Gigabyte B450 S2H Undervolt rehberi

clark kent

Kilopat
Herkese merhaba arkadaşlar AMD Ryzen 5 3600 işlemciye sahibim ve B450M S2H anakartım var. Sizin gibi benim de gibi işlemcı sıcaklık probleminiz var ise umarım yardımcı olabilirim. Neden böyle bir konu açtım çünkü Gigabyte B450M S2H ile voltaj düşürme ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadım neyse konumuza dönelim ve yüksek sıcaklık derdinden kurtlun. Hepsini adım adım göstereceğim öncelikle BIOS sürümünüz güncel değil ise lütfen güncelleyiniz :D.
1-önelikle BIOS'a giriyoruz ve karşımıza böyle bir menü geliyor.

IMG_2867.JPG

2-Gelişmiş de-değilim ayarlarına giriş yapıyoruz.

IMG_2868.JPG

Dinamik v Core (dvıd) sizde Auto yazıyordur klavyeden + ve - tuşlarına basarak bunu +0.114'de ayarlıyoruz ve voltaj düşürme işlemi tamamdır.
3-Frekans ayarını 4.20 GHz ayarlamak için çevre birimleri menüsüne geliyoruz ve AMD CBS yazan yere giriş yapıyoruz.

IMG_2869.JPG

4- AMD CBS girdikten sonra performans ayarlarına giriş yapıyoruz.

1595348651101.jpeg

5- Custom Core pstates menüsü karşımıza çıkıyor yine o menüye giriş yapıyoruz.

IMG_2871.JPG

6- Giriş yaptıktan sonra karşımıza bir uyarı metni çıkıyor accept deyip onaylıyoruz.

IMG_2872.JPG

7-Custom psatate0 enter yapıp Custom'u seçiyoruz ve pstate0 freq (MHz) ayarını 4200 olarak ayarlıyorsunuz.

IMG_2873.JPG

F10 tuşuna basıp kaydet ve çık diyoruz işlem tamamdır arkadaşlar stress testine sokup test edebilirsiniz ben 90 -95 dercelerden %100 yükte 68 derecelere düştüm umarım size faydası dokunur yardımcı olabildiysem ne güzel :D.

IMG_2874.JPG

Son düzenleyen: Moderatör:
Volt ayarlarını anladım ve değiştirip denemek istiyorum ama frekans ayarını da değiştirmek zorunda mıyız tam olarak? Normalde 2.8 GHZ ile sınırladım sıcaklık yüzünden ve default hızı 3.7 GHZ değerlerine kadar çıkarken base hızı 3.4 GHZ işlemcimin. İşlemcim ise Ryzen 5 2600.

Duzeltme: Denedim ise yaramadi. Ayrica + yerine - ile dusurmemiz gerekmez mi? Mantigi ne bunun ve nasil bulabilirim dogru degerleri.

Son düzenleme:
Volt ayarlarını anladım ve değiştirip denemek istiyorum ama frekans ayarını da değiştirmek zorunda mıyız tam olarak? Normalde 2.8 GHz ile sınırladım sıcaklık yüzünden ve default hızı 3.7 GHz değerlerine kadar çıkarken base hızı 3.4 GHz işlemcimin. İşlemcim ise Ryzen 5 2600.

Duzeltme: Denedim ise yaramadi. Ayrica + yerine - ile dusurmemiz gerekmez mi? Mantigi ne bunun ve nasıl bulabilirim dogru degerleri.

Bu rehberin amacı işlemciye düşük voltaj ile kullanılabileceğiniz en yüksek frekans değerlerinde kullanım sağlamaktır verdiğim değerler her işlemcide tutmaz kendi işlemciniz için doğru değerleri deneyerek bulmalısınız Ryzen 5 2600 temel frekansı 3.4 GHz Turbo frekansı 3.9 GHz Core performans Boost ayarını kapatırsanız işlemciniz Max 3.4 GHz de çalışacaktır ve fazla ısınmaması gerekiyor eğer soğutucunuz stok fan ise temel frekans ayarında kullanmanızı öneririm.

Duzeltme: Denedim ise yaramadi. Ayrica + yerine - ile dusurmemiz gerekmez mi? Mantigi ne bunun ve nasıl bulabilirim dogru degerleri.

Verdiğim voltaj değeri Ryzen 5 3600 için + ya da - değerlerde kademeli olarak voltaj verip girilen değer aralığında hangi voltajı aldığınızı kendiniz deneyerek görmeniz lazım atıyorum +0.60v
Değerini girdiğinizde bunun karşılığı işlemcide 1.1v olarak geliyor mu gelmiyor ise bu voltaj aralığını tutturmak istediğini varsayarsak + ya da - olarak kademeli bir biçimde bu voltaj ayarını düşürmeli veya arttırmalısınız bu + ya da - olayı tamamiyle anakartın yazılımı ilgili yardımcı olabileceğim başka sorun var mı?

Bu rehberin amacı işlemciye düşük voltaj ile kullanılabileceğiniz en yüksek frekans değerlerinde kullanım sağlamaktır verdiğim değerler her işlemcide tutmaz kendi işlemciniz için doğru değerleri deneyerek bulmalısınız Ryzen 5 2600 temel frekansı 3.4 GHz Turbo frekansı 3.9 GHz Core performans Boost ayarını kapatırsanız işlemciniz Max 3.4 GHz de çalışacaktır ve fazla ısınmaması gerekiyor eğer soğutucunuz stok fan ise temel frekans ayarında kullanmanızı öneririm.

Verdiğim voltaj değeri Ryzen 5 3600 için + ya da - değerlerde kademeli olarak voltaj verip girilen değer aralığında hangi voltajı aldığınızı kendiniz deneyerek görmeniz lazım atıyorum +0.60v
Değerini girdiğinizde bunun karşılığı işlemcide 1.1v olarak geliyor mu gelmiyor ise bu voltaj aralığını tutturmak istediğini varsayarsak + ya da - olarak kademeli bir biçimde bu voltaj ayarını düşürmeli veya arttırmalısınız bu + ya da - olayı tamamiyle anakartın yazılımı ilgili yardımcı olabileceğim başka sorun var mı?
Voltaj degerini -300 kadar falan yaptigimda pc acilmamisti ve tam mobilden forumlarda cozum konusu ararken 1-2 dakika icerisinde pc acilmisti. Reboot secenekleri ve Bios secenekleri falan gelmisti. Bios secip eski ayari yaptim ve yeniden baslattim, duzeldi. Yani voltaj dusurmem icin - ile devam etmem gerekiyor sanirim. Ki zaten en fazla yaklasik 100 V falan yakinlarinda aciliyordu pc sadece tekrar denedigimde. 1.3 V degerinden 0.900 kadar falan gormustum bios ekraninda iken. Bosta iken sicakliklar yine ayniydi diye tekrar default olarak auto yaptim. Her neyse, bunun disinda CPB secenegi vardi dediginiz gibi. Onu kapattim ve 75 derecelere kadar gordugum sicaklik degeri, sonradan en azindan 65-71 aralarinda max olarak. Termal macundan once 82 falan goruyordum zaten. 75 bile iyi geldi yani dogrusu. Voltaj ayari eskisi gibi auto olarak ayarli suan. Onu ellemedim bozarim falan diye. Ilginiz icin tesekkur ederim ayrica. Aklimda tek soru isareti var. O da voltaji dusurup sicaklik degerini iyilestirirken, hatta performans falan arttirirken neden yukseltmeliyiz acaba? Yukseltmenin faydasi ne peki bize. Yani ne gibi durumlarda bunu yapmaliyim bilgilendirirsiniz sevinirim.

Voltaj degerini -300 kadar falan yaptığımda PC acilmamisti ve tam mobilden forumlarda cozum konusu ararken 1-2 dakika icerisinde PC acilmisti. Reboot secenekleri ve BIOS secenekleri falan gelmisti. BIOS secip eski ayari yaptim ve yeniden baslattim, duzeldi. Yani voltaj dusurmem icin - ile devam etmem gerekiyor sanirim. Ki zaten en fazla yaklasik 100 v falan yakinlarinda aciliyordu PC sadece tekrar denedigimde. 1.3 v degerinden 0.900 kadar falan gormustum BIOS ekraninda iken. Bosta iken sicakliklar yine ayniydi diye tekrar default olarak Auto yaptim. Her neyse, bunun disinda CPB secenegi vardi dediginiz gibi. Onu kapattim ve 75 derecelere kadar gordugum sicaklik degeri, sonradan en azindan 65-71 aralarinda Max olarak. Termal macundan once 82 falan goruyordum zaten. 75 bile iyi geldi yani dogrusu. Voltaj ayari eskisi gibi Auto olarak ayarli şu an. Onu ellemedim bozarim falan diye. Ilginiz icin teşekkür ederim ayrica. Aklimda tek soru isareti var. O da voltaji dusurup sicaklik degerini iyilestirirken, hatta performans falan arttirirken neden yukseltmeliyiz acaba? Yukseltmenin faydasi ne peki bize. Yani ne gibi durumlarda bunu yapmaliyim bilgilendirirsiniz sevinirim.

AMD'nin B350 ile B450 serisi anakartlarında CPB ayarı açık konumdayken işlemci Turbo frekanslarına çıktığı zaman yüksek voltaj değerleri görüyor haliyle yüksek voltaj ve yüksek frekans aşırı ısınmaya sebebiyet veriyor bu da işlemciye zarar verebilir bizim amacımız burada işlemciyi en stabil voltaj değerinde en yüksek frekans değerlerini elde etmek böylece işlemciyi Turbo frekans hızında bile en doğru şekilde en doğru sıcaklık değerinde Max performans almak ama işlemciniz temel frekans hızı sizin için yeterliyse kurcalamamamanız daha iyi ama işlemcim temel frekans hızında oyunlarda darboğaz yapıyor ekran kartını besleyemiyor diyorsanız işte burada yapmanız gereken işlemcinize OC yapıp tam verim almaktır.

B450M K CF ve Ryzen 5 4500 kullanıyorum kule tipi soğucum var doğru değerleri bulamadım. BIOS adlarını araştırırken bu konuya denk geldim demişsinizki "Dinamik v Core (dvıd) sizde Auto yazıyordur klavyeden + ve - tuşlarına basarak bunu +0.114'te ayarlıyoruz ve voltaj düşürme işlemi tamamdır." + ibaresi arttırmak olmuyor mu? Yoksa bu sekme underwolt içinmi +(artı) gözüken değer var olan wattan düşmesimi demek anlayamadım kafam karıştı?

B450M K CF ve Ryzen 5 4500 kullanıyorum kule tipi soğucum var doğru değerleri bulamadım. BIOS adlarını araştırırken bu konuya denk geldim demişsinizki "dinamik v Core (dvıd) sizde Auto yazıyordur klavyeden + ve - tuşlarına basarak bunu +0.114'te ayarlıyoruz ve voltaj düşürme işlemi tamamdır." + ibaresi arttırmak olmuyor mu? Yoksa bu sekme underwolt içinmi +(artı) gözüken değer var olan wattan düşmesimi demek anlayamadım kafam karıştı?

Her anakartın kendine özgü voltaj ayarlama ayarı vardır kimi anakartlarda direk eksi olarak verilebiliyor voltaj ayar kısmı dediğim gibi hepsinde aynı çalışmıyor Gigabyte anakartta iki şekilde de denedim ve doğru değeri böyle buldum.

Hocam bende de aynı anakart ve işlemci var. Şuan işlemci performansımdan memnunum. Yük altında 85 dereceleri görüyor. Performans kaybı yaşama ihtimalim veya işlemciyi yakma ihtimalim var mı? Stok fanım var ve yaklaşık 1 yıldır termal macun değiştirmedim.
riske girmemek için iyi bir termal macun benim tavsiyem Pullwark Regular 20w/m-k alabilirsin. birde iyi bir kule tipi soğutu al riske girme

Technopat Haberler

Geri
Yukarı