Genç yaşta işletme sahibi olmak

• Konuyu başlatan 334155
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 23
  • Görüntüleme 2.575
El yapımı ürünlerim mevcut. Hepsini bir bir kendim yapıyorum. Bunların bazı e-ticaret sitelerinde ve Instagram-TikTok gibi platformlarda satışını yapmayı düşünüyorum. İlk olarak 16 yaşımdayım. Vergi sistemine dahil ediliyor muyum? Kazanacağım para çok bir şey değil yani.

İkinci olarak etsy.com gibi yerlerde satış yapabilmek için 18 yaşında olmaya gerek var mı? Eğer böyle bir gereklilik söz konusu ise işletmemi babamın üzerine açmayı düşünüyorum. Fakat kendisinin üzerine zaten halihazırda bir şirket bulunuyor. Ekstra bunun için de bir vergi sistemi uygulanır mı?

İlk olarak ne satacağın çok önemli satacağın ürün e göre KDV oranları mevcut. Hangi ürün satışı yapıyorsan o vergi dilimine girersin bu vergi dilimine görede sana vergi levhası çıkartılır ve resmi olarak satış yapabilirsin. Ayrıca hem üretim hem satış yapacağın için iyi araştırman gerekiyor bunu bulunduğun şehir de vergi dairesine gidip detaylı bilgi alabilirsin.

Benim bilgim kadarıyla, ortalama 3-4 bin lira bir harcama ile şahış şirketi oluşturmanın adımlarını tamamlıyorsunuz.(18yaş üstü gerekiyordur muhtemelen).
Şirketi açtıktan sonra isterseniz Trendyol, N11 gibi sitelere başvurup orada kendi mağaza isminiz ile satış yapabilirsiniz ancak bu siteler satışlardan komisyon alıyor.
Vergi kısmında bilgim yok ama her kazancın vergisi oluyor genelde.

Benim bilgim kadarıyla, ortalama 3-4 bin lira bir harcama ile şahış şirketi oluşturmanın adımlarını tamamlıyorsunuz.(18yaş üstü gerekiyordur muhtemelen).
Şirketi açtıktan sonra isterseniz Trendyol, N11 gibi sitelere başvurup orada kendi mağaza isminiz ile satış yapabilirsiniz ancak bu siteler satışlardan komisyon alıyor.
Vergi kısmında bilgim yok ama her kazancın vergisi oluyor genelde.
Başlangıçta Gittigidiyor ve N11 ile başlayacağım. Zaten aldıkları komisyon çok değil diye biliyorum. Bu yüzden komisyon pek dert değil.

Benim asıl merak ettiğim, şirket olmadan buralarda ne kadar süre satış yapılabilir veya yapılabilir mi?

%1 ve %8 tamam da, %18 nedir arkadaş? Kendimizi bir şekilde kurtaralım diyoruz, bir de hükümet çekiyor çukura bizi.

Her üründe %18 diye bir durum yok. Ben de bir ara satış yaptım %8 vergi ödüyordum, satış yaptığın kategori neyse vergisi de ona göre. Sanıyorum senin de %8 olacaktır, elektronik eşya değil sonuçta.

İlk olarak ne satacağın çok önemli satacağın ürün e göre KDV oranları mevcut. Hangi ürün satışı yapıyorsan o vergi dilimine girersin bu vergi dilimine görede sana vergi levhası çıkartılır ve resmi olarak satış yapabilirsin. Ayrıca hem üretim hem satış yapacağın için iyi araştırman gerekiyor bunu bulunduğun şehir de vergi dairesine gidip detaylı bilgi alabilirsin.
Vergi dairesinde durumu düzgünce izah etsem, beni yemeye çalışırlar mı?

Vergi daireleri devlete bağlı bir kurum olduğundan içerisinde çalışan kişiler memur ve oranın kazançlarına göre değil aylık maaşlarına göre kazanıyorlar.(dolaylı yoldan değil)
Dolayısıyla öyle bir durum olacağını hiç ama hiç sanmıyorum.
Gidip düzgünce izah edersen sana durumu anlatırlar, istersen aileni yanına alıp git.

Merak ettiğin tüm soruları oradan öğrenebilirsin.
Sana doğru ve sade bilgi vermek zorundalar zaten de veriyorlar.
Hem üretip hem satmaktan bahsediyorsun.
Vergi dairesi olabildiğince yardımcı olacaktır.
Ancak satacağın ürünün KDV oranını bilmen gerekiyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı