FPS Drop engellenemez mi?

FPS drop oranım %0. Bunun öncesinde 2133 Mhz 8 Gb ram kullanıyordum yediğim dropun haddi hesabı yoktu. Şu an yağ gibi kayıyor FPS'ler.

Ağzım sulandı, yani heyecanlandım demek istedim. Hem RX580 hem de RAM çekmemiz gerekiyor demek ki 🤣

Bu konuda sistem fark etmeksizin genel bir konudan bahsetmek istiyorum, FPS drop denilen şu illetten. Forumda son 1 haftadır açılan konulara bakaraktan aklım iyice karıştı. Ben şu an yeni çıkan oyunların hepsinde FPS drop yaşıyorum, nedeninin ise GTX1050 ekran kartımın olduğunu düşünüyorum. Konu aslında burada benim sistemim değil, benim ekran kartım işlemcim için oldukça düşük. Forumda açılan konulara baktığımda her ne kadar benim işlemcimin yanında lafı sözü geçecek ekran kartları almış olsalar dahi droptan kurtulamadıklarını görüyorum, nerdeyse kusursuz sayılabilecek sistemlerde dahi FPS drop yaşandığını görüyorum, ne kadar sağlam sistem dizersek dizelim bundan kurtulamıyor muyuz yani?

Benim şu anki sistemim şu şekilde;
  • AMD Ryzen 5 1500X İşlemci
  • TEAM Vulcan 8GB (4x2) 2400MHz RAM
  • MSi GAMING X GTX1050 2G Ekran Kartı
Benim sistemimi göze aldığımızda drop yapmak için sebepleri mevcut, ekran kartının 2GB VRAM'e sahip olması ve yetmeyen, eksik kalan VRAM'i 8GB olduğu için RAM'den alamaması en büyük drop etkeni, peki bu işlemcinin yanına RX580 almış veya GTX1060 almış arkadaşların FPS drop yaşaması için ne gibi sebepleri var? Günümüz oyunlarında 8GB RAM yetmiyor mu? Pek sanmıyorum, ekran kartının VRAM'i yetersiz kaldığı zaman RAM'e başvurduklarından dolayı yetmediği düşünülüyor bana kalırsa, ki diyelim ki durum böyle değil, 8GB RAM gerçekten tek başına bir oyun için yeterli değil diyelim, Ryzen 5 1500X'in yanında GTX1060 ile, 16GB RAM varken drop yaşayan arkadaşlar da var bu forumda, üstelik Fortnite, CS:GO gibi yüksek kaynak kullanımı sergilemeyen oyunlarda bile yaşayabiliyorlar bu arkadaşlar bu problemleri.

Peki biz en sağlam sistemi dahi dizsek bu tür sorunlarla karşılaşacak mıyız? Yayıncıların, youtuberların oyunlarında nasıl oluyor da hiçbir şekilde sorun çıkmıyor? Tamamen sorunsuz bir sistem dizmek için yapabileceğimiz bir şey yok mudur? Bu arkadaşlar her ne kadar yayıncılar kadar para bayılmasa da hatrı sayılır miktarda para döküyorlar bu sistemlere, RX580 1.300TL en ucuz mesela, işlemci de darboğaz dolayısıyla en az bu kadar pahalı olmak zorunda, RAM'ler de sağlam olmalı. Ben yakın zamanda sırf drop probleminden kendimi kurtarmak için RX580 almayı düşünüyorum ancak onu aldığım halde bile dropla boğuşacaksam ne anlamı kalıyor ki? İnsanı konsol almaya iten durumlar bunlar gerçekten, sorunsuz bir oyunculuk deneyimi mümkün değil mi?
Yurtta kalıyorum oda arkadaşım yokken onun RAM'i benim bilgisayara takıyorum ve herhangi bir FPS drop yemiyorum. Şöyle izah edeyim The Division 2'yi 8 GB RAM ile saniye başı drop ve genelde 65 FPS'te oynuyorum, RAM'i 16 GB'ta çıkardığımda sabit 0 drop ile 75 FPS'te oynuyorum. Yani artık bazı oyunlarda 8 GB yetersiz geliyor RAM'i illa 16 ya çıkarmak gerekli.RX 570 ve R5 2600 kullanıyorum bu arada.

FPS droplarının sebepleri çok büyük oranda yazılımsaldır. Onlar da ikiye ayrılır;

1) Oyun kaynaklı yazılımsal sorunlar. Genelde port olan oyunlarda ortaya çıkarlar. "Optimizasyon sorunları" olarak adlandırılırlar.
2) Kullanıcı kaynaklı sorunlar. Arkada çalışan bir Windows Update, uzun süre birleştirilme yapılmamış bir disk, ısındığı için yavaşlayan bir ekran kartı (donanımsal gibi gözükse de yazılımsal bir sorun), arka planda açık kalan uygulamalar, tarayıcıların açık kalması, yanlış ayarlar, yanlış V-Sync kullanımı vs.

Bir oyunun düşük FPS alması sistem-oyun uyumsuzluğu ile açıklanabilir ama FPS droplar (anı ve rahatsız edici düşüp çıkmalar) bu üstte yazdıklarımdan olurlar.

Yayıncılar 1050 kullanmıyor. Ayrıca oyun optimizasyon olarak kötüyse her sistemde drop olur. Mesela ARMA 3
Arma 3'te KOTH modunda server'da 20-30 kişi olduğunda 100-120 FPS alıyorken server dolunca 30-40 FPS'lere kadar düşüyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Aslında ARMA 3'ün Optimizasyonu çok kötü değil. İnsanlar eklentili sunucularda oynayınca oyun bazen 30 fps oluyor o kadar 🤣
KOTH Eklenti sunucu veya mod değil ama savaş alanında nasıl sistemin olursa olsun 30-40 FPS. ARMA 3 bu yönden kötü, herkes tarafından biliniyor zaten.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı