Rehber "Fully Hibernation" modda olan Windows diske Linux üzerinden erişmek

Bu rehberde sizlere yaşamış olduğum senaryodan öğrendiğim bir bilgiyi aktaracağım.

Windows'ta başlat menüsünden "Bilgisayarı kapat" dediğinizde bilgisayar tam anlamıyla kapanmaz, "Fully Hibernation" adını verdiğimiz uyku moduna girer. Yani sistem çalışmasa da diskiniz hâlâ ayaktadır, çalışıyordur. Bu sebepten ötürü tamamen kapatılmamış Windows sistemin bulunduğu diski Linux üzerinde bağlamaya çalışırsanız şu hatayı alacaksınız:

Kod:
Windows is hibernated, refused to mount.
The disk contains an unclean file system (0, 0).
Metadata kept in Windows cache, refused to mount.
Falling back to read-only mount because the NTFS partition is in an
unsafe state. Please resume and shutdown Windows fully (no hibernation
or fast restarting.)
Could not mount read-write, trying read-only

Screenshot from 2023-04-09 10-29-28.png

Disk "Read-only / Salt Okunur" modda bağlanır ve disk üzerinde sadece okuma yapabilirsiniz. Herhangi bir yazma işlemi yapılmaya çalışılırsa reddedilecektir.

Windows'u tamamen kapatmak için "Bilgisayarı kapat" düğmesine basarken "Shift" tuşuna basılı tutarak veya CMD üzerinden şu komutu girerek sistemi kapatmanız gerekiyor:

Kod:
shutdown /s /t 0

Gelelim benim yaşadığım senaryoya.
Yan yana 3 tane masaüstü bilgisayar var. İkisi sağlam çalışıyor ama bir tanesinde Windows güncellemelerinden ötürü sistem ayağa kalkarken direkt "Kurtarma" moduna atıyor. Sistemi onarmaya çalışmak işe yaramıyor. Sistemin içerisinde çok değerli, kaybedilmemesi gereken veriler var.

Bu verileri Linux üzerinden kurtaracağız ama yukarıda bahsettiğim hatayı veriyor.
Disk üzerinde çalışma yapamıyorum. Dosyaları arşivleyip diğer bilgisayarlara Python HTTP sunucusu üzerinden göndermem lazım ama dediğim gibi arşivleme işlemleri yapılmıyor. Büyük boyutlu dosyalar var, USB içerisine de bunlar sığmaz tahmin edeceğiniz üzere.

İşte şimdi çözüme geldik.

Elinizde Live USB güzel bir Linux dağıtımı olsun. Sisteminizde yüklü bir Linux dağıtımı varsa o da işinizi görür zaten.
Önerilerim:

Kod:
EndeavourOS
RebornOS
Ubuntu
Linux Mint
Fedora

Eğer kullandığınız dağıtımda ntfs-3g paketi yüklü değilse yüklemelisiniz.

Arch Linux için şu şekilde:

Bash:
sudo pacman -S ntfs-3g

Kullandığınız dağıtıma göre kendiniz bulmanız gerek.

Ardından diski bağlamaya çalıştınız ama yukarıdaki hatayı aldınız.
Bu işlemden sonra diskiniz bağlandı ama "Salt Okunur" modda bağlı. Diski çıkarmanız gerek.

Screenshot from 2023-04-09 10-41-29.png

Güzel. Sıradaki adım ntfsfix aracını kullanmak.
Komutumuz şu şekilde:

Bash:
# /dev/XXX: Windows'un yüklü olduğu disk bölümü buraya gelecek.
# Örnek: /dev/nvme0n1p2, /dev/sda2, /dev/vda3
sudo ntfsfix /dev/XXX

Screenshot from 2023-04-09 10-52-13.png

Ardından muhtemelen karşınıza diskinizin bağlanması ile ilgili bu hata mesajı çıkacaktır, korkmayın. Daha işimiz bitmedi.
Şu komut ile işi tamamen hallediyoruz:

Bash:
# /dev/XXX: Windows'unuzun olduğu disk bölümüdür.
# /path/to/mount: Diski Linux sisteminde nereye bağlayacağınızı işaret eder.
# Ben "/mnt" klasörüne bağlayacağım.
sudo ntfs-3g -o remove_hiberfile /dev/XXX /path/to/mount

# Örnek kullanım:
sudo ntfs-3g -o remove_hiberfile /dev/nvme0n1p2 /mnt

Screenshot from 2023-04-09 10-53-23.png

Ve fotoğrafta da gördüğünüz üzere artık disk üzerinde yazma işlemleri de yapabiliyoruz.
İşlemlerimiz bu kadardı. Artık diskinizden verilere erişebilir ve disk üzerinde dosya işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Umuyorum ki işinize yarar. Bir sonraki rehberlerde görüşmek dileğiye. Sağlıcakla kalın 🙂

Bu tür bir sorun yaşamamak için Windows için komut ise.

Kod:
powercfg.exe /hibernate off

Tekrar aktif etmek için off yerine on kullanıyoruz.

Hiber sys dosyasını sildim bir şekilde. Bu hatayı almıyorum hiç. Ayrıca Windows tarafından depolama birimi arttı bayağı ve sistem çok hızlı başlıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı