General Mobile kanunsuzluk

Kadir_m

Kilopat
Katılım
26 Eylül 2016
Mesajlar
1.108
Çözümler
18
Yer
İzmir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Satın almış olduğum GM9 Pro (Satıcı: General Mobile - Türkiye'nin Yerli Akıllı Telefon Markası, servis: Telpa) ilk altı ay içerisinde bozuldu. Kullanıcı hatası yok ise ayıplı mal kategorisine girer diyip para iadesini istedim. Ürünü benden izinsiz tamir etmişler (mekanik parça değişimi), yani ayıplı olduğunu kabul etmişler.
6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun üçüncü kısım
Ayıplı Mal ve Hizmetler
Birinci bölüm
Ayıplı Mallar
madde 10 – (1) Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.
Madde 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici; a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme

Burada belirtilen haklarımı tek tek açıklayıp iade istedim. Prosedürümüze uymuyor dediler. Kanuna rağmen red mi ediyorsunuz dedim, evet cevabını aldım. Bir firma yetkilisi pişkin pişkin kanunu reddedebiliyor. Yazık ki bunun ek hiçbir cezası yok.
Bu gibi davranışlar hırsızlıkla, dolandırıcılıkla eş değerdir. Buraya bunları yazıyorum ki başka arkadaşlar bu gibi dolandırıcılığa (hile ile kişinin parası elinden alınmaya çalışılıyor) başvuran firmalardan hiçbir şey satın almasınlar.

Not: Ürün 2. kez tamir edildi. THH'ye başvuru çoktan yapıldı, savunma bekleniyor.
 
Burada, ''ayıplı mal'' kavramının tanımını doğru yapmak önemli. Satın alındıktan sonra ortaya çıkan arıza, hata veya bozukluk, ayıplı mal kavramı kapsamına girer mi? Dikkat ederseniz madde 10'da arızadan değil, ayıptan bahsediyor.

Burada amacım herhangi bir şekilde markayı savunmak falan değil, yanlış anlaşılmasın. Sadece bu konu üzerinden benzer durumlar hakkında bilgi ve fikir sahibi olmak. Hakem heyetinden çıkacak kararı merakla bekliyorum. Karar açıklanınca paylaşırsanız, sevinirim. Bu arada ürünün arızası veya ayıbı neydi?
 
Burada, ''ayıplı mal'' kavramının tanımını doğru yapmak önemli. Satın alındıktan sonra ortaya çıkan arıza, hata veya bozukluk, ayıplı mal kavramı kapsamına girer mi? Dikkat ederseniz madde 10'da arızadan değil, ayıptan bahsediyor.
Hocam kanun çerçevesinde oluşacak ayıplar derken arızalardan bahsediyor zaten, aynı şey. Bu kanun bizzat Avrupa Birliği kanunlarından alınmış, orada da benzer durum. Ben konu okunabirliği artsın diye kısaca dile getirdim. Daha önce bu kanunu göstererek telefon iade ettiğim oldu. Yani ürün bozuluyorsa ilk 6 ay içerisinde, ürün en baştan ayıplı demektir.

Donma, takılma, işlem yapmama ne ararsanız var. Kendileri de servis kaydına kendinden işlem yapma yazmışlar zaten. Kesinlikle paylaşacağım şüpheniz olmasın.
 
Arkadaş haklı. İlk 6 ay içinde sorgusuz sualsiz arıza veya ayıp olsun farketmeksizin iade hakkımız yasalar bendinde vardır. Uygulatabilmek ayrı bir ilim!
 
Ayıplı mal illa'ki olur. Ama sizin durum tam olarak ne? Hangi mekanik parçası değişti? Şarj soketi mi?
 
Ayıplı mal illa'ki olur. Ama sizin durum tam olarak ne? Hangi mekanik parçası değişti? Şarj soketi mi?
Cihazın donması, takılması. Rehbere bile girerken 5 saniye beklemesi gibi şeyler. Hard reset dahi atmama rağmen düzelmedi. Bir kere servise gitti geldi, hemen THH sürecini başlattım. 2. kez verip, tamir kesinlikle istemiyorum, iade edecekseniz edin dedim. Yine benden izinsiz onarım (SW8 yazılım güncellemesi) gerçekleşmiş. Parça için bilgi vermiyorlar. Gelin alın, bu sefer sapasağlam diyorlar :D
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı