Frontend ile backend arasından hangisi tercih edilmeli?

TheDexuS

Hectopat
Daha fazla  
Öncelikle herkese günaydın, iyi bir gün geçirmeniz dileğiyle. Dediğim gibi frontend ile backend arasında kaldım. Tam frontend alanında karar verdim diyorum, karar değiştirip Backend'e karar veriyorum ve size şunu sormak istiyorum, kimler backend developer veya kimler frontend developer olmalı? Ne gibi özelliklere sahip olmamız gerekli?

Son düzenleyen: Moderatör:
Fullstack?

Frontend dediğimiz şey client side'ı tasarlamaktır. Front end sadece UI değildir. Backend'de sadece server side crud'dan ibaret değil. Eğer insanların isteklerini anlayabilir, insanların yaşadıkları problemleri tasarımlarla çözebilir, kullanması kolay ve anlaşılabilir sistemler tasarlayabilirim diyorsan, front end senlik bir iş.

Hayır ben tasarım yapamam, ama uygulamalara işlevsellik kazandırabilirim, karmaşık yapıların içerisinden çıkmakta zorlanmam, uygulamaların server side infastructure'ını yapabilirim diyorsan, back end senlik bir iş.

Fullstack ikisi birden. Hiç kimse her ikisinde de aynı anda tamamiyle uzman olamaz, birine daha yatkın olur. Bende front end neredeyse yok mesela.

Fullstack?

Frontend dediğimiz şey client side'ı tasarlamaktır. Front end sadece UI değildir. Backend'de sadece server side crud'dan ibaret değil. Eğer insanların isteklerini anlayabilir, insanların yaşadıkları problemleri tasarımlarla çözebilir, kullanması kolay ve anlaşılabilir sistemler tasarlayabilirim diyorsan, front end senlik bir iş.

Hayır ben tasarım yapamam, ama uygulamalara işlevsellik kazandırabilirim, karmaşık yapıların içerisinden çıkmakta zorlanmam, uygulamaların server side infastructure'ını yapabilirim diyorsan, back end senlik bir iş.

Fullstack ikisi birden. Hiç kimse her ikisinde de aynı anda tamamiyle uzman olamaz, birine daha yatkın olur. Bende front end neredeyse yok mesela.
Hoca söyle izah edeyim bende tasarım yeteneği ve yaratıcılık yok yani yeni nesil tasarımlar yapamam, önceden tasarladığım siteler zaten rezalet. Frontend Alanı da pek hoşuma gitmese de bir tarafın istiyor. Backend ilgimi daha çok çekiyor. Frontend alanına göre, ve sanırım backend alanı aklıma tam olarak aklıma yatan şey. Dediğiniz şeyleri düşündüğüm zaman backend alanı üzerinden ilerlemeye karar verdim. Teşekkür ederim.

Fullstack?

Aslında kendi startupınızda vs. çalışmıyorsanız tasarım frontendin işi değil, tasarımcının işi, yani freelancer da olsanız; size şunu şöyle yap derler öyle yaparsınız, burası mavi olsun derler mavi yaparsınız, şurası sağa doğru kaysın, buna tıklayınca bu açılsın, login ekranı şöyle olsun, kaydet butonu fosforlu olsun vs. vs. onlar karar verir, frontend ve backend geliştiriciler de isteklere uygun geliştirmeleri yaparlar, yani pek çok firmada bu geliştiricilerin tasarımla ilgili yapabilecekleri maksimum şey, UI/UX designer (kodlama ile alakaları olmadığı için abuk sabuk fantezilerle gelebiliyorlar) ile "şu iş bizi çok zorlayacak", "uzun sürecek, hazırdaki componentlerle daha kısa sürede şöyle bir şey yapabiliriz" vs. şeklinde pazarlık yapmak oluyor.

Hoca söyle izah edeyim bende tasarım yeteneği ve yaratıcılık yok yani yeni nesil tasarımlar yapamam, önceden tasarladığım siteler zaten rezalet. Frontend alanı da pek hoşuma gitmese de bir tarafın istiyor. Backend ilgimi daha çok çekiyor. Frontend alanına göre, ve sanırım backend alanı aklıma tam olarak aklıma yatan şey. Dediğiniz şeyleri düşündüğüm zaman backend alanı üzerinden ilerlemeye karar verdim. Teşekkür ederim.

React, Angular vs öğrenirsen frontend in tasarımdan ibaret olmadığını anlıyorsun. Backend i kendine seçmen doğru olmuş. Frontend backendden daha yorucu bir alandır. Dediğim gibi tasarımdan çok daha fazlası var. Routerları, state management i ve kullandığı birçok teknoloji say say bitmez. Direkt Client'a çalıştığından Client'in beklentilerini karşılaman gerekecek. Daha modern ve daha performanslı bir web site yapman gerekecek. Bunlarsa günümüzde HTML CSS JS ile olan şeyler değil. React gibi kütüphaneler hatta React'in next.js gibi alt Framework'leri gibi birçok teknolojilerle olan şeyler.

Aslında kendi startupınızda vs. çalışmıyorsanız tasarım frontendin işi değil, tasarımcının işi, yani freelancer da olsanız; size şunu şöyle yap derler öyle yaparsınız, burası mavi olsun derler mavi yaparsınız, şurası sağa doğru kaysın, buna tıklayınca bu açılsın, login ekranı şöyle olsun, kaydet butonu fosforlu olsun vs. vs. onlar karar verir, frontend ve backend geliştiriciler de isteklere uygun geliştirmeleri yaparlar, yani pek çok firmada bu geliştiricilerin tasarımla ilgili yapabilecekleri maksimum şey, UI/UX designer (kodlama ile alakaları olmadığı için abuk sabuk fantezilerle gelebiliyorlar) ile "şu iş bizi çok zorlayacak", "uzun sürecek, hazırdaki componentlerle daha kısa sürede şöyle bir şey yapabiliriz" vs. şeklinde pazarlık yapmak oluyor.
Tasarımdan kastım, sayfanın UI tasarımından ziyade, sistemin client tarafındaki akışının tasarımıydı. O yüzden UI'dan ibaret değil yazmıştım. Sosyal medyada, front-end button rengi değiştirmekten ibaret sanan bir güruh var, ona istinaden.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı