Gitar çalmayı öğrenmek için ne yapılmalı?

burakzenn

Picopat
Daha fazla  
Selam,
Elimde bir gitar var, akustikti herhalde klasik de olabilir, en üstteki teli kopmuş. Para verip almadım biraz uğraştım onunla merakım isteğim arttı, öğrenmek istedim.
Nereden nasıl başlayıp devam edeceğimi bilmiyorum egzersizler, dikkat edilmesi gerekenler vs. Nasıl başlamalıyım?
(Kursa gitmeyi sonraki plana atalım. Tavsiyelerinizde göz önünde bulunduralım.)

İlk olarak gitarınızın telini değiştirmek için bir müzik market e götürün sonrasında eve getirince YouTube üzerinden gitar dersleri yazın başlangıç için birini açıp akor diyagramlarının nasıl okunduğunu gitarın nasıl tutulduğunu öğrenin temelinizi aldıktan sonra internete basit gitar akorları yazın görseldekilerin aynılarını basmaya çalışın parmaklarınız çok acıyacak (akustik ise daha da çok acıyacak) bir süre sonra geçer sorun etmeyin (ayrıca burada önemli olan noktalardan biri de akoru bastıktan sonra tellere aynı anda değil de sırasıyla vurmak) birkaç akor öğrendikten sonra YouTube'a gitarda ritim nasıl atılır yazın videoları izleyin büyük ihtimalle a-a-y-y-a-y ya da a-y-y (a= aşağı, y= yukarı) gibi ritim kalıpları öğreneceksiniz bunları (burası çok önemli) metronom ile çalışın asla metronomsuz çalışmayın metronom pratik yaparken en önemli yardımcınız internetten metronomu nasıl kullanacağınızı da öğrenebilirsiniz ritimlere iyice alıştıktan sonra caddelerde rüzgar gibi birkaç basit şarkıyı çalabilirsiniz onları çalmak sizin için önemli çünkü motive olmanızı sağlayacaklar ama bir süre sonra bu şarkılar çok basit gelmeye başlayacak işte o zaman bare akorlar gibi daha fazla akor öğrenmeye çalışmalısınız ayrıca yeni ritim kalıpları da iyi olur bare akorlar zor gelebilir özellikle avucunuzun içine kramp girebilir ancak bunu yapmadan gitar çalamazsınız o yüzden çalışmaya devam sonrasında biraz da pena tekniğinizi geliştirmeye çalışın gitarın her telinde sırasıyla penayı aşağı ve yukarı vuruşlar yaparak 1-2-3-4 perdelerini çalın bunu sırasıyla her telde yapın ancak bu kısımda dikkat etmeniz gereken bir konu var bir telden diğerine geçerken telin aşağı ve yukarı vuruşlarını bozmamalısınız en üst telden bir aşağıya geçerken üst tele yukarı vurduysanız alt tele aşağı vurmalısınız buna iyice çalışın (söylememe gerek var mı bilmiyorum ama buna da metronom ile çalışmalısınız) buna da çalıştıktan sonra klasik rock ve blues riflerini (rifflerin ne olduğunu internetten araştırabilirsiniz) gitar üzerinde çalmaya başlayabilirsiniz hepsini çalamayacaksınız ama önce basitlerle başlayarak öğrenebilirsiniz zaten riff çalmayı çok severseniz büyük ihtimalle elektrogitar alırsınız bu riffler arasında özellikle sweet child o mine intro, stairway to heaven intro ve johhny b good intro riffleri sizin için önemli olacaktır tabii bunları çalmak için çok çalışmanız lazım ama çaldığınız zaman (özellikle de johhny b good) basit sololara başlayabileceğiniz anlamına gelir ancak soloların çoğu elektrogitar gerektirir klasik gitar ile çalınamaz bu yüzden bu teknik üzerine uzmanlaşmak istiyorsanız elektrogitar almanız gerekebilir sonrasında solo çalmaya başladığınız zaman bend vibrato hammer on pull of gibi teknikler karşınıza çıkacaktır bunlara çalışın özellikle de bend ve vibrato çok önemlidir bend yaparken gitar perdeli bir enstruman olmaktan çıkıp perdesiz bir enstrumana dönüşür doğru yapılmazsa iğrenç bir ses çıkarır zor bir tekniktir ama solo çalmak istiyorsanız yapmak zorundasınız vibrato da boşa atılamayacak bir tekniktir bend kadar zor olmasa da doğru yapılması gerekir zaten bu seviye ye kadar geldiyseniz artık kendi kendinize teknik geliştirmeye çalışabilirsiniz.

Not: Bir şarkıyı Tab olarak değil nota olarak çalmanız müzikal açıdan gelişiminize olumlu katkıda bulunur bu yüzden klavyedeki notaları öğrenin

Not: Kursa gitmeniz sizin açınızdan çok daha iyi olur siz yine de kursa gitmeye çalışın.

Not: gitarınızın en alt telleri plastik ise klasik gitardır.

Çok teşekkür ederim uzun bilgilendirmeniz için aydınlattınız.gitarda 3 metal 3 plastik tel var üst üçlü metal

gitarda 3 metal 3 plastik tel var üst üçlü metal

Öyle bir gitar çeşidi yok. Hepsi plastiktir. Ya da hepsi metal.
Klasik gitarda, üstte sarımlı görünenler aslında plastik tellerdir.

(Kursa gitmeyi sonraki plana atalım. Tavsiyelerinizde göz önünde bulunduralım.)

Öğrenmeyi de sonraki plana atmış oluyorsunuz. O zaman kadar yaptığınız ise; gitar ile zaman geçirmek olacaktır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı