Gençliğin Sorunu Ne?

AlanTuring

Megapat
Makaleler
9
"Yeni nesil bozuk, yeni nesil aptal, gençlik nereye gidiyor ?" Büyüklerimizden sürekli duyduğumuz bu tarzda şikayetler var. Sizce neden? Gençlik gerçekten iyi mi yoksa kötü mü? Sizce gençliğin sorunları nelerdir? Bir 2001'li olarak söylüyorum. Bu ülkenin yaşlısının da yetişkinin de gencinin de düzeltmesi gereken bir çok şeyler var. Bence en temel şey bizde merak denilen şey yok. Merak olunca bir insandan araştırır değil mi? Araştırdıkça yeni bir şeyler öğrenir duyduğu her şeye inanmaz akıl mantık yürütür. Bu sayede insanlar bilgi sahibi oldukça daha kaliteli işler ortaya çıkar. Bugün durmadan laf ettiğimiz eğitim gibi şeyler çözüme kavuşur. Bizim insanımız ne derdinde peki? Bizim milletimiz çok boş işlerle uğraşıyor. Kolay yoldan bir yerlere ulaşma, onu bunu çekiştirme yani drama. Bilim tarih gibi ufku açan şeyler yerine beyni körelten şeyler ile uğraşılıyor. Kültür sanat bilim ittifak bulmuyor ama siyaset ve din konuları had safhada. Gençlerin ise ilgi alanları geleceğe dair fikirleri yok. İlla bilim değil spor olur tarih olur sanat olur yahu bir insanın hiç mi uğraşı olmaz? Tabi iyiler de var ama bu dediğim özellikte olanların sayısı daha fazla. Bu gün dolar 5 lira oldu diye yırtınıyoruz ama sorunun çözümü için uğraşmıyoruz. Kendimizi övüyoruz ama icraat yok. Benim düşüncelerim bu yönde sizce nasıl düzelir bu durumlar?

Son düzenleyen: Moderatör:
Atalarımız demiş hazıra dağ dayanmaz diye. Çalışmamız lazım. Oturduğumuz yerden bir şey değiştiremeyiz. Yeni nesil zeki ama yönlendirilme bekliyor. Bak 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya ve Japonya'ya bak. O yıllarda kötü durumda olan devletler şimdi Dünya devi oldular. Bizim çoğu şeyden ders çıkarıp bir şeyler yapmamız şart.

Merhabalar güzel kardeşim,

Yeni nesil hiç aptal değil tam tersine çok zeki fakat saygı ve sevgi konusunda eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Zira Instagram, Facebook veya herhangi bir sosyal medya platformunda yapılan yorumlar genellikle çok affedersiniz " kesin bir *******'un yorumu tutar " şeklinde. Fazla beğeni almak için dünya genelinde çoğu toplumun kutsal bulduğu annelerine küfür ettiriyorlar. Birbirlerine ağza alınmayacak küfürler ediyorlar. Bunların olma sebebi ise her şeye hazır konmaktan öte değil benim gözümde. Çoğu gencin tek derdi sevgili yapmak olmuş. Bundan ötürüdür ki kendilerini hiçbir şekilde geliştirmiyorlar. Benim kendi yazılım şirketim var ve eğitim için bir uygulama çıkardık mesela. O uygulamayı satın alan okulların öğrencileri, okula gitmedikleri zaman velilerine bildirim gittiği için Google Play Store ve App Store üzerinen ağza alınmayacak küfürler ediyorlar. Belki sen böyle değilsindir fakat etrafına baktığında birçok gencin bu durumda olduğunu göreceksin. Herkes ünlü olmanın peşine düşmüş. YouTube platformunda yaratılan içeriklerdeki hareketler eskiden çok salakça bulunurken şu an gayet normal karşılanıyor.

Tek resim ile özetliyorum.

1157192.jpg

Ben 99 genci olarak ben hiç bir şey görmedim. Biz okuldan geldikten sonra hemen top oynamaya giderdik. Akşam ezanı okunduğunda evlere dağılırdık. Ne bileyim, eriklere dalardık. Tüm civar sokağında ki çocukları, yaşıtlarımızı tanırdık. Hep beraber bizden büyük abilerimizle futbol oynardık. Biz 10 kişi onlar 2 kişi. Tabii biz 8-9 yaşında onlar 15-16. Böyle büyüdük. Çamurum, pisliğin, tozun içinde.

Şimdiki nesil anneler "Ay oğluma birşey olmasın", "Ay kızıma birşey olmasın.", " Ay canı sıkılmasın.", "Anne ben aypon X istiyomm" dediği zaman aileler hemen koşa koşa alıyor aypon. Bu kadar rahat değildik biz. Ben çok iyi hatırlıyorum da. 250 bin lira ile markete gittiğimi. Orada vitaminli bisküvi vardı. Adını unuttum. Onu çok severdim. Onlardan 1-2 tane alıp gelirdim. Tabii biz küçüğüz. o 2 tane sanki 20 tane gibi. Ye ye bitmez. Ne bereketliydi. Bir dondurma alırdık. Eve geri dönene kadar bitmezdi.

Şimdi ki nesil peki? Biz parkta oyunlar oynardık. Şimdi evin önünde park var çocuk çıkmıyor. Kardeşim ya. Benim kardeşim. Çık diyorum dışarıya. Yok çıkmam. Senin arkadaşın falan yok mu? Var. Nerede? Bilmiyorum. Onlarla konuşuyormusun? Messenger üzerinden konuşuyoruz zaten... Beraber de online oyun oynuyorlar...

Yeni nesil böyle.

Son düzenleme:
Merhabalar güzel kardeşim,

Yeni nesil hiç aptal değil tam tersine çok zeki fakat saygı ve sevgi konusunda eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Zira Instagram, Facebook veya herhangi bir sosyal medya platformunda yapılan yorumlar genellikle çok affedersiniz " kesin bir *******'un yorumu tutar " şeklinde. Fazla beğeni almak için dünya genelinde çoğu toplumun kutsal bulduğu annelerine küfür ettiriyorlar. Birbirlerine ağza alınmayacak küfürler ediyorlar. Bunların olma sebebi ise her şeye hazır konmaktan öte değil benim gözümde. Çoğu gencin tek derdi sevgili yapmak olmuş. Bundan ötürüdür ki kendilerini hiçbir şekilde geliştirmiyorlar. Benim kendi yazılım şirketim var ve eğitim için bir uygulama çıkardık mesela. O uygulamayı satın alan okulların öğrencileri, okula gitmedikleri zaman velilerine bildirim gittiği için Google Play Store ve App Store üzerinen ağza alınmayacak küfürler ediyorlar. Belki sen böyle değilsindir fakat etrafına baktığında birçok gencin bu durumda olduğunu göreceksin. Herkes ünlü olmanın peşine düşmüş. YouTube platformunda yaratılan içeriklerdeki hareketler eskiden çok salakça bulunurken şu an gayet normal karşılanıyor.
Doğru katılıyorum. İnternette öyle malesef.

Meraktan ziyade tembel bir milletiz. Isine gelen seyleri cok iyi merak edip arastirirlar ama kendilerine bir sey katacak bir sey olunca orada milletimizde tembellik baslar iste. Yeni nesil ile alakali degil. 7'den 70'e boyle.

Bunu asan kisiler de iyi yerlere gelir zaten. Eskiden insanlar fakirlikte corap satarak okumaya calisiyordu. Su an cocuklar dershaneden cikip dershaneye gidiyorlar. O duygu icinden gelmedikten sonra ne yaparlarsa yapsinlar aileler. Bir sey yapamaz o cocuk.

Şuanda yapılan yatırımlar bir işe yaramıyor. Mesela A Köprüsünü Japonlara yaptırıyorsun. Bu köprüyü Yap, İşlet, Devret sistem ile yapıyorsun. Yapan şirkete diyorsun ki, Sen 5 senede bu köprüden şu kadar dolar para kazanacaksın. Atıyorum 5 Milyon dolar, Köprüden 10 milyon araç geçerse bu parayı elde ediyorsun. Ama bu yatırımı yapanların düşünmediği olay şu; Bu halkta Evi ve Arabayı kredi ile alan insanlar, Köprüden geçiş yaparken 65 ₺ ücreti nasıl ödesin. Benzin pahalıyken nasıl araç kullansın. Bunları düşünmeden yapıyorlar. Sonra geçen kişi sayısı 500 bin civarı oluyor. Bu 500 bin kişi maalesef 5 Milyon dolar karşılamıyor. Sonrasında Devlet kendi cebinden $ üzerinden geriye kalan parayı ödemek zorunda kalıyor. Kısacası yatırım hiç bir işe yaramıyor.

Yeni meslek dalları geliyor. Eğitim sistemiz de günümüzde iş gören mesleklere bile düzgün insanlar çıkaramıyoruz. İleride çoğu Fabrika robotlar ve onların bakımından anlayan 2-3 kişi tarafından kullanılacak. Amazon'un kullandığı otomatik satış sistemi gibi sistemler artacak. Kasiyerlik denen olay kalmayacak. Daha bir sürü şey Kas gücünü azaltacak. Teknoloji geliştikçe Beyin dışındaki hiçbir şeye gerek kalmayacak. Amele bile iş bulamayacak hale gelecek.

Önce İktidarda ve Muhalefette bulunan kendi koltuk sevdasına düşmüş. Hastalıklı kişilerin tedavi edilmesi gerekiyor.

Ekonomi bozuk oldukça en çok ceremesini Türkiye de iş garantisi olmayan Bilim, Teknoloji gibi dallar çeker. Türkiye ekonomisin Dünya ile yarışabilmesi Ne Milliyetçilikle, Ne de İslamcılık ile bir yere varılmadığını anlamaları gerekiyor. İnsanların özgür halklara sahip olmaları lazım.

Adamın dövmesi var diye bıçaklayan, İktidarla aynı görüşte olmadığı için gerekli takviyeleri alamayan, Hak ve hukukun tek adamda olduğu bir ülkede kimse kılını kıpırdatmaz. Beyin göçü artar. Akıllı adam dışarı çıkar. Sonra bu kadar baskıcı bir rejime kimseyi geri getiremezsin.

Kısacası akıllı adamlar var. Bunları kullanacak ve Ülkeyi geliştirmesini sağlayacak yaptırımlar yok.
Diğer sıradan basit işler için uğraşanlar Gelişen Bilim ve Teknolojiye kendini adapte edemezse çok sıkıntı çekecekler.

Biraz siyasete girdi ama demek istediğimi anlamışsındır.

Yeni nesilin, eski nesillere geri kafalı ithamı çok absürd değil mi? Sayg ve ahlaktan yoksun büyüyen bu nesilden bu cümleler beklenirdi zaten. Sanat, bilim bunlar ile de uğraşılıyor fakat nedense ilim ve irfana karşı bir antipatiler var nedeni bilinmez.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı