Çözüldü Fiber internete nasıl geçilir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Labary

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Kocaeli
Binaya yeni fiber optik kablo çekildi, binanın girişine kadar. Nasıl fiber internete geçiş yapabilirim? Veya farklı bir operatöre geçebilir miyim fiber internet için? Türk Telekom yazıyor kablonun üstünde Türk Telekom optik kablosu diye, paket yenileme işlemerinde fiber paketler gözükmüyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Biraz sabırlı olun, kablo çekilir çekilmez binada fibere geçiş ve satış işlemleri başlayamaz. Daha kablonun sonlandırılacağı OFDK (optik fiber dağıtım kutusu) yerleştirilmeli, bağlantıları yapılmalı. Ardından dairelere bu kutudan OBK adı verilen, iç tesisatta kullanılan fiber kablolarla fiber internet dağıtılır. Kablolar bazen Türk Telekom tarafından tüm dairelere kadar çekiliyor, bazen ise internet bağlatıldıkça çekiliyor ya da sizin çekmeniz isteniyor. Sizde henüz daha kutu bile yoksa paket satın almaya çalışmanız için pek doğru bir aşamada sayılmazsınız.

Ayrıca kutu hazır olsa bile satışlar hemen açılmayabiliyor. Sizin bizim göremeyeceğimiz, santral tarafında dönen farklı hazırlıklar olabiliyor. Aktif olmasını sabırla beklemeniz lazım.
Burada takılmış olan TurkNet OFDK'sı tartışmasız 4 portlu bir donanım. PLC'den çıkan 4 ince beyaz kablo alt tarafta yer alan 4 porta bağlanmış. Bunların üzerinde, üzeri siyah kapak takılmış 4 (2*2 olarak) port daha var. Bunlar da OFDK'dan abonelere çıkış portları. Ama henüz hepsi boş. Belli ki oturanlardan TurkNet Gigafiber'e geçmek isteyen oldukça TurkNet gelip o oturanın dairesine OBK çekecek ve o boş portlar teker teker dolacak.

Binada daire sayısı diyelim 10, ama TurkNet kendi mantığına göre "burada bize 4'ten fazla abone çıkmaz" deyip böyle 4'lü bir kutu takmış. 4'ten fazla TurkNet abonesi oluşursa ona göre tevsiat yapacaklardır. En basiti buraya ikinci bir kutu daha takarak abone port sayısını bu şekilde 7'ye arttırmak mümkün olabiliyor.

Ana operatör T. Telekom bu OFDK konusunda daha eli bol davranır. Binada 6 olası abone varsa oraya 8 portlu OFDK takar. 10 olası abone varsa da 16 portlu OFDK takılır. Telekom'da 4 portluk OFDK'lar da var ama çok kullanılmıyor. Standart OFDK'lar 8-16-32'lik portları olanlardır.

TurkNet dahil hiçbir operatörün kullandığı OFDK'da, o kutuda fibernet sinyali var mı, yok mu göstergesi bulunmuyor. Bu OFDK'da da büyük olasılıkla Gigafiber sinyali henüz yoktur ama talep olduğunda oraya sinyal verilmesi yarım saatlik iş.

Burada takılmış olan TurkNet Ofdk'sı tartışmasız 4 portlu bir donanım. Plc'den çıkan 4 ince beyaz kablo alt tarafta yer alan 4 porta bağlanmış. Bunların üzerinde, üzeri siyah kapak takılmış 4 (2*2 olarak) port daha var. Bunlar da OfdK'den abonelere çıkış portları. Ama henüz hepsi boş. Belli ki oturanlardan TurkNet GigaFiber'e geçmek isteyen oldukça TurkNet gelip o oturanın dairesine obk çekecek ve o boş portlar teker teker dolacak.

Binada daire sayısı diyelim 10, ama TurkNet kendi mantığına göre "burada bize 4'ten fazla abone çıkmaz" deyip böyle 4'lü bir kutu takmış. 4'ten fazla TurkNet abonesi oluşursa ona göre tevsiat yapacaklardır. En basiti buraya ikinci bir kutu daha takarak abone port sayısını bu şekilde 7'ye arttırmak mümkün olabiliyor.

Ana operatör t. Telekom bu ofdk konusunda daha eli bol davranır. Binada 6 olası abone varsa oraya 8 portlu ofdk takar. 10 olası abone varsa da 16 portlu ofdk takılır. Telekom'da 4 portluk Ofdk'lar da var ama çok kullanılmıyor. Standart Ofdk'lar 8-16-32'lik portları olanlardır.

TurkNet dahil hiçbir operatörün kullandığı Ofdk'da, o kutuda fibernet sinyali var mı, yok mu göstergesi bulunmuyor. Bu Ofdk'da da büyük olasılıkla GigaFiber sinyali henüz yoktur ama talep olduğunda oraya sinyal verilmesi yarım saatlik iş.

Cevabınız için teşekkür ederim hocam bilgilendirdiğiniz için.

@pedroz_1999 hocam aklıma bir şey takıldı GigaFiber'e veya fibere geçince hangi porta olacağımın önemi var mı yani 1. porta olsam daha mı hızlı olur yoksa 4. porta olunca ufak kesinti veya tam 1000 Mbps hız alamaz mıyım?

Son düzenleme:
Hocam aklıma bir şey takıldı GigaFiber'e veya fibere geçince hangi portta olacağımın önemi var mı yani 1. portta olsam daha mı hızlı olur yoksa 4. portta olunca ufak kesinti veya tam 1000 Mbps hız alamaz mıyım?
Fark etmiyor, PLC ile optik bir bölme yapıldığından her port için eşit bir dağılım gerçekleşir. Dağılım için aktif yani elektrikle çalışan bir donanım yok, optik bir bölme işlemi mevcut.

@pedroz_1999 hocam ben yine biraz araştırma yaptım mesela ben 1000mbps fibere gecsem bile ben 1000 hiz goremezmisim sanirsam kablosuz baglantida en fazla 400-500 alabiliyormusum bazilari 300-400 diyor o ben zaten kablosuz baglaniyorum internete o zaman benim 500mbps fiber internet paketlerini secsem daha iyi olmazmi? Hem fiyatlarida biraz dusuyor 1000mbps paketlerine gore siz ne diyorsunuz bu durum hakkinda bilginizi almak isterim

Hocam ben yine biraz araştırma yaptım mesela ben 1000 Mbps fibere geçsem bile ben 1000 hız göremezmişim sanırsam kablosuz bağlantıda en fazla 400-500 alabiliyormuşum bazıları 300-400 diyor o ben zaten kablosuz bağlanıyorum internete o zaman benim 500 Mbps fiber internet paketlerini seçsem daha iyi olmaz mı? Hem fiyatları da biraz düşüyor 1000 Mbps paketlerine göre siz ne diyorsunuz bu durum hakkında bilginizi almak isterim.
Wi-Fi ile alınabilen hız birçok faktöre göre değişebiliyor, ben 1000 Mbps internette Wi-Fi 6'lı HGW cihazı ile Wi-Fi 6 destekli bilgisayarımdan HGW (yani tekrar altını çizersek halk arasındaki tabiri ile fiber modem) arasında yalnızca 2 metre olmasına rağmen 700 Mbps gibi bir hız alıyordum. Wi-Fi 5 destekli telefonum ile Wi-Fi 6 destekli HGW'yi resmen birbirlerine yapıştırarak hız testi yaptığımda ise 500-600 Mbps gibi bir değer alıyordum. Ancak ki kablolu test gerçekleştirdiğimde 940 Mbps gibi hızlar alabildim, günlük hayatta bilgisayarımı zaten sürekli kablolu kullandığımdan bu beni etkilememişti.

Wi-Fi ile yüksek hızlar görebilmek için hem HGW'nin hem de bizim cihazlarımızın biraz üst seviye olması gerekiyor. Ek olarak ülkemizde genellikle betonarme yapılar yaygın olduğundan duvarlarımız sinyalleri etkiliyor, HGW ile bizim aramıza daha fazla duvar girdikçe sinyal ve hız da bir o kadar düşebiliyor.

"Peki kablo kullanamıyorum o zaman zaten 1000 Mbps almamın yararı olmaz." kısmına değinirsek, TurkNet GigaFiber zaten diğer firmaların 500 Mbps fiyatıyla aşağı yukarı aynı sayılır ve 1000/1000 Mbps hızda bir bağlantı sağlayacaklar. Ayrıca gördüğümüze göre binanızdaki OFDK ise epey az bir porta sahip, ben olsam GigaFiber'e geçip hem portumu kapardım (gelecekte de binada o 4 port biterse ve geçmek isterseniz sorun yaşamamış olursunuz) hem de zaten yakın bir fiyat ödeyeceğim için 500 Mbps yerine 1000 Mbps kullanmış olurdum.

Wi-Fi ile alınabilen hız birçok faktöre göre değişebiliyor, ben 1000 Mbps internette Wi-Fi 6'lı HGW cihazı ile Wi-Fi 6 destekli bilgisayarımdan HGW (yani tekrar altını çizersek halk arasındaki tabiri ile fiber modem) arasında yalnızca 2 metre olmasına rağmen 700 Mbps gibi bir hız alıyordum. Wi-Fi 5 destekli telefonum ile Wi-Fi 6 destekli HGW'yi resmen birbirlerine yapıştırarak hız testi yaptığımda ise 500-600 Mbps gibi bir değer alıyordum. Ancak ki kablolu test gerçekleştirdiğimde 940 Mbps gibi hızlar alabildim, günlük hayatta bilgisayarımı zaten sürekli kablolu kullandığımdan bu beni etkilememişti.

Wi-Fi ile yüksek hızlar görebilmek için hem HGW'nin hem de bizim cihazlarımızın biraz üst seviye olması gerekiyor. Ek olarak ülkemizde genellikle betonarme yapılar yaygın olduğundan duvarlarımız sinyalleri etkiliyor, HGW ile bizim aramıza daha fazla duvar girdikçe sinyal ve hız da bir o kadar düşebiliyor.

"Peki kablo kullanamıyorum o zaman zaten 1000 Mbps almamın yararı olmaz." kısmına değinirsek, TurkNet GigaFiber zaten diğer firmaların 500 Mbps fiyatıyla aşağı yukarı aynı sayılır ve 1000/1000 Mbps hızda bir bağlantı sağlayacaklar. Ayrıca gördüğümüze göre binanızdaki OFDK ise epey az bir porta sahip, ben olsam GigaFiber'e geçip hem portumu kapardım (gelecekte de binada o 4 port biterse ve geçmek isterseniz sorun yaşamamış olursunuz) hem de zaten yakın bir fiyat ödeyeceğim için 500 Mbps yerine 1000 Mbps kullanmış olurdum.
Cevap için teşekkürler hocam türknetin ofdk kutusu kilitli değil yani elimle çok kolay şekilde açtım aslında bu kötü bi durum yani zararlara karşı açık olmuş oluyor neden kilitli şekilde yapmıyorlar? Türk telekomun ofdk kutusunu açayım dedim açamadım kilitliydi yani türknetin dışarı koydukları dağıtım kutularıdamı herkese açık yani eğer öyleyse bu durum kötü bence.

TurkNet'in OFDK'larını hiç bilmiyorum. Sadece port kapasitesi olarak değil ama bundan 3-4 yıl önceki diyelim sadece 4 portlu TurkNet OFDK'sı bugün aynı port kapasiteli olanla herhalde tamamen aynı değildir. Ama genel kural kilitli olamasıdr; OFDK'da aslında abonenin kurcalayacağı hiçbir şey de yoktur. T. Telekom OFDK'larının tüm modelleri kilitlidir ama kilitli olarak kullanılanların oranı da (ülke genelinde) herhalde %20'yi geçmez. 😵‍💫

TurkNet'in OFDK'larını hiç bilmiyorum. Sadece port kapasitesi olarak değil ama bundan 3-4 yıl önceki diyelim sadece 4 portlu TurkNet OFDK'sı bugün aynı port kapasiteli olanla herhalde tamamen aynı değildir. Ama genel kural kilitli olamasıdr; OFDK'da aslında abonenin kurcalayacağı hiçbir şey de yoktur. T. Telekom OFDK'larının tüm modelleri kilitlidir ama kilitli olarak kullanılanların oranı da (ülke genelinde) herhalde %20'yi geçmez. 😵‍💫
Bendeki olan türk telekom ofdk kutu kitli hocam baktım 😂 %20 içinde o zaman

Kilitleyip kilitlememek saha ekibine bağlı sanırım. Bizim binamızda da Superonline OFDK'si kilitli değil, durumu bize gelen kurulum ekibine söyledim ama kilitlemediler. Bodruma inmeye uğraşmak istemediler anlaşılan :D

TurkNet bina içi OFDK'leri genelde anahtar kilitli değil, vidalı oluyor. Türk Telekom anahtar kilitli OFDK'ler kullanıyor.

@pedroz_1999 Hocam ben TurkNet GigaFiber'e geçtim cuma günü kuruluma gelecekler onu da ayarladım ama şu anki kullandığım Türk Telekom VDSL aboneliğimi iptal etmedim onu 20 Aralıkta iptal edeceğim çok kopmalar yavaşlamalar başladı erkenden geçeyim dedim 20 Aralık beklemedim ama aklıma takılan şey Türk Telekom müşteri hizmetlerini arıyayımı modem kaldırma işlemi için VDSL kablo telefon prizinin oradan geliyor onu oradan nasıl çıkaracağım yani bilmiyorum veya direk keseyimi onu.😅

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı