Rehber Gençleşmenin ve uzun yaşamanın sırrı; Aç Kalmak

Aralıklı oruç, kas kaybetmeden kilo verme ve verilen kiloyu koruma dahil olmak üzere pek çok faydaya sahip, ben zamanında Yavuz Yörükoğlu hocadan bunu dinlediğimde direkt uygulayıp faydasını çok görmüştüm.

Belli bir diyet listesi takip etmeyi gerektirmeyen aralıklı orucu uygularken yemek yenebilen zamana “yeme aralığı”, yenmeyene ise “oruç aralığı” adı veriliyor.

Atalarımızın beslenme alışkanlıkları geçmişte çok değişikti, aslında en kısa yoldan onlar bizim kadar sık beslenmiyordu. İnsanoğlu toprağın canına okuyan tarım aletlerini ve paralel olarak GDO'yu geliştirdiğinde besin miktarımızda bir patlama gerçekleşti. Bu da bize doymak için değil keyif ve alışkanlıklardan ötürü beslenme olarak geri döndü.

Aslında evrimimize göre bu kadar beslenmemiz normal değil ve bunun etkilerini görüyoruz. 30 yaşında kalp krizinden - kolesterol ve tansiyondan ölümler gerçekleşiyor. Elbette bu hastalıklar ile beslenme arasında doğrudan bağlantı var. Özetle vücudumuz aç kaldığımız sürede de bir şeyleri yapmaya programlı ancak biz gerçek anlamda hiç aç kalmadığımız için burada yapmaya evrimsel olarak alışık olduğu şeyleri yapamıyor. Bu elbette normal bir şey değil. Bu noktada aralıklı oruç devreye giriyor.

Aralıklı orucun evreleri var. Bunlar bilimsel olarak ispatlanmış dayanağı olan şeyler. İster kas kaybetmeden kilo kaybetmek için, ister göbek eritmek için, ister sağlıklı olmak için ve en önemlisi gerçekten sağlıklı olmak için beslenme alışkanlığınızı bu şekilde değiştirebilirsiniz.

Aralıklı oruç belli bir saat aralığında kalori alımını kesmeye denir. Farklı aralıklarda kendiniz belirlediğiniz sürelerde yemezsiniz bu saatler dışında istediğiniz kadar beslenebilirsiniz ve evet her şeyi yemek serbest. Aslında olan bu aç kalınan süre zarfında oluyor. Bu aç kalma sırasında limonlu - sirkeli su, çay, kahve, bitki çayları ve elbette bol sıvı gibi şeyler tüketebilirsiniz. Aç kaldıkça siz farkında olmadan vücudunuz sihri gerçekleştirmeye başlayacak ->

1. Anabolik evre (0-4 saat)

Vücudun yediğin yiyecekleri sindirmeye başlar.

2. Katabolik evre (4-12 saat)

Vücudun artık sindirimi tamamlamıştır ve enerji için başka kaynaklar aramaya başlar. Vücutta depolanmış olan glikoz (glikojen) vücudunun ilk tercihi olur.

3. Yağ yakımı (12-18 saat)

Hiçbir şey yememeye devam edersen, yaklaşık 12 saatin sonunda vücudundaki glikojen depoları da tükenmeye başlar ve vücudunun yeni enerji kaynağı depolanmış yağlar olur. İşte bu evrede yağ yakımı başlar!

4. Ketozis (18-72 saat)

Halen yemek yememeye devam edildiği taktirde, vücut 18. saatin sonlarına doğru depolanmış yağları da büyük ölçüde tüketmiş olacağından yeni bir enerji kaynağının arayışına girer. Bu aşamada da yağ asitleri, ketonlar veya keton cisimcikleri adı verilen küçük parçacıklara dönüştürülür ve tüketilir. Böylece ketosiz evresine girilir.

Ketozis evresine girdiğinde bedeninde pek çok faydalı mekanizma harekete geçiyor. Harekete geçen bu mekanizmalar kilo verme, kan şekerini düzenleme ve beyin sağlığını korumada sana destek oluyor.

  • Kilo verme: Şimdiye kadar denediğin kilo verme yöntemleri işe yaramadıysa ketozisin yağ yakım gücünden faydalanmayı deneyebilirsin. Çalışma prensibinde yağ yakarak enerji üretmek olan ketozis, kas kütlesini korurken kilo vermene yardımcı oluyor. Yapılan pek çok çalışmaya göre ketozis sürecini destekleyen diyetler, diğer diyetlere oranla çok daha fazla kilo verdiriyor.
  • Dengelenmiş kan şekeri: Kan şekerinin dengelenmesi insülin hassasiyetinin azalması anlamına geliyor. İnsülin hassasiyeti veya diğer bir adıyla insülin direncindeki azalma ise kronik birçok hastalıktan korunmayı sağlıyor. İyi haber ise, insülin direncini iyileştirmek günlük hayatımızda yapacağımız seçimlerle bizim elimizde. Bedenini ketozis sürecine sokarak kan şekerini düzenleyebilir, insülin direncini azaltabilir ve böylece sağlığına uzun dönemli bir yatırım yapabilirsin.
  • Beyin sağlığı: Ketonların aynı zamanda nöron sağlığı için olumlu özellikleri bulunuyor. Ketonlar beyne enerji sağlamada, hücre iltihabını önlemede, hücresel stresi azaltmada aktif rol oynuyor. Dahası, yüksek keton seviyesi yaşlılıkla birlikte gelen Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu etki sağlıyor. Yaşlı ve hasarlı hücrelerin otofaji (vücudun kendi kendini yemesi) ile temizlenme süreci de nörodejeneratif hastalıklardan korunmak için ayrıca önemlidir.

5. Derin ketozis (72+ saat )

Bağışıklık sisteminin yenilenmesi ve kök hücre üretimi başlar. Ancak bu evreye ulaşmak kolay değildir ve yalnızca çok ileri seviyedeki aralıklı oruç uygulayıcıları tarafından uygulanmalıdır. Tecrübeli olunsa dahi mutlaka bir doktor gözetiminde uygulanması ve takibinin yapılması gerekir.


Aralıklı orucun yemek yenebilen kısmında protein - kuruyemiş - lifli baklagiller - meyve ve sebzeler gibi sağlıklı gıdaların tüketilmesi çok önemli. Her şey serbest diye az olan yeme zamanınızda 3 saat sonra varlığından eser kalmayacak paketli gıdalar tüketmenin anlamı yok.

Bu oruç ergenlik dönemindeki kişiler için uygun değildir. Benim gibi ihtiyarların(! Yetişkinlik aşamasındayım) daha iyi daha üretken hissetmesi için bunu burada paylaşıyorum. Siz değerli ergenler yiyebildiğiniz kadar yemeye önem gösterin aksi halde büyüyemezsiniz. Evet gerçekten yeterli gıdayı almadığınızda hipotalamus kebap moduna geçer ve salgılama yapmaz.

Daha fazlası ve oruç rutinleri için aralıklı oruç olarak aratabilirsiniz. Kendinize uygun olan orucu bulup bugün başlayın haftasına farkı hissedeceksiniz. Ben 20 saat aç kalıyorum 4 saat yiyorum. Reflü ve Gastritim var midem yanmıyor - çok yememe rağmen kilo almıyorum - kabus görmüyorum - dikkatim takdire şayan kafa çalışıyor çünkü mide boş vs vs.

Kaynakça: Kompanion
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı