Çözüldü FX 6300 ve R9 280 Sistemin PUBG Performans Sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

OytunÇoban

Megapat
Daha fazla  
Merhaba, aşağıdaki sisteme sahibim.

AMD FX6300(Stok Fan)
Gigabyte GA-970A-UD3P
Sapphire Radeon R9 280 Dual-X
Corsair Vengeance (4+4)GB DDR3 RAM (1600Mhz/CL9)
Samsung 750EVO 250GB SSD
Corsair VS550 PSU

Afterburner OSD üzerinden takip ettiğim kadarıyla ekran kartım %100 kullanımda çalışmıyor, Frekans değerleri maksimum ama almam gereken FPS değerlerini alamıyorum. Bazen değerlerin hepsi normal olmasına rağmen(Sıcaklık, frekanslar, memory kullanım miktarları) paraşütle düşerken sistemim birdenbire kendini kapatıp tekrar açılıyor.
Genel günlük kullanım yaparken de bir anda kapanıp daha sonra tekrar açmaya çalıştığımda fanların bir süre dönüp tekrar kapanması suretiyle açılmadığı olmuştu. Bu güç sorunu yüzünden çok çektim, PSU'nun yettiğini düşünüyorum çünkü bütün calculator uygulamalarında yettiği görülüyor. İşlemci ve Ekran kartı üzerinde de herhangi bir overclock yok hatta BIOS'dan işlemcinin kendi boost durumundaki çarpanını düşürdüm, buna rağmen hala güç kesintileri oluyor.

Ek bilgiler: 4 metrelik bir üçlü prize akım korumalı bir hub daha bağlı bilgisayarımı ve monitörümü ise bu hub'a bağlıyorum. Duvar prizi kasanın konumuna uzak. Stok fan kullanıyorum.

Güç sıkıntım bu seri üçlü priz bağlantısından olabilir mi?

Çözüm
IMG_0073.jpg
Yakın zamana kadar diğer oyunlarda çok çok nadir yaşıyordum son birkaç gündür GTAV ve Witcher 3'te de sıkça yaşamaya başladım.
Ekteki resim sistem kapanmadan önce ekrana gelebilmiş son değerleri(OSD'nin yineleme hızı 100ms idi) gösteriyor.

Güncelleme:
Sabah yaklaşık 45 dakika CPU+GPU stress testinde bana mısın demeyen 60 dereceyi geçmeyen sistem PUBG'de yine kapandı.
Komşuma ait Zalman Dual Power LX-600W PSU ile denedim;
(Zalman PSU 12v üzerinden 540W güç veriyor, benim PSU 550W ve 12V üzerinden 504W güç veriyor idi, ayrıca VS550 daha yaşlı bir PSU idi bunu da belirtelim.)
PUBG'de 6 Kere oyuna girdim ve her seferinde paraşütle indikten sonra biraz oynadım çıktım ve birdaha denedim, hiçbir sıkıntı, pürüz olmadı hatta nedendir bilmiyorum ama FPS değerim bile fazla geldi açıkçası.
Ancak sistemi kapatım kendi PSU'mu geri taktıktan sonra ilk oyunda aynı kapanma sorununu yaşadım.
Uzun süreler kullandıktan sonra emektar VS550'min artık miadını doldurduğuna emin oldum.
Aynı sıkıntıyı yaşayan arkadaşlar yazılımsal ve donanımsal problemlerini hallettikten sonra gözlerini PSU'larına diksinler, benim problemim PSU imiş.

Sorunum çözülmüştür.

Moderatör arkadaşlardan ricam: Lütfen konu başlığnın başına ya da sonuna "ÇÖZÜLDÜ" ibaresi getirelim ki insanlar gelişmeleri takip edip, benzeri sıkıntıları varsa çözebilsinler.

Teşekkürler.
Aida64 programı ile yada AfterBurner ile işlemcinin sıcaklığını kontrol edin, stok soğutucu ile FX işlemciler korkunç ısınıyor. Oyun içi performansta buna bağlı olarak düşer.

Teşekkürler, ancak sıcaklık değelerinde anormallik yok genelde takip ediyorum.
Güncelleme: Bu yorumu yazıp gönderdikten saniyeler sonra hiçbir oyun vs. açık olmamasına rağmen PC restart etti yine kendini. Sistem açılırken hemen BIOS'a girip sıcaklığı kontrol ettim 49 derece idi.

Teşekkürler, ancak sıcaklık değelerinde anormallik yok genelde takip ediyorum.
Güncelleme: Bu yorumu yazıp gönderdikten saniyeler sonra hiçbir oyun vs. açık olmamasına rağmen PC restart etti yine kendini. Sistem açılırken hemen BIOS'a girip sıcaklığı kontrol ettim 49 derece idi.
Boşta 49 derece olması gerçekten fazla, işlemcinin üzerindeki soğutucuyu kontrol edin. Eğer fanları düzgün çalışıyorsa (toz vs. kaplamamışsa) o zaman soğutucuyu söküp termal macunu yenilemeniz gerekebilir.

Size tavsiyem en kısa sürede stok fan'ı değiştirin. Bende 6100 kullanıyordum, stok fan ile 78 derece görürken şu anda Cooler Master Hyper T2 Mini ile (Gayet ucuz ama kaliteli bir soğutucu) 55-60 dereceyi geçmiyor.

Boşta 49 derece olması gerçekten fazla, işlemcinin üzerindeki soğutucuyu kontrol edin. Eğer fanları düzgün çalışıyorsa (toz vs. kaplamamışsa) o zaman soğutucuyu söküp termal macunu yenilemeniz gerekebilir.

Size tavsiyem en kısa sürede stok fan'ı değiştirin. Bende 6100 kullanıyordum, stok fan ile 78 derece görürken şu anda Cooler Master Hyper T2 Mini ile (Gayet ucuz ama kaliteli bir soğutucu) 55-60 dereceyi geçmiyor.
Beyefendi sorun sıcaklık olsa işlemci 35 dereceyken de kapanmaz bence. Sistem aniden güç kesiyor bazen internet kıllanımı yaparken kapandığı halde 1 saatlik prime95 testi sırasında da hiç kapanmadı mesela, işlemci de 67 dereceyi geçmemişti.

Beyefendi sorun sıcaklık olsa işlemci 35 dereceyken de kapanmaz bence. Sistem aniden güç kesiyor bazen internet kıllanımı yaparken kapandığı halde 1 saatlik prime95 testi sırasında da hiç kapanmadı mesela, işlemci de 67 dereceyi geçmemişti.
Eğer sorun güç kesintisi ise buna sebep olacak bir sürü etken var. Anakart - Güç Kaynağı - İşlemcinin kendisi gibi.

En basiti evdeki farklı bir prize takıp birde o şekilde deneyin. Bunun dışında dediğim parçaları teker teker kontrol etmek dışında aklıma bir şey gelmiyor.

Peki sorunun hangisinde olduğunu ben nasıl tespit edeceğim?

Güncelleme: Sorun olay görüntüleyicisinde Kernel-Power ID:41(63) şeklinde görüntüleniyor ve şu anda sadece PUBG oyununda paraşütle düşerken gerçekleşiyor. 2 saat kesintisiz GTA V oynadım sıkıntı yaşanmadı. Oyun ile alakalı olduğunu düşünüyorum yine de bilgisayarın restart atmasını açıklamıyor. Bilgisi olan arkadaşlar yorum yaparlarsa çok iyi olur.

Akım korumalı prizler zamanla koruma özelliğini kaybeder. Sadece ani gelen yüksek voltaja karşı koruma sağlar. Düşük voltaj ve hafif dalgalanmalardan korumaz. Belki bulunduğun bölgede düşük voltaj sorunu vardır? Ayrıca çok nadiren bazı PSU'lar, elektrik dalgası hafif bozuk olsa bile ben çalışmıyorum diyebiliyor ya da istikrarsızlık meydana gelebiliyor. Bunlar dışında PSU bozuk olabilir, kablolarda sıkıntı olabilir, anakart soketlerinde, anakart güç bileşenlerinde...vb Sendeki durum ilk izlenimde bunu söylüyor. Bilgisayarı komşuda ve akım korumalı priz olmadan kullanmayı dene. Bak daire içi elektrik tesisatında bile sorun olabilir, öyle ki hiçbir cihazda sıkıntı çıkmaz, ama belli bir şeyde çıkar. Bunlar örnekleri olan şeyler...

Donanım hariç işletim sistemi, içerisindeki herhangi bir yazılım, BIOS ve sürücüler gibi her yerden kaynaklanabilir.

Ben böyle bir sorun yaşıyorum, bu sorun nasıl çözülür? Bunun belli bir cevabı olamaz. Sorunun bir ya da birden fazla kaynağı varsa, önce bulmak, sonra kafasını ezmek gerekir.

Son düzenleme:
Ah, aktarmayı unutmuşum, farklı bir dairede direk duvar prizinden denedim, ilk denemede hiçbir sıkıntı yoktu aha çözdük derken 2. denemede yine paraşütle atlarken aynısı oldu. Olay görüntüleyicisinden kontrol ettim, hata yine Kernel-Power 41(63) idi.
GIGABYTE ise UD3P ye sadece 1 adet BIOS güncellemesi verdi o da işlemci desteği ile alakalıydı. Güncellemeyi yaptım fakat pek etkisi olduğunu düşünmüyorum.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı