Flat IPS vs Curved VA

monitör VX2718-PC-MHD

gosting gözüme cok vuruyordu. renkler canlı değil karanlık. 165hz idi ama msi 144 hz geçtim inan bi fark hissetmiyorsun. curvedin pek işlevi yok gibi varlığını aramıyorum. msi gosting yok renkler canlı memnunum baya. hatta msi dan iki adet aldım eşimin pc de...

Bu ikisi arasında kaldım
Rekabetçi hiçbir şey oynamıyorum(hiçbir şey...)
Daha çok Film&dizi izliyorum ve Singleplayer& hikayeli oyunlar oynuyorum
Ghosting ve MS o kadar göze batıyor mu?(çok olsa bile sorun değil)
zira tek istediğim renk gamutu,kontrast ve canlılık
İkinci attığıma alternatif verebilirsiniz.
Ya da diğerine de
@TR-whovian
@Ahmsef
Fikirlerinizi alayım🙂

Son düzenleme:

Bu ikisi arasında kaldım.
Rekabetçi hiçbir şey oynamıyorum(hiçbir şey...)
Daha çok film&dizi izliyorum ve singleplayer& hikayeli oyunlar oynuyorum.
Ghosting ve ms o kadar göze batıyor mu?(çok olsa bile sorun değil)
Zira tek istediğim renk gamutu, kontrast ve canlılık.
İkinci attığıma alternatif verebilirsiniz.
Ya da diğerine de.
@TR-whovian
@Ahmsef
Fikirlerinizi alayım🙂

MSI gayet güzel hocam hatta etiketlediğin iyi oldu :) kendime bile alabilirim.

Çünkü IPS panel, native olarak VA panellerin sunduğu kontrast değerini sunamaz. 2 monitör düşün, renk gamutundan tut renk doğruluğuna kadar her şeyi aynı, sadece birisi VA panel 5000:1 kontrast, diğeri IPS panel 1500:1 kontrast; işte bu durumda VA panel, IPS'i yok eder.

Hocam ben dediğini tam anlamadım. IPS panelin amacı zaten en iyi renk doğruluğunu sunması değil mi? Nasıl kaliteli bir VA panel ile kaliteli bir IPS panel aynı renk doğruluğuna sahip oluyor? Kontrast olayında haklısın bu arada.

Hocam ben dediğini tam anlamadım. IPS panelin amacı zaten en iyi renk doğruluğunu sunması değil mi? Nasıl kaliteli bir VA panel ile kaliteli bir IPS panel aynı renk doğruluğuna sahip oluyor? Kontrast olayında haklısın bu arada.
Renk dogrulugunun panel ile alakasi yok. Renk dogrulugu dedigin sey kalibrasyon cihaziyla azaltilan ve ayni iki monitorde bile farkli dE sapmasina sahip olan bir durum. 10 tane ayni monitorden al 10'u da farkli renk dogruluguna sahip olur, ayni monitorde bile fark eden bir seyi panel turuyle iliskilendiremezsin. Kastettigin sey renk gamutu lakin bu da bir genelleme, her VA ve her IPS icin gecerli degil.

Bu tür konularda kendimi yeni eğitiyorum beni mazur gör yine anlamadım. O zaman VA,TN ve IPS diye farklı panel çeşitleri neden var. İnternette karşılaştırmaları var IPS renk doğruluğu açısından çok daha iyi.

Renk dogrulugunun panel ile alakasi yok. Renk dogrulugu dedigin sey kalibrasyon cihaziyla azaltilan ve ayni iki monitorde bile farkli dE sapmasina sahip olan bir durum. 10 tane ayni monitorden al 10'u da farkli renk dogruluguna sahip olur, ayni monitorde bile fark eden bir seyi panel turuyle iliskilendiremezsin. Kastettigin sey renk gamutu lakin bu da bir genelleme, her VA ve her IPS icin gecerli degil.
Veya bu fark belli bir bütçedeki monitörler için mi geçerli çok daha iyi VA paneller IPS panellere göre daha iyi olabiliyor mu?

Bu tür konularda kendimi yeni eğitiyorum beni mazur gör yine anlamadım. O zaman VA,TN ve IPS diye farklı panel çeşitleri neden var. İnternette karşılaştırmaları var IPS renk doğruluğu açısından çok daha iyi.
Internette gordugun seyler genellemeden ibaret. Bazi seyler genellenebilir, onlar da cok spesifik konular. Ornegin VA TN IPS uclusunden en iyi kontrast oranini her zaman VA sunar. En iyi gorus acisi performansini IPS sunar. Bunlar disindaki her sey degiskenlik gosterir.

Ayrica ikinci kez soyluyorum renk gamutu ile renk dogrulugu farkli seyler. Senin bahsini ettigin konu renk gamutu ama renk dogrulugu yaziyorsun.

Internette gordugun seyler genellemeden ibaret. Bazi seyler genellenebilir, onlar da cok spesifik konular. Ornegin VA TN IPS uclusunden en iyi kontrast oranini her zaman VA sunar. En iyi gorus acisi performansini IPS sunar. Bunlar disindaki her sey degiskenlik gosterir.

Ayrica ikinci kez soyluyorum renk gamutu ile renk dogrulugu farkli seyler. Senin bahsini ettigin konu renk gamutu ama renk dogrulugu yaziyorsun.
Ben aynı şey sanıyorum. Örnek vererek açıklayabilir misin? Mesela monitör alırken %100 sRGB yazıyor bu renk gamutu oluyor. %100 sRGB iki monitörden biri VA diğeri IPS ise arasındaki fark ne olur?

Son düzenleme:
%100 sRGB iki monitörden biri VA diğeri IPS ise arasındaki fark ne olur?
%100 sRGB olmasi sadece kapsadigi alani ifade eder, renk dogrulugunu ifade etmez. Bir de bunun yaninda sRGB Volume degeri olur, bu da renk hacmi demek. Bu deger ne kadar yuksek olursa o kadar doygun renkler gorursun ama bu demek degildir ki renk dogrulugu iyidir. Renk dogrulugu dE birimiyle ifade edilir. 3'un alti iyidir, 1'in alti profesyonel kullanicilar icin iyidir.

%100 sRGB olmasi sadece kapsadigi alani ifade eder, renk dogrulugunu ifade etmez. Bir de bunun yaninda sRGB Volume degeri olur, bu da renk hacmi demek. Bu deger ne kadar yuksek olursa o kadar doygun renkler gorursun ama bu demek degildir ki renk dogrulugu iyidir. Renk dogrulugu dE birimiyle ifade edilir. 3'un alti iyidir, 1'in alti profesyonel kullanicilar icin iyidir.
Teşekkürler

Technopat Haberler

Geri
Yukarı