Gizli numaradan aranıldığında sorun olur mu?

Ama yasal olduğuna dair kaynak atarsan sevinirim.
Bulamamana nedense şaşırmadım çünkü henüz dünyada mevcut olmayan bir şeyi bulmak mümkün değil, böylece ben ne lüzumsuz yorum yapıyorum ne de bilmeden yorum yapıyorum.
Neyse ben yine de sana karşı kendimi ifşalayayım, gizli numaradan birisini aramak hem suçtur hem de değildir, nasıl mı? Basit bir google araması ile ve mantığın ile göreceğin şekilde gizli numara suç değildir ki olsa hükümetin tek tuş ile engelleyebileceği bir şeydir. Yazılı bir şekilde yasak olduğu söylenmese de bu arkadaşın birkaç kez aranmış olması ve hepsinde açmamış olması durumunda huzur ve sükun bozma olarak değerlendirilecektir ki bu da Türk Ceza Kanunu üzerinde Madde 123'te geçmektedir;

• Bir kimseyi ısrarla telefonla veya başka yollarla rahatsız etmek bu madde kapsamında değerlendirilebilir.
  • Sırf huzur ve sükununu bozmak maksadıyla, kişilere ısrarla telefon edilmesi veya gürültü yapılması yahut hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması" durumunda cezai yaptırım uygulanabilir.

Ama yasal olduguna dair kaynak atarsan sevinirim.

Herşey yasal olmak zorunda değil. Yasal olmasa operatörler o fonksiyonu kaldırmak zorunda kalırlar.

Gizli Numara Bulma İşleminde Savcılık Süreci​

Gizli numaradan arayan kişinin tespit edilmesi için Savcılık dilekçesi verilmesi gerekiyor. Dilekçe ilgili makamlara iletildikten sonra süreç başlar. Dilekçenin kabul edilmesi ve sonuçlanması ise zaman alabilir. Peki, süreç nasıl işliyor?

Savcılık tarafından dilekçe kabul edildiğinde inceleme başlatılıyor. İnceleme sonucunda arayan numaranın kime ait olduğu ortaya çıkıyor. Arayan kişinin tespit edilmesinden sonra suça bağlı olarak dava devam edebilir. Gizli numaradan birini aramak suç değildir. Dileyen kişi numarasını gizleyerek istediği kişiyi arayabilir, bu noktadaki suçlar, söylenen sözlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin gizli numaradan birini taciz etmek ya da tehdit etmek suç sayılır. Özel numara öğrenme işlemi sadece Savcılık sistemi üzerinden gerçekleşmektedir. Bunun dışında farklı kanallar üzerinden öğrenme yolu bulunmamaktadır. Gizli numarayı öğrenme işlemi için geçerli bir gerekçe sunulması gerekmektedir. Herhangi bir rahatsız edici durumun olmadığı konularda gizli numara ile arayan kişinin bilgisi paylaşılmamaktadır. Bunun için gerekçenin net bir şekilde ifade edildiği dilekçe yazılması gerekiyor. Bu gerekçe savcılık tarafından inceleniyor. Kabul edildiği takdirde arayan kişi tarafında bir inceleme başlatılıyor. Gizli telefon numarası ile arama yapmak hukuken suç sayılmamaktadır. Gizli numara üzerinden rahatsız edecek şekilde konuşmalar yapılması dava nedeni olarak sayılabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı