GFN Powered by GAME+ Premium

Merhaba değerli Technopat okurları.
GeForce NOW'ı yaklaşık bir aydır deneyimliyorum. Bu bir aylık süreç içerisinde birçok oyunu denedim, deneyimledim ve bunun üzerine gözlemlerini belirtmek istiyorum. Kısa bir yazı olacak.
Öncelikle, (buradan sonra GeForce NOW'ı GFN olarak kısaltacağım) GFN'in üç aylık lansman paketini satın aldım. Satın alma işlemini gerçekleştirdikten hemen sonrasında Steam kütüphanemi senkronize ettim ve ilk olarak Warframe'e girdim. GFN'in yurt dışı açılışında da ilk oynadığım oyun ve uzun süre olarak yine GFN üzerinden deneyimlediğim bir oyun olduğu için Türkiye sunucularındaki farkları görmek istedim. Çok bir fark hissetmedim. Çamurlaşma sorunu dışında benim için fark yaratan bir durum olmadı. TurkNet'ten 70 Mbps download, 7.50 Mbps upload veren "özgür iletişim 75" paketini kullanıyorum.

1617490128489.png


1617490164833.png


(Speedtest.net ve GFN üzerinden yaptığım test sonuçları)

Warframe'i kendi sistemim ve GFN sistemiyle kıyasladım.
Kendi sistemim: MSI Ventus 2060 Super, Ryzen 5 3600 ve 16 GB RAM'e sahip.
Warframe'de kendi sistemimde ortalama 150-200 FPS arası alırken, GeForce NOW ile ulaşabildiğim maksimum FPS 178 oldu (camdan dışarı bakarken). Ortalaması ise 40-100 FPS arasıydı. Sunucuda yoğunluk olması halinde oyunların performansları stabil olmuyor, oyunlarda düşük FPS gözlenebiliyor. Bir çok oyunu Ultra ayarlarda 60 FPS olarak çalıştırması vaat edilirken stabil olmayan yer yer 40 ve 60 FPS arası çalışan bir sistem. Yurt dışında GFN ilk açıldığında 4-5 ay civarı kullandım. Bu süreç zarfında bir kez bile 40 FPS durumuyla karşılaşmamışken GFN üzerinde bunu defalarca kez gördüm.

(Aynı grafik ayarları)

40-60 arasındaki FPS için videolu kanıt:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kendi bilgisayarım ile aldığım ekran görüntüleri: (sol alt köşede FPS bilgisi mevcut)

1617491500946.png


1617491574384.png


1617491625642.png


GFN ile aldığım ekran görüntüleri: (sol alt köşede FPS bilgisi mevcuttur)

Screenshot_76.png


Screenshot_77.png


Screenshot_78.png


Oynadığım tek oyun tabii ki Warframe değildi. GeForce NOW ile rekabetçi oyunlarda oynadım. Tom Clancy's Rainbow Six: Siege, League of Legends gibi. Ayrıca Outriders adlı bu sene, 1 Nisan itibarıyla çıkmış olan oyunun demosunu oynarken de bu tarz 40-60 FPS arası durumları yaşadım. Oyun açıldığında otomatik en düşük ayarlarda açılmıştı ve ben bunları yükselttiğimde 60 FPS'i görmek neredeyse imkansız hale gelmişti. Ayrıca Assassin's Creed Valhalla'da oynadım. Oyun açıldığında doğrudan orta-düşük ayarlarda açılıyor. Ayarları yükselttiğinizde ise görsel bir değişim gerçekleşmiyor AC: Valhalla'da. Kendi sistemimde 40-60 FPS arası Ultra ayarlarda oynarken Valhalla'yı GFN ile orta-düşük ayarlarda 40-60 FPS alıyordum. Witcher 3'te de yine Ultra ayarlarda düşük FPS sorunu ile karşılaştım. Oyun 6 senelik :)
(daha sonrasında bu FPS'lerin görsellerini ve videolarını ekleyeceğim.)
Türkiye'de açılan sunucuların çok zayıf olduklarını düşünüyorum.
Ayrıca 'lansman sebebiyle' ara ara bazı oyunlarda sıra beklemek zorunda kalıyorsunuz. Bu çözüldü mü bilmiyorum. Ancak ben kullanırken Dying Light, AC: Odyssey gibi oyunlara girmek için sıra bekledim.

1617492147562.png


1617492176492.png


Sunucunun interneti çok hızlı olduğu için rekabetçi oyunlarda düşük gecikme almayı planlıyorsanız yanılıyorsunuz. R6'da 40-50 ms, League of Legends'da sabit 50 ms veriyor.

Kısacası GFN powered by GAME+ benim için birçok noktada hayal kırıklığı oldu. Eğer sisteminiz çok zayıfsa ve güncel ekran kartı fiyatlarından dolayı bir bilgisayar toplamıyorsanız. Fiyatlar düşene kadar idareten alabilirsiniz GFN'i. Ayrıca yine sisteminiz çok zayıfsa ve yeni sistem toplayacak durumunuz yoksa yüksek fiyatına rağmen ortalama bir internete sahipseniz alabilirsiniz. 70 Mbps'lik internetim ile ben bile ara ara çamurlaşma ile karşılaştım. Düşük bir internet ile yüksek çözünürlük oyun keyfi yaşayamazsınız diye düşünüyorum. Başka ekleyebileceğim bir şey yok şu an için.

Puanım: 6.5/10 olacak bu servise. Geliştirilmeye ihtiyacı var.
 
LoL için 50 MS mi? Bu sunucuların Türkiye içinde olduğuna emin miyiz? Üstüne sunucuya bağlanırken gecikme + 50 MS.
 
Oynayamadığım ETS'yi buradan oynuyordum ama üyelik bitti. Avrupa sunucularında da benzer gecikme var, beni rahatsız etmiyor. :D
 
LoL için 50 MS mi? Bu sunucuların Türkiye içinde olduğuna emin miyiz? Üstüne sunucuya bağlanırken gecikme + 50 MS.
Ne yazık ki League of Legends sunucuları 50 ms veriyor. Bende GFN sunucularına gecikme 26 ms. Lolü oynarken 76 ms gibi hissettirmiyor pek. Gerçi lolü yaklaşık 3-4 ay aradan sonra bu gecikmelerle deneyimledim. Dolayısıyla ne kadar objektif bi görüş olur bilmiyorum. Buda oyun içi ekran görüntüsü.
1617498137774.png
 
Ekran kartlarını paylaştırdıkları için böyle oluyor.
Tekniğine hakimim. Sorun bunu avrupa sunucularında yaşamamış olmam. Yeterli sunucu açılması halinde paylaştırmanın çok fazla FPS drop ve benzeri problemi yaratmaması gerekiyor. Ancak GAME+ sunucuları henüz yeterli değil gördüğüm kadarıyla.
Eğer sunucuya pingin + oyundaki pingin olarak çalışsaydı Turkcell'in o kadar uğraşıp Türkiye'ye sunucu getirmesinin hiçbir anlamı kalmazdı.
League of Legends sunucularına bir veri göndermem için GFN sunucularına göndermem gerek. Daha sonrasında ise GFN sunucularından League of Legends'a gitmesi gerekiyor. Bu süreçte gecikme değerleri bir biri ardına ekleniyor denebilir. Ayrıca geforce now'ın tek ve asıl olayı online çok oyunculu rekabetçi oyunları oynatmak değil. Bunu göz önünde bulundurursak Turkcell'in insanlar lol oynasın diye değil, GFN kütüphanelerinde bulunan diğer yüzlerce oyundan birini oynasınlar diye getirdiğini fark ederiz. Anlam kazanması için lolde 40 mste oynamamız gerekmiyor :)
Premium alsan bile sıra bekleme simülasyonu.
Bunun için mail attığımda bana "Lansman kaynaklı bir yoğunluk, gelecekte bu tarz sorunlar yaşamayacaksınız" gibisinden bi cevap verdiler. Dolayısıyla şimdilik göz ardı edilebilir ancak bunun bir eksi olduğu üzücü bi gerçek.
 
Bilgisayarı kötü olup interneti iyi olanlar için nimet gibi ama pahalı.

R6 40-60 veriyor demişsin fakat bence yüksek. Ben Telekom berbat VDSL2 ile 36-39 arası oynuyorum. Bazen 45 oluyor ping değerlerim. CS:GO'da 30 ping ile oynatıyor GFN.
 

Geri
Yukarı