Full-stack developer olmak için ne yapılmalı?

Çağrı Özkan

Femtopat
Katılım
3 Şubat 2024
Mesajlar
6
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba,

Öncelikle bu mesajı okuyan herkesi selamlıyorum. Forum'da daha önce benzer konuların açıldığını biliyorum, güncel bilgi almak amacıyla konuyu oluşturdum.
Ben lise maceramı 4 sene önce bitirdim temelimde HTML, CSS, JQ, JS vb. konularım var. Ancak 2024 yılında kendimi komple bu işe adamaya karar verdim.
Siz şimdi fullstack developer olmaya karar verseydiniz yol haritanız ne olurdu, nereden başlardınız?
Bazı aklıma takılan sorular;
  • Nereden başlamalıyım?
  • Öncelikle tek bir alanda(Front-End veya Back-End) mı ilerlemeliyim yoksa fullstack her şeyi kavramayı mı denemeliyim?
  • Önerdiğiniz kaynaklar nelerdir?
  • Çalışma şeklimi nasıl ayarlamalıyım?
  • En önemlisi yerel veya yurtdışındaki sektörlerde güncel olarak en çok kullanılan teknolojiler veya diller nelerdir?

Bu sorulara cevap verebilirseniz çok sevinirim ve gelişimime çok katkıda bulunursunuz. Şimdiden teşekkür ediyorum :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Nereden başlamalıyım?
Web programlama ile ilgili ön araştırma yap. İnsanlar neler yapıyor, iş ilanlarını vs oku. Daha sonra kendine bir yok çizmeli ve bunu istikrarla devam ettirmelisin.


Öncelikle tek bir alanda(Front-End veya Back-End) mı ilerlemeliyim yoksa fullstack her şeyi kavramayı mı denemeliyim?
Web giriyorsan her şeyiyle gireceksin. Frontend dev olsan bile CRUD (create, read, update, delete) yapıyor olman lazım, en azından işleyişi bilki mock api yazabilir.
Aynı şekilde backend de ilerlesen bile Frontend tarafında az çok bir ui tasarımı yapabilmen lazım. Kimse sana UX veya color design yap demez. Yazdığın servisi kullanıcıya göster işlet vs onu yaptır yeterli. Zaten template bulup onun üzerinden copy&paste ilerliyor işler. Nereyi kopyalanan gerektiği, js ile dinamik kazandırman gerektiğini vs bilmezsen olmaz.
Ha şimdi fullstack ne yapar. Adamı mobil ekipte bile kullandırırlar. Hatta yaptığın işlerin devops tarafı ile de ilgilenmeni bekleyebilirler. Ne kullandığına göre değişen bir olay bu tabi. Dediğim gibi fullstack isen sıfırdan bir figma tasarımı kodlayabilmeni, aynı şekilde sıfırdan design edilmiş sistemin backend tarafını ayağa kaldırmanı bekleyebilirler.
Genelde ekip işi yerine tek takılmayı seven tiplerdir. Verirler eline projeyi yaparsın kendi başına. Adamlar arkasına bile bakmaz. Her şeyi hallolur artık diyip çekip gider. Mobilde yaparsın, desktop da web de api da. Devops olmadan olmuyor tabi xd


Önerdiğiniz kaynaklar nelerdir?
Okul kaynakları. Herhangi bir üninin adını yaz sonuna "açık ders" yaz. Çıkan siteden bilgisayar - yazılım müh bul bak derslere. Onun dışında Türkçe kaynak varsa söyleyin bende aydınlanayım. İngilizce istiyorsan Google amcaya sor. Önünde koca bir kaynak var.


Çalışma şeklimi nasıl ayarlamalıyım?
Süreklilik ve istikrarı sağlaman lazım. 1 hafta bakayım diğer haftada sonra bakarım dersen o hafta ne yaptığını unutursun. Bu işi yapacaksan en kötü gün aşırı yoğun şekilde çalışman lazım. Saatlerine kadar biz söylemeyelim. Artık orasını kendi planına göre ayarlarsın. Bana kalsa mesai şeklinde çalışırım. Düzen olmazsa o işin pes edilme olasılığı çok fazla.


En önemlisi yerel veya yurtdışındaki sektörlerde güncel olarak en çok kullanılan teknolojiler veya diller nelerdir?
Bu sıralar yoğun Python görüyorum. Sonrasında js vardır. Her yer yapay zeka uygulama ile kaynamaya başladı. İlgi buraya kayıyor gibi. Çoğu yapay zeka ve Web applete baktığımda react kesinlikle görüyorum. JavaScript & typescript, React ve Nodejs kesinlikle bilmek lazım bence.

Uzun uzadıya yazdım. Velhasıl; kendin araştırıp kendin bulsan çok daha iyi olur. Js öğrenmekle başlayabilirsin. Eğitimlerin eski olmasın.
 

Geri
Yukarı