Formula 1'de nasıl yarışılabilir?

Ne yazık ki artık çok geç, bazı şeyler için aileden şanslı olmak gerekiyor. Ailenin en azından orta-üst gelir grubunda (Türkiye'ye göre değil Avrupa'ya göre) olması ve 7-8 yaşlarından itibaren çocuğun go-kart junior serilerindeki masraflarını karşılayabilmesi lazım. Sonra bu çocuk gerçekten aşırı yetenekliyse sponsorlar 6-7 yıllık junior kariyeri sonrasında ortaya çıkarlar. Önce alt serilerde yarışması için bu kişiyi fonlamaya başlarlar, alt serilerde daha profesyonel ve zorlu mücadelede başarılı olabilmişse üst serilere çıkmaya başlar. Aşırı zengin aileden gelen az sayıda sürücü hak etmediği halde F1'de koltuk bulabiliyor ama Goatifi diye dalga geçtiğimiz sürücülerin bile çok ciddi bir go-kart ve alt seri kariyerleri var.

Sen 6-7 yaşlarından beri gerçek yarışların içinde değilsen, 13-14 yaşlarında başlayarak artık bir noktaya gelebilmen imkansız. Yeteneğimi gösteriririm dersen de hangi yetenek diye sorarım, Çocukluktan beri gerçek organizasyonlarda yarışçı olmak için o yaşlardan itibaren yetiştirilen çocuklara karşı test etmeden yeteneğin olduğunu iddia edemezsin.

F1 pilotu olmanın ne kadar ender bir durum olduğunu şöyle anlatayım; bugüne kadar uzaya çıkan insan sayısıyla, F1'de yarışabilmiş insan sayısı neredeyse denkler. Ne kadar nadir bir durum olduğunu, babadan milyarder bile olsan ne kadar ciddi bir alt seri kariyerin olması gerektiğini anlamışsındır umarım.

Cem Bölükbaşı da esporculuktan yarış pilotluğuna geçmedi. Cem Bölükbaşı'nın da 8 yaşından itibaren Türkiye çapında da olsa yıllar süren ciddi bir karting kariyeri geçmişi var. Muhtemelen sponsor bulamadığı için daha ciddi serilere geçiş yapamadı, espor yayıncılığı tarafı sadece GT4 serisinde gerçek yarış kariyerine tekrar başlayabilmesi için onu daha görünür yaptı hepsi o kadar. Simracing gibi tavsiyeleri de bu yüzden dikkate almamak gerekiyor.

Selam. Ben de herkes gibi Formula 1'de yarışmak istiyorum ama ben aşırı derecede kararlıyım. Nerelerden geçmek gerekiyorsa geçebileceğime inanıyorum ama bir sorun var. Formula 1'e geçebilmek için hangi yollardan geçeceğim?
Hocam herkes bunu futbolculuk gibi spor okulları ile çözerim sanıyor ama, Türkiyede 4 lig var ve sadece İstanbulda 67 futbol takımı var. Ama Formula 1 de dünya çapında 10 takım var. Bütün Formula serilerini toplasan 1000 pilot ya vardır ya yoktur. Ve araba sürmek çok çok daha fazla üstüne düşülerek geliştirilmesi gereken bişey, futbol gibi biraz yetenekle kurtarılabilecek bişey değil. 3-4-5 yaşlarında yürümeye başlarken araba sürmeye başlamanız gerek. Yani kimse Formula pilotluğunu seçmiyor, öyle doğuyorlar. Yani 10 yaşından sonra Formula da yarışmanın pek mümkün olduğunu düşünmüyorum. Yine de denemek istiyorsanız söyleyeyim: ilk başta yerel kartinglerde kendinizi gösterip sonra daha resmi karting turnuvaları ve kendinizi gösterirseniz F3, F2 ve F1 e adım atabilirsiniz. İkinci yol ise babanızın bir F1 takımı satın alması.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı