Finlandiya savaş uçağı ihalesi

F-18 yerine ben olsam Gripen alırdım. Finlandiya gibi bir ülke için F-18 ne yapabilirse, F-35 de aynısını yapacaktır.

Gerçi filo bana kalsa, oho. Kap ordan iki tane Su-35, üç tane Su-34. Çerezlik birkaç tane de Mig-35 falan.

Son düzenleme:
Ben olsam Gripeen ya da Super Hornet tercih ederdim. Zaten F-18 tecrübesi var. En kötü Typhoon’a yönelirdim.
Gerçi filo bana kalsa, oho. Kap ordan iki tane Su-35, üç tane Su-34. Çerezlik birkaç tane de Mig-35 falan.
Aslında yeni kurulan bir ülke olacaksın bu hayatta her şeyi karma kurup kafan rahat olacak. Bu sayede kimseye tam bağımlı kalmazsın. Hem bu sayede edindiğin tecrübe ile melez bir muharip uçak yapmayı başarabilirsin bile;) Bu da muazzam olur bence.

Son düzenleme:
Daha çok benim yapacağım bir şey olurdu bu sanki ama neyse. Sen benden daha mantıklı hareket edersin ve böyle yapmazsın diye tahmin ediyorum. :D

Su-57 gerçek anlamda tam kapasitede bitirilebilse Su-35 ve Su-34 ile en eksiksiz üçlüyü oluşturur Rusya. Mig-35'e falan gerek bile yok aslında, orada biraz eşeğin kulağına suyu kaçırmışlar sanki. :D

Herkes Jas-39 Gripen'e kendine göre isimlendirme yapmış. Uçağın adı Gripen :D

Yeni kurulan bir ülkede olsan her daim tek bir bloğa yatırım yapmak daha ekonomik ve mantıklıdır. Zira birbiriyle hiçbir alakası olmayan 2 farklı bloğun uçağıyla hem askerlerini eğitmek, hem varsa ürettiğin füze ve bombalara uyumluluk sağlamak, hem altyapı ve lojistik ağını oturtmak hem de tecrübe geliştirmek çok ama çok zaman ve para isteyecektir.

Aynı anda Boeing ve Tupolev kullanan bir şirket gördünüz mü? Ben rastlamadım, ha şimdi bir de bunu askeriyeye uygulayın :D

Su-57 gerçek anlamda tam kapasitede bitirilebilse
Bitse ama bitemiyor ki:) Rusların F-35'i oldu resmen o da🤣

Karma sistem her zaman en iyisidir. Eğer sen sistemini karma kurup personel ihtiyacını ve eğitimini ona göre belirlersen sorunsuz bir sistem elde edersin. Nasıl ki şu an ülkemizde F-16 pilotu teknisyeni ayrı F-4 pilotu teknisyeni ayrı yetiştiriliyorsa ve bunların birbiri ile uyum içinde çalışması için gerekli eğitim veriliyorsa Rus, Amerikan ya da Avrupa uçağı farketmeksizin idame ettirilebilir. Ha ikisi de Amerikan zaten ne olacak dersen zaten kafadan patlarsın:) Fakat altyapıyı ona göre kurduysan ve sıfırdan kuruluyorsan bu geçerli. Yoksa öyle birilerinin hayranı olup ille Amerikan ille de Rus dersen patlarsın böyle durumlarda🤣

Yani askeri havacılığın nasıl işlediğini tam oturtabilirsek kafamızda işleyişini de sağlayabiliriz aslında:) Siville askeri kafası biraz farklıdır sonuçta.

F-16 pilotu teknisyeni ayrı F-4 pilotu teknisyeni ayrı yetiştiriliyorsa ve bunların birbiri ile uyum içinde çalışması için gerekli eğitim veriliyorsa Rus, Amerikan ya da Avrupa uçağı fark etmeksizin idame ettirilebilir.
2 farklı bloğun teknolojisini ortak noktada birleştirerek verimli bir filo kurulamaz, çünkü ortada birleşen bir teknoloji olamaz. Neden? 2 bloğun da teknolojileri kendine has ve birbiriyle entegre edilemeyecek şekilde farklı. Edilebilse bile kabul edilir mi? Hayır.

Sıfırdan kurulan herhangi bir X ülkesi diyelim. Doğu bloğuyla da, batı bloğuyla da işi yok ve hava kuvvetlerini dizmek için uçak alacak. Örneğin F-16 ve SU-35 üzerinden gidelim.

- Bu x ülkesi her şeyden önce bu uçakların birim fiyatlarını ödeyecek. 2 ülkeye de pilotundan bakım ekiplerine kadar her şeyi yollayıp eğitim aldıracak. Sonra bu eğitimli askerler ülkeye dönüp ülkedeki askerlere tip eğitimi verip, eğitecek. Yıllarca ve yıllarca bu uçaklar çok aktif bir şekilde idame ettirilecek ki hava kuvvetleri askeri (bakımcısından tut pilotuna kadar) uçak üzerinde tecrübe kazanacak...

İnanılmaz bir para akışı 2 bloğa gitti tek madde ile. Hadi devam edelim. Daha neler neler var...

- Her 2 uçak için de her 2 blok ile lojistik ağ ve yedek parça masrafları başlayacak. Öyle bana 10 tane şundan ver idare ederiz anlaşması yok sivildeki gibi. Her daim o bloğun sana sunduğu şekilde yedek parçayı zamanı geldiğinde satın almalısın ve depolamasın. Öyle ''usta bizim hangarda yedek var, bu yıl pas geçelim, zaten pek uçak da uçuramadık bu sene'' demek yok. Paşa paşa parasını ödeyeceksin, alacaksın.

- Her 2 uçak için de ayrı mühimmatlar gerekecek, milyon dolarlar uçtu gitti 2'si için de.

- Eğer savunma sanayisi olan bir ülke isen ve bizim gibi (füze üretiyorsan) bu füzeleri hangi bloğa uyumlu yapacağın çok büyük sorun olur. Zira 2 taraftan biri hayırdır birader 2 bloktan da geçiniyorsun, sen kendi füzeni uçağıma takma, benim ürettiklerimi satın almaya devam et diyebilir.

Biz F-16'larda bu kadar tecrübe kazanmasak ve yıllardır işletmesek bize de o milli füzeleri TAKTIRMAZLARDI.

- 2 bloğun uçakları birbiriyle iletişim kurup nasıl ortak göreve çıkacak? Birini uçururken diğerini yatıracak mısın? Bu mudur verimli filo? NATO tarafından ülkenin tüm silahları Link-16 haberleşme sistemine entegre edilir ve tüm silahlar birbiriyle haberleşerek, görev dağılımı yaparak çalışabilir ancak sen 2 farklı bloğun silahını kullandığından bu konuda mahrum kalacaksın, elinde Rus uçağı değil de başka bir Amerikan uçağı olsaydı diğer Amerikan uçağına eşlik edebilecekti ama bu durumda bir bloğun uçakları YATMAK ZORUNDA!

Eğer tüm bunları yapabilecek diplomasisi, dış siyaseti ve PARASI olan yeni kurulmuş bir ülke varsa, fantazisine yapabilir. Ama gerçekte verimsiz ve paranın çarçur edildiği bir filo kurulmuş olacaktır :D

Bir bloğa dağıtılan farazi paralar o yeni kurulmuş ülkenin gelişmesinde ve kalkınmasında çok daha önemli bir rol oynar. En basitinden milli savunma sanayi geliştirilir ve dış ülkelere para akıtılana kadar uzun vadeli projelere girişilir :D

Doğru olduğu için zaten cevap vermemeyi tercih ediyorsun :D

Bu fantezilerinizi oyunlarda yapın, gerçeklerle bağdaştırmayın.

NOT: 2 bloğun da uçaklarını kullanan ülkeleri örnek gösterenleri net üzerim, onları açıklattırmayın şimdi tek tek :D

Technopat Haberler

Geri
Yukarı