Fiber Modem'de CAT5 Ethernet kablosu kullanılır mı?

Canakta93

Kilopat
Elimde TTNET'in verdiği Vestel DGW9000 model modem mevcut. İçinden çıkan Ethernet kablosunu bulamadığım için 2 adet sarı renk aynı CAT5 Ethernet kablosu ile bağlantı yaptım. Birini Ethernet prizine ve WAN girişine, diğerini lan girişine ve PC'ye taktım. Oyunlarda sorun yaşar mıyım? Ekstardan elimde CAT6e kablo ve 1 tanede CAT5e kablo mevcut, CAT6e kablosu ile CAT5e kabloları ile bağlantı yaptığımda oyunlarda yavaşlama akıcılık sorunları yaşıyorum bu durum normal mi? Bütün kabloları bibiriyle birlikte denediğimde en düzgün sonucu baştada belirttiğim 2 adet sarı aynı CAT5 kablo ile aldım. Bu arada internetim 100Mbps. Fikri olan kişiler yorum belirtirse sevinirim.

Aslında tesbitiniz pek de olağan değil. Elinizdeki kablolardan bant genişliği en az olan Cat.5 olanlar. Daha sonra Cat.5e, sonra da Cat.6e (bu arada 6a var da 6e de var mı, pek emin değilim...). Ancak elinizdeki Fiber Modem (=HGW) o Vestel DGW9000 olduğu sürece zaten 100 Mbps üzeri sonuç alamazsınız. O cihazın LAN çıkışları Gigabit değil, Megabit LAN. Telekom'un abonelerine bir dönem itelediği en kötü cihaz, hani neredeyse çöp değerinde... 😳

Nerede yerleşik olduğunuzu bilmiyorum ama TTNet artık 100 Mbps ve üzeri paketlere WiFi6 HGW'ler veriyor. İsterseniz bir değişim talebinde bulunun.

Aslında tespitiniz pek de olağan değil. Elinizdeki kablolardan bant genişliği en az olan CAT. 5 olanlar. Daha sonra CAT. 5e, sonra da CAT. 6E (bu arada 6A var da 6E de var mı, pek emin değilim...). Ancak elinizdeki fiber modem (=hgw) o Vestel DGW9000 olduğu sürece zaten 100 Mbps üzeri sonuç alamazsınız. O cihazın lan çıkışları gigabit değil, megabit lan. Telekom'un abonelerine bir dönem itelediği en kötü cihaz, hani neredeyse çöp değerinde... 😳

Nerede yerleşik olduğunuzu bilmiyorum ama TTNET artık 100 Mbps ve üzeri paketlere WI-FI6 Hgw'ler veriyor. İsterseniz bir değişim talebinde bulunun.

Hocam peki 2 adet Ethernet kablosu alacağım ama UTP veya patch ibareleri olanları var bunlar nedir? Birini prizden modemin WAN girişine diğerini modemin lan girişinden PC'ye takacağım. Bu ibareler fark eder mi? Bu arada sitedeki elektrikci arkadaş evlerin içinde CAT6 kablo döşeli diye bilgi verdi.

Hocam peki 2 adet Ethernet kablosu alacağım ama UTP veya patch ibareleri olanları var bunlar nedir? Birini prizden modemin WAN girişine diğerini modemin lan girişinden PC'ye takacağım. Bu ibareler fark eder mi? Bu arada sitedeki elektrikci arkadaş evlerin içinde CAT6 kablo döşeli diye bilgi verdi.
O ibareler sizin açınızdan önemsiz. Madem elinizde en iyi sonuç aldığınız 2 adet Cat.5 kablo var; İnternet paket hızınızı arttırmadıkça ve de o Vestel DGW9000 HGW değişmedikçe boşuna masraf etmeyiniz.

O ibareler sizin açınızdan önemsiz. Madem elinizde en iyi sonuç aldığınız 2 adet Cat.5 kablo var; İnternet paket hızınızı arttırmadıkça ve de o Vestel DGW9000 HGW değişmedikçe boşuna masraf etmeyiniz.
Ttnet ile görüştüğümde cat 6 kullanmamın daha iyi olacağını söylediler

Bunlar ezbere söylenmiş beylik sözler. Eğer elinizdeki Cat.5 kablolar bilinir marka ise standartlara uyumlu olması lazım. Ama her konuda olduğu gibi çakma (yani tam performanslı olamayan) markasız Cat.5 kablo da vardır Cat.6 kablo da. İlla ki Cat.6 alacaksanız markalı ve bilinir bir kablo alınız (Kabeldirekt, Digitus, Hama gibi...)

Bunlar ezbere söylenmiş beylik sözler. Eğer elinizdeki CAT. 5 kablolar bilinir marka ise standartlara uyumlu olması lazım. Ama her konuda olduğu gibi çakma (yani tam performanslı olamayan) markasız CAT. 5 kablo da vardır CAT. 6 kablo da. İllaki CAT. 6 alacaksanız markalı ve bilinir bir kablo alınız (kabeldirekt, digitus, hama gibi...)

Teşekkürler. Elimdeki sarı markasız kablolar maalesef.

Aralarında çok fark yok, koruma farkları var. Rss farkı yoktur, son kullanıcı için önemsiz durumlar.
Cat6'dan fazlası gereksizdir. Cat5e, cat6/a, cat8 bunlar ieee sertifikalıdır. 23awg üstünde kablo alınmamalı. Bir de, Cat7 özel üretimdir, sertifikası yoktur, o da alınmamalı. Kabloların şahı cat8'dir fakat veri merkezlerinde kullanılır, son kullanıcı için gereksizdir.

Kısaca; Cat6 23awg kablo yeterli olacaktır. Nexans gibi markalar çok iyi olsa da uçlarına rj45 çakmak gerekir, onun için Kabeldirekt cat6 23awg alınabilir, alman malıdır kalitelidir. Uçları fabrikasyon rj45 p/t çakılı olarak gelir, kullanırsınız.

Ayrıca o türk Telekom'un verdiği çöp vesteli kullanma zorunluluğun yok. Kendine router alıp kullanabilirsin Mac clone gerekmez. Ppp bilgileri (kullanıcı adı ve şifre) yazıldıktan sonra vlan 35 , mtu/mru 1492 yazarak kullanılabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı