Forumda giderek tartışma kültürünün yok edilmesi

294144

Hectopat
Makaleler
3
Her şey bir yana, sanırım forum içerisinde en üzüldüğüm nokta; özellikle bu yılın olumsuz getirisiyle birlikte fazlasıyla trol ve tabiri caizse değer bulundurmayan "boş" mesajların, çeşitli konu içeriklerini mahvediyor olması. Bu evre, incelediğim kadarıyla yıllar boyu, ardı arkası kesilmeden katlanarak bugünkü vasatın altındaki konumuna gelmiş durumda. Yakın geçmiş olarak 1,5-2 yıl önceki tartışma konuları ile şu anki 2020-2021 yılları içerisindeki tartışma konularını karşılaştırdığımızda arada uçurumların olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Bu kadar kısa bir süreç içerisinde bu denli olumsuz bir evreye dayanması; gerek insanın tartışma hevesini, gerek tartışılan konunun itibarını yok etmekte.

En misalinden "Et yemek cinayet midir?" adlı bir konu. Sadece onca konunun arasından örnek olarak veriyorum, konunun üzerinde tartışmak istemiyorum kesinlikle.

Aralarında birkaç üye, ciddiyetle ve saygıyla muhalif düşüncelerini birbiriyle; argüman, fikir, çeşitli alıntılar ve çeşitli çözüm önerileri eşliğinde ileri sürerek kıyaslayıp çarpıştırırken, 5 santimetrelik cümleyi kavramaktan aciz belli başlı üyeler o kadar basit ve ayakları yere basmayan; cılız, laubali, saygısızlık ve cahillik eseri mesajlarıyla konuyu o kadar kötü bir şekilde dolduruyorlar ki...

Zıt görüşlerin saygı çerçevesi içerisinde keyifle tartışıldığı günleri görmeyi çok isterdim.

Farklı perspektiflerin, birbirleriyle sağlam bir şekilde, saygı çerçevesi içerisinde çarpıştırılmasını beklemek artık anca hayallerde umulur oldu sanırım. Bu konuda Felsefe bölümüne hiç mi hiç değinmek dahi istemiyorum.

Aralarında birkaç üye, ciddiyetle ve saygıyla muhalif düşüncelerini birbiriyle; argüman, fikir, çeşitli alıntılar ve çözüm önerilerini kıyaslayıp çarpıştırırken, 5 santimetrelik cümleyi kavramaktan aciz belli başlı üyeler o kadar basit ve ayakları yere basmayan; cılız, laubali, saygısızlık ve cehaletin eseri mesajlarla konuyu o kadar kötü bir şekilde dolduruyorlar ki...
Bu tür üyeler giderek her kategoriye yayılmaya başladılar. 2-3 tane tam objektif olmayan incelemeleri atıp öneri yapıyorlar ve foruma yanlış bilgi yayıyorlar. Sorunu var deyince de ortadan kayboluyorlar. 🤣

Bu tür üyeler giderek her kategoriye yayılmaya başladılar. 2-3 tane tam objektif olmayan incelemeleri atıp öneri yapıyorlar ve foruma yanlış bilgi yayıyorlar. Sorunu var deyince de ortadan kayboluyorlar. 🤣
Çin şehri isimli üye anı 😳

Bu konumda belirttiğim gibi, asıl olay aslında üyelerin nazik olmamasından ve katı olmayan kurallardan geçiyor. Kurallar artık yumuşamış gibi, elini kolunu sallayan gereksiz mesaj atabiliyor ceza yemeden.

Çin şehri isimli üye anı 😳

Bu konumda belirttiğim gibi, asıl olay aslında üyelerin nazik olmamasından ve katı olmayan kurallardan geçiyor. Kurallar artık yumuşamış gibi, elini kolunu sallayan gereksiz mesaj atabiliyor ceza yemeden.
Peki bu konudan hemen sonra @246941'nun yediği bana ne demeli?
Forum genel olarak bozulmaya doğru gidiyor, moderasyon da kitle de eskisi gibi değil maalesef.

Tartışma konuları hep kötüydü. Sanki bu forumda az insan varken, konu dışı kategorisi nezih bir yer gibi söylemişsiniz. Şimdi sayıların artması ile diğer kategorilere de aynı kalitesizlik sıçradı. Bizim insanımız tartışma konularında hep kendi görüşünü dayatan söylemlerden öteye gidemiyorlar. Taraflar fark etmeksizin böyle. Saygılı dediğiniz üyeler de buna uyuyorlar. Bu yüzden konu dışı kategorisini hiç sevmediğimi elimden gelen her fırsatta belirtiyorum.

Bazı gündelik forumlarda aktiflik azalınca çoğu kişi bu foruma gelmeye ve ortamı o forumlara çevirmeye çalıştılar. Buna karşı bir şeyler yapın dediğimizde ise pek bir geri dönüş alamadık. Olaylar patlayınca bir şeyler yaptılar ama onları da geri aldılar.

Mesela ben çok bilgili olduğumu söylemiyorum. Belirli bir kategori haberlerini takip ediyorum ve elimden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Bazen sadece belirli konulara cevap veriyorum diye, kopyala yapıştır mesajlar veriyorum diye alttan laf çakanlar ya da hatalı bir mesajım olunca azarlar gibi söyleyenler oluyor. Açıkcası böyle insanları görünce tartışmıyorum ve görmezden gelip geçiyorum. Bir ara kafaya takıyordum ama gerek olmadığını fark ettim. Benim bir hatam varsa bunu güzel dille uyarırlarsa kendimi düzeltmeye çalışıyorum. Kötü dille uyarsa bile yapıyorum gerçi. Neyse işte bazı insanlar saygılı değiller.

Mesela ilk zamanlarımda @Murat5038 hocamı insanları azarlıyor sanardım. Sonra ona verilen cevaplara baktığımda, yardım etmeye çalışan birini bile çıldıratacak insanlar olduğunu fark ettim. Biraz onu örnek almış olabilirim. Çoğu cevabım sadece çözüme odaklı robot gibi metinlerden oluşuyor. Samimiyeti azalttım ve anonimliğimi artırmaya çalıştım.

Bizim yapabileceklerimiz bu. Birbirinin aynısı ve sonucunu az çok bildiğiniz tartışma konularına girmemek olabilir. Zamanla tartışma döndüremeyen bu kitleler de forumdan uzaklaşacaktır. Forum yönetimi bunları engellemek istemiyorsa üyeler olarak biz onları soğutabiliriz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı