorlar. Tıpkı OFSD dolaplar gibi bunlar da pasiftir, yani elektrikle çalışan herhangi bir donanım barındırmıyor. Aktif bir donanım değiller.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı