Fransızca öğrenmek İspanyolca öğrenimini kolaylaştırır mı?

İspanyolca ile ilgilenen biri olarak, bağlantılı diller olduğunu düşünüyorum. Birçok ortak kelime var. Özellikle İtalyanca ile. Fransızca'yı bilmiyorum ama İspanyolca'da çok fazla düzensiz fiil var. Zorlanacağınız tek kısım orası olabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
İspanyolca ile ilgilenen biri olarak bağlantılı diller olduğunu düşünüyorum. Birçok ortak kelime var. Özellikle İtalyanca ile. Fransızcayı bilmiyorum ama İspanyolcada çok fazla düzensiz fiil var. Zorlanacağınız tek kısım orası olabilir.
Hocam İtalyanca ile benzer olduğu konusunda neredeyse herkes hemfikir ancak İspanyolca ile durumlar nasıl? :D Fransızca okursam yanına İspanyolca eklemek istiyorum.
Eğer alakasız diller ise, Fransızca öğrenmek İspanyolcayı kolaylaştırmıyorsa Fransızca okumayabilirim.
Almanca okur ve yanına İspanyolca eklerim daha mantıklı olur.

Diller arası sadece kelime ve gramer benzerlikleri değil, kültürel geçmişlerinden dolayı ortak ifadeler de olur. Fransızca'da herkese merhaba demek için, tüm dünyaya merhaba dersiniz. İspanyolca'da da aynısı geçerli. Basit bir örnek... Bir başka örnek de yaş sorarken kaç yaşındasın değil, kaç yılların (yaşların) var denir.

Siz inanılmaz kolay öğrenmiş olabilirsiniz ama bu genel kanı olarak iki farklı dil öğrendim gerisi su gibi Akar demek değildir.
Konu sahibi ne demiş?
Konu sahibi Fransızca öğrenince İspanyolca öğrenmek kolaylaşır mı demiş. Evet kolaylaşır, çünkü bu diller arasında hem kelime köklerinin benzerlikleri var, birçok ortak gramer kuralı var, kültürel söylem (anlam) kalıpları var. Bu yüzden bu dil ailesinden bir dili öğrenirsen, birçok konuda başka dil ailesindeki bir dili öğrenmeye göre işin kolaylaşıyor. 2 ayrı dil düşünün hiçbir alakası olmayan. Bu 2 dili arka arkaya öğrenmek mi daha kolay? Yoksa bir sürü benzerliği ve ortaklığı olan 2 dili arka arkaya öğrenmek mi kolay?

Son düzenleyen: Moderatör:
@Yararsız Üye Sürekli benzer konularda bıkmadan usanmadan bana laf anlattığınız için teşekkür ederim öncelikle. Üniversite seçimleri başladı ve kararsızım hala. O halde Fransızca hala önemli, çünkü dev bir dil olan İspanyolca ile benzer.
Eğer alakasız diller olsaydı Almanca yazabilirdim. Şimdi oturup Fransızca mı Almanca mı diye kafa yormalıyım. :D
Almanca daha iyi çünkü mühendislik, araba vs. diyorlar da ben mühendis olmayacağım ki.
O dili bildiğim için bir meslek sahibi olmak istiyorum..

O halde Fransızca hala önemli, çünkü dev bir dil olan İspanyolca ile benzer.
Senin soruna göre kıyaslama şu şekilde yapılabilir. İngilizce gibi farklı dil ailesinden bir dili biliyorsan, İspanyolca öğrenmeni kolaylaştırır mı? Hayır. Yalnız İspanyolca öğrendiğin zaman İngilizce de biliyorsan Fransızca öğrenmede zorluğun yarı yarıya azalıyor. Çünkü Fransızcanın hem İngilizce ile olan tarihsel bir bağı var hem de İspanyolca ile aynı dil ailesinden geldiği için ortak yönleri de var.

İngilizce'den sonra Fransızca değil de direkt İspanyolca öğrenirsen, 3. yabancı dili öğrenme konusunda bir kolaylık sağlamış olursun kendine. İngilizce + Fransızca biliyorken 3. yabancı dilin olacak İspanyolca'da referans alabileceğin sadece Fransızca olacak. İngilizce + İspanyolca biliyorsan, Fransızca öğrenirken bu 2 dilden de referans alabileceğin ortak çok nokta olacak.

Bence o yüzden önce İspanyolca, sonra Fransızca öğrenimi tavsiye ederim. Zorluğun en az yarı yarıya azalıyor.

Senin soruna göre kıyaslama şu şekilde yapılabilir. İngilizce gibi farklı dil ailesinden bir dili biliyorsan, İspanyolca öğrenmeni kolaylaştırır mı? Hayır. Yalnız İspanyolca öğrendiğin zaman İngilizce de biliyorsan Fransızca öğrenmede zorluğun yarı yarıya azalıyor. Çünkü Fransızcanın hem İngilizce ile olan tarihsel bir bağı var hem de İspanyolca ile aynı dil ailesinden geldiği için ortak yönleri de var.

İngilizceden sonra Fransızca değil de direkt İspanyolca öğrenirsen, 3. yabancı dili öğrenme konusunda bir kolaylık sağlamış olursun kendine. İngilizce + Fransızca biliyorken 3. yabancı dilin olacak İspanyolcada referans alabileceğin sadece Fransızca olacak. İngilizce + İspanyolca biliyorsan, Fransızca öğrenirken bu 2 dilden de referans alabileceğin ortak çok nokta olacak.

Bence o yüzden önce İspanyolca, sonra Fransızca öğrenimi tavsiye ederim. Zorluğun en az yarı yarıya azalıyor.
İspanyolcanın Fransızcadan daha işe yarar olacağını düşünüyorum ancak İspanyolca bölümüne puanım yetmiyor maalesef. Almanca veya Fransızca, bu 2 bölümden birini yazabiliyorum.

Fransızca her ne kadar daha az işlevli geliyor olsa bile, İspanyolca öğrenimini kolaylaştırdığı için ilgimi çekmişti. İspanyolcanın önemli bir dil olduğunu düşünüyorum.
İspanyolcayı katmazsak, Almanca daha önemli Fransızcadan.

İspanyolcanın Fransızcadan daha işe yarar olacağını düşünüyorum ancak İspanyolca bölümüne puanım yetmiyor maalesef. Almanca veya Fransızca, bu 2 bölümden birini yazabiliyorum.
Almanca öğrenimine başladım ama çok ısınamadım, İngilizce ile olan yakınlıkları konusunda hiçbir şey diyemem. Belli bir düzeyde İngilizce bildiğini düşünüyorum, İspanyolca bölümüne gidebilseydin 3. yabancı dilde Fransızca öğrenimin gerçekten kolaylaşacaktı. İtalyanca ile Fransızca benzerliğine hiç girmiyorum çünkü İtalyanca bilmiyorum!

Şimdi Fransızca bölümüne gideceksen İngilizce ile ortak noktalarından dolayı yine referans alabileceğin yerler olacak. Yalnız İspanyolca öğrenirken de zorluğun diğer senaryoda olduğu kadar azalmayacak. 3. yabancı dili öğrenirken biraz daha fazla sabır göstermen gerekecek çünkü bildiğin diller arasında karma bilgilerini kullanma şansın ortadan kalkacak.

Şöyle örnek vereyim ama yüzdeler farazi, sadece bu dilleri bilmenin diğeri üzerindeki öğrenme eğrisini ne kadar kolaylaştıracağına dair bir fikir olsun diye yazıyorum:

İngilizce biliyorsan Fransızca öğrenme zorluğun %75.
İngilizce biliyorsan İspanyolca öğrenme zorluğun %100.
İngilizce + Fransızca biliyorsan İspanyolca öğrenme zorluğun %75.
İngilizce + İspanyolca biliyorsan Fransızca öğrenme zorluğun %50.

Not: Yüzdeler farazidir, sadece kafanda bir fikir oluşması için yazdığımı tekrarlıyorum.

İngilizce biliyorsan Fransızca öğrenme zorluğun %75.
İngilizce biliyorsan İspanyolca öğrenme zorluğun %100.
İngilizce + Fransızca biliyorsan İspanyolca öğrenme zorluğun %75.
İngilizce + İspanyolca biliyorsan Fransızca öğrenme zorluğun %50.

Not: Yüzdeler farazidir, sadece kafanda bir fikir oluşması için yazdığımı tekrarlıyorum.
Hocam İspanyolca öğrenip ondan sonra Fransızca öğrenmek daha mantıklı diyorsunuz.
Ancak İspanyolcayı öğrenmek %100 ve ardından Fransızcayı eklemek %50.
Toplamda %150 yapıyor.

Fransızca öğrenmek %75 ve ardından İspanyolca öğrenirsem bir %75 daha yapıyor.
Gene %150 çıkıyor. İki türlü de aynı olmuyor mu.

Birinde sadece zor yoldan başlıyorsun, gittikçe kolaylaşıyor.
Diğerinde ise sürekli aynı zorlukta devam ediyorsun.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı