Geleceğin işletim sistemi neden Linux?

Bu kadar tanrisal bir isletim sistemi dururken insanlar hala Windows kullaniyor. Tabii oyun icinse o baska! Keske bir gun Windows populerligini kaybetse de, MS'yi sadece ofis yazilimi ve Xbox satarken gorebilsek! Belki bu gunleri gorebiliriz.

Madem oyle olmuyor soyle anlatayim, mesela su anda Windows isletim sisteminden yaziyorum. Buna domino etkisi deniyor, cogunluk dominoyu yikan gucu temsil ediyor ve sen de ustune yikilan domino taslarinin altinda kalıyorsun. Mesela su siralar oynadigim Star Citizen adinda bir oyun var 5 arkadas beraber oynuyoruz. Ne yaptiysak oyunu Linux uzerinde calistiramadik bu Windows'a katlanmamiz icin bir sebep bu diger akli basinda insanlar icin de gecerli. Ancak istisna durumlar bunlar. Demiyorum ki Windows kullanilmaz halde, hayir tamamen kullanilabilir ama nasıl hayatin her yonunde esen ruzgarin yonu ruhsuzca belirleniyorsa bu bilgisayarlar icin de gecerli. Insanlar biraz uckuruna sahip olup Microsoft tekelini boykot edebilecek cesarete sahip olsa su anda Linux bambaska bir yerde olurdu ve dusundugun gibi oyunlarda Windows'tan daha iyi performans alirdin, kritik uygulamalarin daha stabil calisir seni yolda birakmazdi. Viruslerle ugrasmazdin ve Microsoft gibi tek amaci insanlari sovuslemek olan firmalar AC gozlerle hakkin yolunu bulusunu izlerdi. Ana temaya gelirsek ancak bir koyun diger koyunlar yapiyor diye ucurumdan atlamak gibi aptalca bir davranista bulunur.

Yakın vadede çok zor ama eninde sonunda Linux veya türevleri pazarı domine eder. Aslında Linux'u bekleyen tehlike benim şahsi görüşüm, Windows'un veya Apple'ın veya onlar kadar büyük bir firmanın Linux distrosu çıkarması. Kendi sahasında gol yer açık kaynak kodu, özgürlük işte o zaman bitebilir.

Ben yaklaşık 1 aydır Linux dünyasındayım, gerçekten harika bir Dünya Linux. Manjaro, Mint, Pop! OS, Pardus, Ubuntu, Zorin OS, Fedora birbirinden güzel, inanılmaz şeyler yapılabiliyor. Gelecek Linux'ta, eninde sonunda.

Yakın vadede çok zor ama eninde sonunda Linux veya türevleri pazarı domine eder. Aslında Linux'u bekleyen tehlike benim şahsi görüşüm, Windows'un veya Apple'ın veya onlar kadar büyük bir firmanın Linux distrosu çıkarması. Kendi sahasında gol yer açık kaynak kodu, özgürlük işte o zaman bitebilir.

Ben yaklaşık 1 aydır Linux dünyasındayım, gerçekten harika bir Dünya Linux. Manjaro, Mint, Pop! OS, Pardus, Ubuntu, Zorin OS, Fedora birbirinden güzel, inanılmaz şeyler yapılabiliyor. Gelecek Linux'ta, eninde sonunda.

Daha once Linux ortaminda bir sirket Linux dagitimi cikarirsa ahlakin ne kadar bozulabilecegini gorduk zaten. Microsoft'un su anda bir Linux dagitimi cikartmasina gerek yok Canonical gibi bir sirketle gizli bir anlasma imzalayip Linux'u icten cokertmeye calisabilir belki zaten yapiyor bilemiyorum. Linux'u asil yaralayacak şey Windows kullanan bilincsiz kullanicilarin yok oyun performansi yok ücretsiz gibi sudan sebeplerden Linux'a akin etmesi yani bu Linux'a daha cok zarar verir. Cunku art niyetli 3. kisilerin Linux'a goz dikmesine sebep olur. Kisacasi Linux'un kuru kalabaliga ihtiyaci yok sadece insanlarin gozunun acilmasi gerekli ve Linux'un boyle gozu acilmis, farkindaligi yuksek insanlara ihtiyaci var. Linux bu yuzden gelecegin isletim sistemi, insanlar su anda hazir degiller cunku.

Benim için sadece VirtualBoxda kullanılacak bir işletim sistemidir. Linuxcular alınmasın 🙁 ama bir kere alıştırdılar Windows'a.

Benim için sadece VirtualBox'da kullanılacak bir işletim sistemidir. Linuxcular alınmasın 🙁 ama bir kere alıştırdılar Windows'a.

Alinacak bir şey yok, kimse Windows kullanmasin demiyoruz zaten. Sadece Linux'un potansiyeli olan insanlar tarafindan daha fazla desteklenmesini istiyoruz (aslinda bunu cok istemiyoruz da tek cikis yolu bu gibi gorunuyor) soyle olsun yani Linux, Windows'a alternatif olsun. Insanlar isterse ucretli basitlestirilmis bir isletim sistemi olan Windows'u da kullanabilsin, bilgisayar gurularini tatmin edebilecek Linux'u da. Linux alternatif olabilmesi icin gerekli olan tek şey de yazilim destegi. Herkes varoldugu yerde tatmin olsun tek derdimiz bu yani.

Linux'a saygı duyuyorum. Açık kaynak olmasına saygı duyuyorum. Ama yaşadığım bazı sorunları bu konuda anlattım. Eksiklikleri var. Ayrıca benim de eksikliklerim var: Linux kullanmaktan anlamıyorum. Bu konuda haklı yönüm de var o da şu, Linux kullanmak Windows kullanmak gibi aşırı basit değil.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı