Gigabyte B450M S2H SSD desteği

Aeronight

Kilopat
Katılım
1 Ağustos 2018
Mesajlar
4.592
Makaleler
6
Çözümler
74
Yer
Bolu
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 5600
Cooler Master MasterLiquid ML120L V2
Asus Prime B450M-K II
ASUS DUAL GeForce RTX 3060 Ti OC 8GB
XPG Gammix D35 2x8GB 3200MHz
ADATA Legend 750 500GB
Kioxia Exceria 480GB SATA 2x
ASUS TUF GAMING 650B 650W 80+ Bronze
Cinsiyet
Erkek
Anakartım bu şekilde. Tam bilgim yok ama bir adet hard disk bir adet de SSD takılı. Hangisi nerede bilmiyorum. Bir adet daha hard disk ve SSD'ye ihtiyacım var. Ne önerirsiniz? Hangi türde almalıyım?

1620579692776.png
 
Anakartınızda 4 adet SATA portu bir adet de M2 slotu bulunmakta.
Bir HDD'niz bir de SATA SSD'niz olduğunu farz edersek 2 adet SATA portunuz dolu, yani 2 adet HDD veya SATA SSD alabilirsiniz.
Bir de M2 slotunuz var, ben M2 tercih etmenizi öneririm. SATA'ya göre çok daha hızlıdır. Ama SSD'niz SATA mı? M2 mi? Bilmiyoruz.
 
O anakartta bir adet M.2 yuvası ve dört adet SATA portu mevcut. Eğer var olan SSD, M.2 bağlantısına sahipse ikinci alacağınız SSD mevcburen SATA olmalı. Eğer M.2 boştaysa iki adet SATA şu an dolu demektir. Ona göre şeklini seçin. M.2 yuvasına takılabilecek SSD türü de ikiye ayrılıyor. B+M key yani slota girecek yerde iki kertik olanlar SATA M.2 olup normal SATA portuna takılanlarla aynı hızda olur. M key yani tek kertikli olanlar NVMe M.2 olur onlar da modeline göre SATA türünün 6-7 katına kadar hızlı oluyor.

Windows kurulumu, programlar ve oyun oynama için SATA SSD yeterlidir. Sadece depolama ve bazı oyunlar için HDD yeterlidir. Bunlardan gayrı amacınız yoksa NVMe SSD biraz lüks oluyor.
 
SATA slotlarının biri dolu.
SATA olarak hangi SSD ve HDD önerirsiniz?
 
SATA slotlarının biri dolu.
SATA olarak hangi SSD ve HDD önerirsiniz?
Bütçe ve kapasite belirtirseniz iyi olur.

Örnek ürünler:
SATA SSD
İlki hesaplı, diğeri uzun ömürlü olarak tavsiye edilebilir. Bütçenize ve kullanım amacınıza göre kapasitesini ve satıcısını kendiniz seçin.
HDD
www.amazon.com.tr/dp/B0088PUEPK/ref=asc_df_B0088PUEPK1604158380000/

Not: HDD olarak ben Seagate'ten nefret ediyorum. Ancak şahsi sorunlarımı kenara bıraksam bile Barracuda modelinden uzak durun. Ayrıca hem HDD hem SSD olarak WD Green bir diğer kötü model. Bunlar haricinde özellikle SSD tarafında sakınmanız gereken modeller de var. Başka modeli gözünüze kestirirseniz muhakkak burada veya bilenlerin olduğu başka yerde danışın.
 
Teşekkürler. Seagate marka bir HDD görmüştüm ve uygundu. Neden nefret ettiğinizi söylerseniz bende o markayı aklımdan silerim belki.
 
Teşekkürler. Seagate marka bir HDD görmüştüm ve uygundu. Neden nefret ettiğinizi söylerseniz bende o markayı aklımdan silerim belki.
Şu ana kadar aldığım veya yakın çevremde gördüğüm tüm Seagate harddisklerde ciddi sorunlar yaşadık. Zamanında arıza sebebiyle önemli veriler kaybettim. 1 yıllık harddiskim kendi kendine binlerce bad sector çıkarmış, çalışırken mavi ekran verdirmiş ve bazen de açılışta algılanamamıştı. Yine Barracuda kullanan abim ve bir arkadaşım da aynı sorunları yaşadı. Üzerinden uzun zaman geçmiş olsa da güncel Barracuda modellerinde kafa atma ve performans şikayetleri görüyorum. Son aldığım taşınabilir modelde de daha senesini doldurmadan ciddi performans kaybı, ısınma ve gürültü sorunu yaşamaya başladım. Benim tecrübelerim bir tarafa Barracuda modelde sorun yaşayan çok insan gördüm. O sebeple en azından Barracuda'dan uzak durmak lazım. Barracuda pro, Firecuda ve daha özel amaçlı olan Skyhawk ve Ironwolf için bu kadar iddialı konuşamam. Neticede çok uzun zamandır bu sektörde var olan bir şirket. Öte yandan kontrolcü, DRAM ve NAND yongalarını dışarıdan almalarına rağmen çoğu SSD modelleri başarılıdır. Yanlış hatırlamıyorsam Barracuda Q1 (SATA) ve Barracuda Q5 (NVMe) modelleri dışındakiler epey sağlam.
 
SATA 3 olarak geçiyor değil mi? İkisini de SATA 3 olarak almam gerekiyor?
Buradan SATA 3.0'ı seçtim. Doğru mudur?
1620651706555.png
Bu iki modeli düşünüyorum. Uygun mudur sizce bir sorun vs. yaşamam değil mi? 1TB HDD 256 GB SSD SATA 3.0 bağlantılı ikisi de.
1620652073201.png

@kaiser soze Hocam bakabilir misin bi?
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı