Fiziği öğrenebilmek için hangi Matematik konularını bilmek gerekir

gdeniz123

Megapat
Yer
Bursa
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba arkadaşlar,
Modern Fizik öğrenmek istiyorum. Konuları yüzeysel olarak biliyoruz ama ince ayrıntıya girerek öğrenmek istiyorum. Şu anki okul müfredatında da Klasik Fizik konuları veriliyor. Zaten Klasik Fizik için basit denklem kurma, birkaç alan, hacim hesaplama bilmek gerekiyor. Fakat Modern Fizikte sanırsam işin içine İntegral dolayısıyla Türev dolayısıyla Fonksiyonlar giriyor. Zaten Fonksiyonları okulda öğretiyorlar, türev ve integrali de biliyorum az çok. Bunların uygulamalı bölümleri var. Yani türev eğimi, integral ise alanı verdiği için grafiklerde bunları bilmem gerekir mi fizikte? Ya da hangi konuları bilmem gerekir? Özellikle de Modern Fizikte çok detaylı öğrenmek istiyorum, sizin söyleyecekleriniz doğrultusunda o konulara çalışacağım. Biraz uzun oldu. Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Türev ve integral'i bilmen yeter şu an. İleride fizik bilimi ile uğraşmak istersen bir çok matematik hesabını bilmen gerek.

Fizik genel olarak vektörel ve skaler nicelikler den oluşuyor bu ikisi arasındaki ayrımı iyi bilmelisin öncelikle , boyut analizi yapabilmeli ve birimleri eksiksiz öğrenmelisin ki bu sayede formülleri ezberlemek yerine nasıl ortaya çıktıklarını anlayabilirsin.Genel olarak Trigonometri ( Açısı olan vektörler de i , j bulmak v.s buna benzer şeyler ) - Türev ( Bazı konularda kısmi türev kullanacaksın , Ani hız ve Ani İvme soruları türev yoluyla yapılır , Türev Elektriksel Potansiyel konusunda da karşına çıkıyor ) - İntegral ( Elektrik Alan konusunda karşımıza çıkıyor kendisi ) . Belki unuttuğum konularda vardır ama dediğim gibi fizikte %80 hep vektör , skaler bulacaksın ve Kinematik Denklemleri kullanacaksın kolay gelsin.

Modern fiziği çok detaylı öğrenmek istiyosan şayet matematiği de çok detaylı öğrenmen gerekecek, yani konuları ayıramazsın elbet biri bir yerde lazım olucak az çok türev biraz integral ile olmaz o işler saatlerce bir fizik sorusu üstünde uğraşırken vektör toplamıyor insanlar. :)

Kitap olarak ne önerirsiniz? Lise kitaplarındaki bilgileri bilmekteyim, onun dışında sadece Kuantum Fiziğini anlatan kitap arıyorum. İki ciltli veya tek ciltli kara cisim ışımasından özel görelilik, fotoelektrik, kuantum teorisi, atom altı parçacıkların hepsini bir arada anlatan bir kitap arıyorum. Teker teker araştırması çok zahmetli ve yorucu oluyor. Fiyatı da uygun olursa çok sevinirim.

Şimdilik İntegral, Türev bilgilerimle yetineceğim sanırım alan ve eğim hesaplama da çok işimize yarıyor. Bunları biliyorum, vektörler ve trigonometri bilgim de var. Yalnız tek sorunum okulla çatışması, çok az zamanım oluyor 8 saat ders bari 6 olsaydı 2 saat daha fazla zamanım olurdu bu yüzden uykusuz kalıyorum :D Kitaba çok ihtiyacım var, yorumlarınızı bekliyorum.

Bu arada palmeyayinevi.com: Palme Yayınevi Modern Kuantum Mekaniği | Palme Yayınevi J,J Sakurai, Jim Napolitano'nun yazdıkları kitap aklımda var. Sizce nasıl bir kitap, içeriği iyi midir?

Not: www.nobelyayin.com: Kuantum Fiziği I || NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK ve www.nobelyayin.com: Kuantum Fiziği II || NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK kitaplarını gördüm. Bunlar hakkında da bilginiz varsa paylaşın. Teşekkür ederim.

Güncel.

Günceldir.

Biraz zaman geçti ama yeni konu açmayayım dedim. Türev, İntegral çalışıyorum hala. Kompleks sayılar çalışmama gerek var mı diye soracaktım. Fizikte türevi, integrali kullanıyoruz ama kompleks sayıları hiç görmemiştim. Ayrıca Serway Fiziğin Mekanik ve EM kitaplarının arkasında da kompleks sayıları anlatmamışlar. Öğrenmek gerekir mi?

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı