Gençliğin Sorunu Ne?

Yeni nesilin, eski nesillere geri kafalı ithamı çok absürd değil mi? Sayg ve ahlaktan yoksun büyüyen bu nesilden bu cümleler beklenirdi zaten. Sanat, bilim bunlar ile de uğraşılıyor fakat nedense ilim ve irfana karşı bir antipatiler var nedeni bilinmez.
Bunun saygısızlık olduğunu düşünmüyorum, çoğunlukla doğru. Yaşı ilerleyen insanlar hâlâ geçmiş zamanlardaki gibi düşünüyor. Tabi bu söyleyeceklerimin hepsini kapsamadığını belirteyim. Yeniliklere karşı ayak uyduramıyor. İlginç bir fikir sunulduğunda "Böyle şey mi olur, imkansız" tarzı şeyler söylediğini eminim herkes görmüştür. Ama yapan yapıyor. Bu fikir A kişisinden çıkmış ama ona yapılamayacağını baskılayan bir aile. B kişisi de aynısını düşünüyor, ailesi desteği verince o yapıyor. Dünya çok hızlı gelişiyor. Eski nesildeki insanlar ayak uyduramıyor. Meraklı değiller. Akıllarındaki bilgiyi değiştiremiyorlar. Yanlış bile olsa onu benimsemişler. Oraya yeni bilgi almak istemiyorlar. 45-50 yaş üstündeki insanların çoğu kitap okumak yerine kıraathanelerde zaman öldürüyor. Yeni şeyleri öğrenip geçmişte kalmamak yerine kıraathanede oyun oynayan birilerinden bir şey beklenmez değil mi? Büyükler her zaman küçüklere örnektir. Böyle bir büyüğü örnek alan çocuktan bir şey beklenmez. Çocukların çok güzel fikirleri var fakat buna destek verilmiyor. Bir şeyi merak ettiyse hemen araştırmalı ama tembellik buna ağır basıyor. Sürekli araştırma yapmadan ilerlenemez. Büyükler, çocuklara bunu teşvik etmeli.

Emin Çapa'nın konuşmaları çok hoşuma gider. Bu konuları daha iyi anlatabilir. Bir tanesini bırakıyorum, bunların dışında birçok TEDx konuşmaları var onlara da göz atabilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Uzunca yazmıştım ancak uzatmanın gereği yok diye düşündüm. Sorun hep; çocuğa HAYIR diyememek ile başlıyor. Çocukların her istediği anında önüne koyuluyor, şımartılıyor. Ben çocuğumu böyle yetiştirmeyeceğim ileride. Hazıra alıştıklarından böyle oluyor; yoksa hiçbirinin aptal falan olduğu yok, aksine zehir gibi çalışıyor kafaları.

Ben 4 yaşımdan beri pazarda gördüğüm yeşil timsahlardan isterdim, annem almazdı. 22 yaşına girdim gireceğim; şuan istesem annem yine almaz :D
Dediğim gibi; çocuklar çok şımartılıyor, pohpohlanıyor. Hazıra dağ dayanmaz diye bir söz var.

Şu kafayı başka şeylere kullansaydık şuan Mars'a koloni atıyorduk. Bizim millet halen daha "Sakız orucu bozar mı? Şunu yapsam günaha girer miyim?" İleriye gidiceğimize Araplaşıyoruz. Memlekette kafası biraz çalışan adamda beyin göçü veriyor çünkü o adama destek vericeklerine gidip yol, köprü, beton yapıyorlar. Kusura bakmasınlar ama gençlikte sorun yok gençliği kendileri bu hale getirip "Gençlik bitmiş" diyen dayıya sesleniyorum sana neden saygı duyalım?

Merhabalar güzel kardeşim,

Yeni nesil hiç aptal değil tam tersine çok zeki fakat saygı ve sevgi konusunda eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Zira Instagram, Facebook veya herhangi bir sosyal medya platformunda yapılan yorumlar genellikle çok affedersiniz " kesin bir *******'un yorumu tutar " şeklinde. Fazla beğeni almak için dünya genelinde çoğu toplumun kutsal bulduğu annelerine küfür ettiriyorlar. Birbirlerine ağza alınmayacak küfürler ediyorlar. Bunların olma sebebi ise her şeye hazır konmaktan öte değil benim gözümde. Çoğu gencin tek derdi sevgili yapmak olmuş. Bundan ötürüdür ki kendilerini hiçbir şekilde geliştirmiyorlar. Benim kendi yazılım şirketim var ve eğitim için bir uygulama çıkardık mesela. O uygulamayı satın alan okulların öğrencileri, okula gitmedikleri zaman velilerine bildirim gittiği için Google Play Store ve App Store üzerinen ağza alınmayacak küfürler ediyorlar. Belki sen böyle değilsindir fakat etrafına baktığında birçok gencin bu durumda olduğunu göreceksin. Herkes ünlü olmanın peşine düşmüş. YouTube platformunda yaratılan içeriklerdeki hareketler eskiden çok salakça bulunurken şu an gayet normal karşılanıyor.
Ever çevremde görüyorum saygı ve sevgiden yoksun olduğumuzu görüyorum hatta sevgi değilde saygı olarak kusurlarım oluyor benimde.

Uzunca yazmıştım ancak uzatmanın gereği yok diye düşündüm. Sorun hep; çocuğa HAYIR diyememek ile başlıyor. Çocukların her istediği anında önüne koyuluyor, şımartılıyor. Ben çocuğumu böyle yetiştirmeyeceğim ileride. Hazıra alıştıklarından böyle oluyor; yoksa hiçbirinin aptal falan olduğu yok, aksine zehir gibi çalışıyor kafaları.

Ben 4 yaşımdan beri pazarda gördüğüm yeşil timsahlardan isterdim, annem almazdı. 22 yaşına girdim gireceğim; şuan istesem annem yine almaz :D
Dediğim gibi; çocuklar çok şımartılıyor, pohpohlanıyor. Hazıra dağ dayanmaz diye bir söz var.

Direk aklıma bu video geldi
*
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Ve şunlar ise bambaşka bir şey bu tip ergenlere "IQ LESS" de deniyor.

Şahsen bu yeni nesilin gözümde zerre değeri yok, berbat durumdalar (elbetteki hepsi değil ama çoğu öyle) Net olarak gözlemlediğim; ahlaktan namustan yoksun, birbirlerine ya da annelerine akıl almaz şekilde gülerek küfür etmeleri ya da oyunlarda çok sık görüyorum, ne kitap ne ejdat ne aile bırakmaları.. Böyle akıl almaz küfürler olamaz.

Dinimize karşı aşırı saygısız olmaları da net gözlemlediğim ikinci bir durum, inanacaksın demiyorum fakat inanmıyosan o pis ağızını açmayacaksın. Bizde genç olduk ergen olduk ta böylesi olmadık. Birbirimize ya da başkalarına her daim saygılıydık. Dinimize, ailemize, arkadaşlarımıza en ufak kötü söz söylemez söyletmezdik. Şimdikiler bitik, bi sonrakileri düşünemiyorum bile.

Eskiden okuldan geldiğimiz zaman bilgisayarın başına değil dışarı çıkar top oynardık arkadaşlarla beraber eve akşam girerdik, bir şeyi merak edince peşinden giderdik. Şimdi olanlar ise okuldan gel bilgisayar başına geç sonra oyun oyna veya youtube''de takıl özen ilerde youtuber olacağım de bu ülkenin youtuber'lere değil öğretmenlere, doktorlara, mühendislere ihtiyacı var.

Arkadaşlar bundan bir veya yarım asır önce yazarlarımız yanlış batılılaşma hakkında kamyonla eser yazmış. Hangisi alınıp okunuyor? Her şeyi bırakın gençlere ve yaşlılara şu eserleri okutsanız ne güzel olur.

Türk Edebiyatında Batılılaşmayı Konu edinen 17 Roman Okuması - Edebice Dergisi

Şu kaynak işinize ve çoğu kişinin işine yarayabilir. Bu eserleri alın okuyun ve okutun. Aramızda kardeşi, çocuğu olanlar alıp okutmalı.

Ne kadar dolmuşsunuz çocuklara karşı. Herkes içini boşaltmış burda. Fakat @BilgisayarKurdu dışında kimse en temel soruna değinmemiş. Sıkıntının çocuklarda değil, yetişkinlerde olmasına. Temel başlangıcı 98 yıllarındaki "gençlerin" duyarsızlığından kaynaklanıyor. Anne baba'da var tabii. Ama en büyük sıkıntı zamane gençlerdeydi.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı