Gerçek hayat kaç FPS?

@eopFnc Benim de göremediğim zamanlar oldu. 60 Hz monitör olduğu için galiba arada FPS atladığı olabiliyor. O yüzden özellikle belirttim tekrar tekrar izleyin diye. Buna video oynatıcı codec'in de etkisi olabilir, güncel K-Lite Mega Pack yüklü olsun bilgisayarınızda.
@KadirSMZ Elektrikle çalışıyor beynimiz. Göze iletilen sinyaller de elektrikle iletiliyor, kanla ya da oksijenle değil. Oldukça dijitaliz sanki? :) Analog'dan kastın ne tam olarak anlaşılmadı gerçi.
@MBirhanM 99 FPS'lik videodaki 1 FPS'lik değişimi algılayabiliyorsunuz demek oluyor. :)
@Spontune 24 kare diye bahsedilen başka bir şey değil. Ağzı olan konuşmuş zamanında, şimdi önünü alamıyoruz. Adı üstünde, saniyede 24 kare. "24 frames per second". Gerçekten 24 olsaydı, insan 144 Hz monitör geliştirdiğinin farkına varamazdı, diyelim ki teorik olarak geliştirdiğine inanıyor, kimseyi ikna edemezdi. İzleyen adam aradaki farkı anlamayacaktı: "E bunların ikisi de aynı?" diyecekti. Ama onun yerine: "Vaşşş, akıcılığa bak!" diyoruz. 24 karenin üstünü algılayamıyor olsaydık, 144 Hz monitörleri saçma bulacaktık.

İyi bir şey mi peki bu abi bendeki?

Buyrun video hazır. 3DS Max'in FPS limitinin 240, After Effects'in ise 99 olduğunu öğrenmiş bulundum. 99'dan daha fazla render alamadığı için hazırladığım video 2 saniye 40 salise ve 99 FPS üzerinden hesaplandı. 240 kareden oluşuyor. Bir karesinde, ekrandaki obje farklı renkte. Monitörü en az 100 Hz olanlar rahatlıkla izleyebilir sanırım. 60 Hz monitörde izleyince 99 FPS olmasının pek manası kalmıyor. :) Video boyutu 171 MB. İzleyenler de görecektir, farklı olan kare gayet güzel belli oluyor. 60 Hz monitörlü arkadaşların tekrar tekrar izlemesi gerekebilir. Mythbuster ekibi olarak bir efsaneyi çürütmüş olduk. Hala daha 24 FPS sınırını savunur musunuz bilmem, benim beynim resmi olarak en az 99 FPS algılıyor.

60Hz monitörüm ile her seferinde gördüm. :)

Sabahın 6'sına kadar uzun uzun düşündüm ve sonunda cevabı buldum. Elektronik dünyada kullanılan fps terimi doğrudan gerçek hayata uyarlanamaz. Yani bilgisayar ekranında gördüğümüz her şey aslında 2 boyutludur. Cs: Go oyununda 100 metre ilerdeki adama bakarken 10 metre ilerdeki adamı da rahat bir şekilde görebiliriz. Gerçek hayatta ise gözümüz 100 metre ileri odaklanınca 10 metre önümüzde olan şeyi sadece bir karaltı olarak görür. Yani ekranda gördüğümüz her şey 2 boyutlu olduğu için görüntü son derece akıcı olur ve fps 144 lere hatta 200 lere kadar çıkabilir. Ama insan gözü etrafa bakınca her şeyi 3 boyutlu görüp herşeyi mesafeye göre netlemeye çalışır. Bu durumda 24 fps gibi düşük bir değer söylemek mantıklı gibi gelebilir. Ama dediğim gibi işin içine 3. boyut ve odaklanma gibi meseleler de girdiği için ''fps'' terimi gerçek hayata tam olarak uyarlanamaz. Yani bu sorunun cevabı kesin olarak bulunamaz. Sadece tahmin yürütülebilir.
Kesin olan bir şey daha eklemek istiyorum. Ben miyopum yani uzağı göremiyorum. Bu yüzden benim çözünürlük düşük olduğundan fps hepinizden yüksek. :) :) :)

Son düzenleme:
Onu sen algılayamıyor olmayasın? ;)
Şahıs kendisine cevap yazamayan bir yönetici tarafından cezalı durumda maalesef sizlere cevap yazamaz. Bilimsel gerçekleri inkar etmek de bir yöneticiye yakışmadı üstelik kendini haklı çıkarabilmek adına laf ebeliği yapıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Beyin gücü ile alakalı olabilir. Einstein bizden fazla FPS alırdı mesela. Bunu tıpkı bilgisayardan oyun oynamak gibi düşünün. Beynimiz de ekran kartı galiba. ;) (Einstein'da galiba GTX 1080 SLI vardı :D)

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı