FX-8300 sistem mavi ekran hatası veriyor ve RAM miktarı düşüyor

231981

Kilopat
Katılım
11 Ekim 2018
Mesajlar
4.809
Makaleler
1
Çözümler
9
Arkadaşlar son zamanlarda sürekli mavi ekran hataları almaya başladım. Sistem boşta bile olsa mavi ekran veriyor. Mesela az önce mutfağa gidip geldim ben gelene kadar mavi ekran vermiş sistem yeniden açılmış masaüstüne gelmişti. Görev yöneticisinden baktım 10 saniye önce sistemin açıldığını gördüm çalışma süresinde. Bu sorunu acil çözmem lazım bazen önemli bir iş yaparken de mavi ekran veriyor. Mavi ekran sorunlarını çözmemde yardımcı olursanız inanın çok sevinirim. Sistem de Windows 10 2004 20H2 X64 PRO kurulu. 2 adet aynı marka model Dual kit şeklinde 4+4 8 GB RAM var. Her iki RAM'i'de Boot ederek çalışan Memtest ile test işlemi bitene kadar test ettim tertemiz çıktılar. Ortalama 7-8 saat falan sürmüştü test işlemi. BIOS'u sıfırladım yine düzelmedi. Sürücüleri kontrol ettim onlarda da bir sorun yok. Sorunu çözemedim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
1) Aşağıdaki sürücüyü kurun. (Lan)

2) CD-ROM varsa sökün.

3) BIOS sıfırlayın.

4) Ekran kartınızın sürücüsünü DDU ile kaldırın. Sonra da WHQL sürücü kurun. Yine de olmazsa ekran kartınıza bir test yapın derim.

Hocam sürücüde AM4 yazıyor sorun olmaz değil mi? CD/DVD kasada takılı ama kablolarını falan takılı değil SATA ve güç kablolarını söktüm kullanmıyorum şu an da. BIOS'u zaten 2 kere sıfırladım. 342.01 WHQL değil mi acaba? Bunu mu kurayım tekrardan? Test için FurMark yeterli mi?
 
Sorun çıkmaz. Anakartınız GA-990XA-UD3 Rev 3.0 değil mi? Ben Rev 3.0 için attım. Ki imzanızda da bu yazıyormuş. Yine aynı sürücüyü kurun ama DDU ile kaldırırsınız. Sonra da geri kurarsınız. Ayrıca dediğiniz gibi test yapın. Yeterli olmazsa bakarız artık bu arada.
 
Sorun çıkmaz. Anakartınız GA-990XA-UD3 Rev 3.0 değil mi? Ben rev 3.0 için attım. Ki imzanızda da bu yazıyormuş. Yine aynı sürücüyü kurun ama DDU ile kaldırırsınız. Sonra da geri kurarsınız. Ayrıca dediğiniz gibi test yapın. Yeterli olmazsa bakarız artık bu arada.

Hocam sürücü kurulmuyor hata veriyor. Anakartım evet doğru rev3.0. DDU ile silip yeniden kurayım.
Sorun çıkmaz. Anakartınız GA-990XA-UD3 Rev 3.0 değil mi? Ben rev 3.0 için attım. Ki imzanızda da bu yazıyormuş. Yine aynı sürücüyü kurun ama DDU ile kaldırırsınız. Sonra da geri kurarsınız. Ayrıca dediğiniz gibi test yapın. Yeterli olmazsa bakarız artık bu arada.

Bu sorun işlemciden kaynaklı olabilir mi acaba? Çünkü ne zaman mavi ekran hatası alsam 8 GB RAM kullanılabilir miktar 4 GB oluyor diğer 4 GB ise donanıma ayrılmış gösteriyor. İşlemciyi söküp bir şeyde yapmadım pinlerini de yamultmadım biraz araştırdım bu sorunu genelde işlemci tarafından yapıyormuş.
 
Son düzenleme:
Uzun süredir bu sorunu çözemedim. Bir çok konu açtım ama net bir çözüm bulunamadı. Sistem de 8 GB RAM var. 2x4 dual kit şeklinde. G.Skill Ripjaws X marka. İkisi de aynı paketten çıkan RAM'ler yani dual channel için almıştım. Bu zamana kadar asla bu sorunu yaşamadım. Sorunu kısaca bahsedeyim. Bilgisayarımda bir mavi ekran belası var. Bunu mavi ekran bölümüne de açtım ama çözüm bulamadık. Sistem mavi ekran verene kadar asla sorun olmuyor ama ne zaman bir mavi ekran hatası alsam 8 GB RAM'im 4 GB'a düşüyor, kalan 4 GB ise donanıma ayrılmış olarak gözüküyor. Sistem özelliklerine girip baktığım da ise 8 GB (3.96 GB) kullanılabilir yazıyor. Bu sorunu sadece mavi ekran hatası aldıktan sonra yaşıyorum yani mavi ekran hatası almasam asla bu sorun olmayacak olduğu gibi çalışacak. BIOS'a bakıyorum 8 GB RAM gözüküyor RAM'lerin hangi slotlara takılı olduğu bile gözüküyor. Sisteme reset atıyorum, tekrar düzeliyor. 8 GB RAM'in tamamını kullanıyor sistem, donanıma ayrılmış kısmı da düzeliyor. 4 GB falan yazmıyor ama yine bir mavi ekran hatası aldığım an tekrar en başa dönüyorum. Yine aynı şekilde 4 GB donanıma ayrılmış oluyor. Bu döngü sürekli böyle devam ediyor. Reset atınca düzeliyor, mavi ekran hatası alınca tekrar aynısı oluyor. Bir türlü çözemedim bu sorunu. RAM'lerimi test ettim. Memtest ile 6 saat bekledim, hata çıkmadı. Format attım; Windows 10 20H2 Pro kuruluydu, Windows 8.1 kurdum, yine aynı, değişme yok. RAM'leri farklı farklı kombinasyonlar ile denedim, değişik slotlara taktım ama sanki düzelir gibi oluyor diyorum, bu sefer tamam, düzeldi, bu sorun tekrar başlıyor. Anlam veremedim artık. Oyun bile açamıyorum. Oyun açınca daha erken veriyor mavi ekran hatasını. Bu sorunu ya da buna benzer bir sorunu daha önce yaşamış ve çözmüş olanlar vardır aramızda diyerek konuyu açıyorum. Artık sistemi komple çöpe atacak kadar sinir etti beni. Sistem özellikleri ise;

FX-8300, Gigabyte 990XA-UD3 rev3.0, 2x4 8 GB G.Skill Ripjaws X 1600MHz CL9, ASUS GTX 275, Cougar CMX 700W +80 PSU.

2020-11-23_03-20-42.jpg


2020-11-23_03-21-26.jpg


2020-11-27_00-28-25.jpg


Şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Şunları deneyin.
  1. BIOS güncelleyin.
  2. Işlemcinin pinlerinde bozulma olup olmadığını kontrol edin. Sonucu bildirin.
  3. Belleklerin pinlerini silgiyle temizleyin.
  4. Statik elektriği boşaltın.

BIOS günceldi güncel olan beta sürümdü buradan bir eski sürüme indirmemi önerdiler beta BIOS kullanma dediler bir önceki sürüme döndüm bende. İşlemci pinlerinde bir sorun yok işlemciyi sürekli çıkartıp takmıyorum zaten daha önce bu sorun yoktu yeni olmaya başladı. Belleklerin pinlerini sildim geçen gün güzelce.
 
Soğutucuyu da gevşetin. Bu sorunun kaynağı işlemci pinlerinde oluyor genellikle.

Bu soğutucuyu kullanıyorum. Vidalarını 1-2 tur gevşetsem yeterli olur mu acaba? Ama şunu da belirtmek istiyorum. RAM sorununu mavi ekran alınca yaşıyorum acaba bundan dolayı mı mavi ekran veriyor? Aklıma başka bir şey gelmiyor artık. Çünkü işletim sistemi ile alakalı bir durum değil. Format attım.
 
RAM sorununu mavi ekran alınca yaşıyorum acaba bundan dolayı mı mavi ekran veriyor?
Mavi ekran uzmanlarımız bulamamış hatayı ben bilemeyeceğim.
Bu soğutucuyu kullanıyorum. Vidalarını 1-2 tur gevşetsem yeterli olur mu acaba?
Yüksek ihtimalle yeterli olur. Tamamen sökebilirsiniz de hem pinleri kontrol etmiş olursunuz.
 
Mavi ekran uzmanlarımız bulamamış hatayı ben bilemeyeceğim.

Yüksek ihtimalle yeterli olur. Tamamen sökebilirsiniz de hem pinleri kontrol etmiş olursunuz.

Birkaç ay evvel termal macun almıştım onu uygulamak için sökmüştüm sadece o zaman da bakmıştım işlemci pinleri dümdüz bir tanesin de bile yamulma falan yoktu. 1-2 tur deneyeyim bakalım. Mavi ekranları evet çözemedik hala.
 

Geri
Yukarı