Gizliliğin ve güvenliğin gereksiz olduğunu ispatlayabilir misiniz?

Paranoyaklığını arttırır mı bilemiyorum lakin buraya üye olurken bile bilgilerinin bir kısmını verip burada güvenli tutulup tutulamayacağını bilmiyorsun. Büyük veya küçük fark etmez herhangi bir şirketin verisi yüzde yüz güvenlidir asla çalınamaz gibi bir şeyi kimse diyemez de iddia da edemez. Senin yapabileceğin tek şey bilgilerini çok daha kötü amaçlar için kullanabilecek platformlardan veya uygulamalardan sakınmak olur. Örnek veriyorum Instagram senin verini reklam ortaklarına verip sana iyi bir reklam sunmak isterken, X sitesinden çalınan verilerinle banka hesabına erişilip bütün paranı çekmek isteyebilirler bu durumda Instagram´daki verinin sana geri dönüşü senin iznin olmadan belki de sana fayda sağlayabilecekken X sitesi veya uygulamasında tamamen zararına. Bu konuyu açarak güvenlik konusundaki endişeleriniz hakkında bana veri sağlamış olduğunuz için de ayrıca teşekkürler :) (!) Son olarak verilerinize her şirketin ihtiyacı var diğer türlü kimse sizi bir uygulama üzerinde saatlerce tutamaz ne yazık ki... Özgür gibi gözüken ama özgür olunmayan bir dünyadayız...

Ben zaten burayı sadece yarar sağlamak için kullanıyorum. Bazen de burada ki insanlara bilgilerimi aktararak yardımcı olmaya çalışıyorum. Normal de bu site tor üzerinden kayıtlara izin verseydi, tor üzerinden kayıt olacaktım ama bu forum kesinlikle tor üzerinden girişleri yasaklamış. Haliyle direkt tüm bilgilerimi almalarına izin veriyorum. Belki ileride bana burayı kullanmamdan dolayı gizliliğime kötü etkileyecek bir durum ile karşılaşabilirim ama pek de çözüm yolu yok. Belki yöneticiler bunun için bir şeyler yapabilirler diyeceğim ama Tor'a açmak biraz yürek isteyebilir çünkü güvenliği için kullanan insanların aksine zarar verecek ve yanlış işler yapacak kişiler de olacaktır.

Gizlilik ve güvenlik elbette gereksiz değil. Kimse her şeyi ortada olsun istemez zaten. Ama eğer bu gizlilik ve güvenlik takıntınız paranoya haline geldiyse psikologa gitmenizi öneririm. Size saçma geliyor olabilir, ama gerçekten şahsi olarak bilgileriniz hiçbir firmanın işine yaramaz. Bu tür bilgiler topluca satılır ve topluca analiz edilir.

Teşekkür ederim :). Gittim ve paronayak olmadığımı öğrendim. Ayrıca bilgiler firmaların işine yarar. Instagram boşuna bedava değil. Sanırım Instagram vb. uygulamaların para kazanma mantıkları hakkında bilginiz yok. Bir araştırın isterseniz.

Hepimiz big dataya bir şekilde meze oluyoruzdur muhtemelen. Bu forumdaki veri tabanı da dahil. Filmden etkilenip bu şekilde paranoyaya kapılmak normal değil bu arada. Paranoyan kesinlikle gereksiz ama internete bağlı olduğun sürece gizlilik ve güvenlikten bahsedilemez aklında olsun.

İşte internete bağlı kalarak bile çeşitli önlemler alınabiliyor. Mesela Twitter yerine fritter ile üyü olmadan haberlerden bilgi sahabi olabiliyorsun ama tabii ki bazı dezavantajları da var.

Instagram ve WhatsApp ben de kullanmıyorum. Sadece WhatsApp'ı arada bir okul grubu için. Onunda dışında ihtiyaç olunacak bir şey değil.
Tabii gerekli olduğu zamanlarda faydalı ama genel olarak gereksizce kullanılıyor.

Mahremiyet çok önemlidir. Kimse kimsenin ne yaptığını bilmemeli.
Ben işe yaradığını tespit ettiğim hosts block yöntemi ile Google ve Microsoft gibi izleyicileri bol olan sistemleri engelledim.
VPN kullanıyordum bir ara sürekli.

VPN'in keylogger gibi bir şey olabileceğini öğrenince tamamen bıraktım. Mesela bilindik ExpressVPN vs. hepsi aynı şirket üzerinden fonlanıyormuş. Büyük ihtimalle Amerika vs. bu VPN firmalarının sahibidir. Zaten genel olarak VPN'ler gizlilik için değil de güvenlik için kullanıldığı söyleniyor.

İlk mesajdaki gibi sen istemesen de verilerin çoğu yerde kullanılıyor. Google aramaların, Technopat üyeliğin belki okul üyeliğin, spor üyeliğin. Bunlar da veri. Bunu tamamen engelleyemezsiniz. Sadece kötü yerlere önemli bilgilerini kaptırmadığın sürece korkman gereken bir şey yok.

Ayrıca senin vermediğin verileri, T.C. Bilgilerin gibi, bazı mecralar kötü kişilerin eline geçmesine izin veriyor. Çok detayıma girmeyeyim, daha gencim.

Zaten tüm t.c bilgilerimiz geçen yakın bir zamanda yayınlanmış. Ben artık bunu da duyunca adres vb. bilgilerimin korunması için yaptığım önlemleri bıraktım... Spor üyeliğini vs. geçtim de, okul gibi özel bilgilerimizi verdiğimiz yerlerin, e-Devlet vs. bunların aşırı iyi korunması gerekirken gerçekten berbat durumdayız. Artık t.c numaramızın başka şekilde tekrardan kodlanması vs. lazım.

Esas soru gereksiz olup olmadığına cevap bulup. Gereksiz olduğuna ikna olmanız değil. Esas sorun sizin için hangi bilgilerin güvenliğinin sağlanması gerektiği ve ne sebeple bu uğraşı vermeniz gerektiği. Yani atıyorum sıradan bir çalışan ve malvarlığı hatırı sayılır ölçütte olmayan biriyseniz, diğer bir deyişle güvenliğiniz evinizden ibaret ise bilgilerinizi korumaya çalışmak için bu kadar ekstra bir çaba sarf etmenin manası ne? Kaldı ki halihazırda sosyal medyada aktif kendi fotoğraf ve videolarınızı paylaşan biriyseniz zaten en büyük güvenlik açığını kendiniz verirsiniz. ¹ Ha yok, ben hatırı sayılır X şirketinin müdürüyüm veya CEO veya CFO'suyum ya da piyasada önemli davalara bakan avukatım vs. şeklinde maddi ve manevi bilgi ve/veya belgelerinizde sızma olması ihtimaline karşı bir sorumluluğum var diyorsanız o zaman elbette ona göre bir önlem almanız gerekiyor da bu telefondan Instagram, Twitter vs. sildim ya da izinleri kapadım tarzında basite indirgenecek bir şey değil. Kısaca; profesyonel önlem almanız gerekiyorsa durum başkadır. Yok sıradan bir insan olarak önlem almanız gerekiyorsa kişisel hesaplarınızı ve galerinizi kontrol altında tutmanız kafidir.

¹ Normalde biri sizin fotoğrafınızı, ses kaydınızı vs. sizden izin almadan çeker ve/veya yayınlarsa kişisel veriler kapsamında suç işler ama bunu sosyal medya kisvesi altında herkese gönüllü yaptırıyorlar.

İşte çok önemli kişiler bile bu önlemleri almıyorlardır :). Zaten bizim bilgilerimizin ortaya çıkmasının nedenlerinden bazıları da onlardır diye tahmin ediyorum. Mesela NSA İran'ın nükleer füze başlıklarını çalışanlarından birini hacklemesi sonucunda oldu.

Şu an hepsini bıraksan da bir şey fark etmez ki, verilerin sunucularında kayıtlı.

Tabii ki öyle ama ben zaten o uygulamaları uzun zamandır kullanmıyorum :). Verdiğim bilgilerin hepsini silin dememe rağmen gizlilk sözleşmelerinde zaten silmediklerini ve bir süre tuttuklarını belirtmişler. Yine de ben 2 senedir Instagram, WhatsApp vs. kullanmıyorum.
 
Teşekkür ederim :). Gittim ve paronayak olmadığımı öğrendim. Ayrıca bilgiler firmaların işine yarar. Instagram boşuna bedava değil. Sanırım Instagram vb. uygulamaların para kazanma mantıkları hakkında bilginiz yok. Bir araştırın isterseniz.
Dostum herkese uzun uzun cevap vermişsin, bilgili gibisin ama şunu gözden kaçırıyorsun; kimse (Adının Ahmet olduğunu varsayalım) gidip de ''Ahmet'e şu reklamı gösterin, Ahmet'in dosyasını getirin'' demiyor. Metadata denilen mevzuyu biliyor olsan zaten gereksiz panik yaptığını anlardın. Hepimizin yüzlerce verisi dolanıyor etrafta. ''Acaba verilerime napıyorlar'' diye düşünmek ''Ulan dışarıda beni gören biri durup dururken bana küfür ediyor mudur?'' diye düşünmekten farksız. Ve siz, size küfür etmesinler diye maske takmayı mantıklı buluyorsunuz. Yersiz bir korku bu.
 
Gizlilik ve güvenlik elbette gereksiz değil. Kimse her şeyi ortada olsun istemez zaten. Ama eğer bu gizlilik ve güvenlik takıntınız paranoya haline geldiyse psikologa gitmenizi öneririm. Size saçma geliyor olabilir, ama gerçekten şahsi olarak bilgileriniz hiç bir firmanın işine yaramaz. Bu tür bilgiler topluca satılır ve topluca analiz edilir.
O firma hacklenirse ve bilgiler sızarsa ne olacak?
 
Son zamanlarda snowden filminden sonra Windows gibi özgür olmayan işletim sistemini ve çeşitli uygulamaların hepsini kullanmayı bıraktım ama o kadar çok aşırı güvenlik için önlemler alıyorum ki, artık WhatsApp, Instagram kullanmamayı geçtim Telegram ve Signal uygulamalarının bile izlendiğini biliyorum.

Siber güvenlik ile ilgili bilgi sahibi olan kişiler yapmış olduğum büyük paranoyaklık hakkında gereksiz olduğunu ispatlayabilir misiniz?

Not: Nsa ve şirketler senin verilerini ne yapsın tarzında saçma yorumlar yapmayın. Ayrıca lütfen sadece bu konu hakkında bilgisi olanlar yazsın. Mesela, "ben kullanıyorum hiçbir şey olmuyor" tarzında bilgisizce yorumlar yapmayınız.

O zaman Linux'a ve açık kaynağa devam ama bu uygulamaları kullanmak zorundayız WhatsApp olmadan kimse ile internet aracılığıyla mesajlaşamayız veya Discord Windows olmadan iyi ve popüler yazılımları kullanamayız artık öyle bir yerde ki verilerimizi paylaşmak zorundayız.
 
Son zamanlarda Snowden filminden sonra Windows gibi özgür olmayan işletim sistemini ve çeşitli uygulamaların hepsini kullanmayı bıraktım ama o kadar çok aşırı güvenlik için önlemler alıyorum ki, artık WhatsApp, Instagram kullanmamayı geçtim Telegram ve Signal uygulamalarının bile izlendiğini biliyorum.

Siber güvenlik ile ilgili bilgi sahibi olan kişiler yapmış olduğum büyük paranoyaklık hakkında gereksiz olduğunu ispatlayabilir misiniz?

Not: NSA ve şirketler senin verilerini ne yapsın tarzında saçma yorumlar yapmayın. Ayrıca lütfen sadece bu konu hakkında bilgisi olanlar yazsın. Mesela, "ben kullanıyorum hiçbir şey olmuyor" tarzında bilgisizce yorumlar yapmayınız.
Yaklaşık 1 sene önce telefonumda google play'i dahi kullanmıyordum. Vanilla sürüm indirip direkt her uygulamayı açık kaynaklı ve güvenilir olmasına dikkat edip indiriyordum. Sonra aklıma teknolojinin hayatımızı zorlaştırmaktan ziyade kolaylaştırmak için var olduğu geldi. Tabii gizlilik vs. önemli katılıyorum ki bunun hakkında ciddi anlamda çok araştırma yaptım. Sonrasında baktığımda cidden gizlilik için kendimi çok yıprattığımı farkettim. Bir arkadaşıma kısacık bir mesaj yazmak bile zorlaşıyordu benim adıma. Artık sadece verilerimin ne ölçüde kullanıldığına dikkat ediyorum. Instagram kullanırken artık benim verilerimi reklamlar için kullandıklarını biliyorum ama sanıyorum çok önemsemiyorum artık. Kısaca bence kafana bu kadar takmamaya çalış. Sadece sana direkt olarak zarar verecek şeylerden uzak dur yeterli.
 
İşte çok önemli kişiler bile bu önlemleri almıyorlardır :). Zaten bizim bilgilerimizin ortaya çıkmasının nedenlerinden bazıları da onlardır diye tahmin ediyorum. Mesela NSA İran'ın nükleer füze başlıklarını çalışanlarından birini hacklemesi sonucunda oldu.
Yahu iyi de onu hackleyen bir devlet kurumuydu. İranlı çalışanın illa güvenlik zafiyeti vardır da İran ve ABD ilişkileri olarak gerçekleşen bir durum çok başka bir olay. Bazı şeyleri doğru okumak lazım. Özel kurum veya kişilerce yapılan saldırı üzerine konuşursak bunlar genellikle kurumun resmi organına olur. Yani şirket sahibi (eğer biraz güvenliğe önem veriyorsa) zaten şirket bilgilerini günlük kullandığı kişisel bilgisayarında değil ayrı bir bilgisayarda veya depolamada tutar. (Bunların teferruatı var da ona giremeyeceğim amiyane anlatımla ilerlemeye çalışıyorum.) Fakat burada daha yerel ölçekli veya orta statüde bir çalışan ya da şirket sahibinden söz ediyorsak onun içinde destek alması veya kendi güvenlik ağını oluşturarak ağ trafiğini kontrol etmesi ve/veya bağlantıyı kesmesi gereken zamanı bilmesi gerekir. Sıradan biri içinse belirttim gibi kişisel hesaplarını koruması maddi ve manevi dolandırıcılık için yeterli olabilir ama bu sağ - sola verdiğimiz bilgilerin reklam ve pazarlamada kullanılmasına girerseniz orası zaten debi derya bir durum. Ha siz "kardeşim beni de MOSSAD veya NSA hacklerse ne yapacağım?" diye dertlenecek durumdaysanız zaten o Cem Yılmaz repliğine döner. Bu ara siber güvenlikten değil de Marmara bölgesinde oturuyorsanız özellikle fiziki güvenlikten tedirgin olsanız daha iyi olur. Tabi bu işin biraz şakası biraz trajikomik tarafı.
 
Dostum herkese uzun uzun cevap vermişsin, bilgili gibisin ama şunu gözden kaçırıyorsun; kimse (Adının Ahmet olduğunu varsayalım) gidip de "Ahmet'e şu reklamı gösterin, Ahmet'in dosyasını getirin" demiyor. Metadata denilen mevzuyu biliyor olsan zaten gereksiz panik yaptığını anlardın. Hepimizin yüzlerce verisi dolanıyor etrafta. "Acaba verilerime napıyorlar" diye düşünmek "Ulan dışarıda beni gören biri durup dururken bana küfür ediyor mudur?" diye düşünmekten farksız. Ve siz, size küfür etmesinler diye maske takmayı mantıklı buluyorsunuz. Yersiz bir korku bu.

Siz sanırım Google, Instagram gibi şirketlerin nasıl para kazandığını bilmiyorsunuz. Tam da örnek verdiğiniz gibi Ahmet'e şu reklamı gösterin gibi bir durum söz konusu. Hatta bunu şirketler yazılım ile hallediyorlar. Mesela örnek: (Ahmet, 27 yaşında, fitness antrenörü, Windows 11 kulanıyor, pilates ile ilgileniyor vs.) Tarzında bir şeyler çıkartıyorlar. Tam anlamıyla böyle olduğunu söylemiyorum çünkü büyük ihtimalle aşırı detaylısını çıkartıyorlardır ve kim bilir başka neler neler vardır. Bunların hepsinin önlemlerini alabiliyoruz ama bir yerden sonra beni aştığını anladım :D. Araştırmalarım sonucunda anladım ki artık bazı araç gereçler vs. kullanmam gerekiyormuş. - Örnek: Pi-hole proxy, tor network için ayrı rasperry Pi proxy, iş için ayrı internet ve Pi-hole proxy vb. uzar gider. -
Metadatayı biliyorum ve zaten ve tor ve fritter gibi uygulamaların amacı zaten metadatayı tamamen en aza indirgemek. Mesela Qubes OS gibi bir Xen sanallaştırma teknolojisi kullanan Linux distrosu kullandığımız zaman bu metadatayı minimize edebiliyoruz. Ayrıca bahsettiğim Qubes OS Linux distrosundan whonix gibi anonimliği sağlayan bir uygulama da kullanabiliyoruz ama tabii ki her şeyi araştırmamız biraz zor oluyor. -Malum Türkiye interneti çok düşük.-

Beni yanlış anlamayın, agresiflik veya küçümsemek için söylemiyorum ama verdiğiniz örnek çok saçma çünkü dışarıda gören birinin bize küfür etmesi ile bizim internette yaydığımız veriler aynı şey değil. Bizim verilerimiz instagram gibi şirketler için reklam demek ve bu onlara para sağlıyor. Evet, sen ve ben ikimiz belki de 0.00000001 TL falan ediyor olabiliriz ama bizim bu oran büyüdükçe ve kişiler özelleştirilmiş reklamlara tıkladıkça bu şirketlerin aldığı paralar artarak büyüyor. Ayrıca olay sadece bizim üzerimizden aldıkları paralar değil. Bu aldıkları verileri satmaları. Mesela sizin numaralarınızı dolandırıcıların neden aradığını sanıyorsunuz? Bu gibi şirketler, sizin adınızı soyadını numaranızı adresinizi bile başka şirketlere para aracılığı ile satıyor ve bu şirketin dolandırıcı olup olmadığına bakmıyorlar bile...

O zaman Linux'a ve açık kaynağa devam ama bu uygulamaları kullanmak zorundayız WhatsApp olmadan kimse ile internet aracılığıyla mesajlaşamayız veya Discord Windows olmadan iyi ve popüler yazılımları kullanamayız artık öyle bir yerde ki verilerimizi paylaşmak zorundayız.

Vallahi ben WhatsApp kullanmıyorum ve kullanmayı da hiç düşünmüyorum :D. Discord olayı çok sıkıntı. Gerçekten Can değer gibi siber güvenlik hakkında bilgisi olan ve bizleri gizlilik hakkında bilgi veren birisinin bile Windows 11, Discord gibi gerçekten gizliliğe hiç önem vermeyen uygulamaları kullanması beni şaşırtıyor. -Tabii ki kullanabilir ve gizliliğe önem vermiyor olabilir. Saygı duyuyorum ama anlam veremiyorum.-

Yaklaşık 1 sene önce telefonumda Google Play'i dahi kullanmıyordum. Vanilla sürüm indirip direkt her uygulamayı açık kaynaklı ve güvenilir olmasına dikkat edip indiriyordum. Sonra aklıma teknolojinin hayatımızı zorlaştırmaktan ziyade kolaylaştırmak için var olduğu geldi. Tabii gizlilik vs. önemli katılıyorum ki bunun hakkında ciddi anlamda çok araştırma yaptım. Sonrasında baktığımda cidden gizlilik için kendimi çok yıprattığımı fark ettim. Bir arkadaşıma kısacık bir mesaj yazmak bile zorlaşıyordu benim adıma. Artık sadece verilerimin ne ölçüde kullanıldığına dikkat ediyorum. Instagram kullanırken artık benim verilerimi reklamlar için kullandıklarını biliyorum ama sanıyorum çok önemsemiyorum artık. Kısaca bence kafana bu kadar takmamaya çalış. Sadece sana direkt olarak zarar verecek şeylerden uzak dur yeterli.

Gerçekten aynı durumu yaşıyorum. Google Play vs. tüm uygulamaların internetini kestim ama Android kullandığım ve Google gibi servisleri daha tam anlamıyla debloat edemediğim için pek fazla kullanmamaya çalışıyorum. Bazen gerçekten dediğin gibi kolaylaştırması gerekirken beni zorlaması ve aşırı derecede yormasından dolayı çok sıkıldım. Ben artık bu gizliliği nasıl daha kolaylaştırabilirimi arıyorum şu sıralar çünkü Telegram ve Signal uygulamaları bile bir yerden sonra sizi korumuyor... Bir gün belki tüm bunların çözümünün kolay yöntemini bulabilirim diyeceğim ama gün geçtikçe daha fena trackerlar ile karşılaşıyoruz...

Yahu iyi de onu hackleyen bir devlet kuru muydu? İran'lı çalışanın illa güvenlik zafiyeti vardır da İran ve ABD ilişkileri olarak gerçekleşen bir durum çok başka bir olay. Bazı şeyleri doğru okumak lazım. Özel kurum veya kişilerce yapılan saldırı üzerine konuşursak bunlar genellikle kurumun resmi organına olur. Yani şirket sahibi (eğer biraz güvenliğe önem veriyorsa) zaten şirket bilgilerini günlük kullandığı kişisel bilgisayarında değil ayrı bir bilgisayarda veya depolamada tutar. (Bunların teferruatı var da ona giremeyeceğim amiyane anlatımla ilerlemeye çalışıyorum.) Fakat burada daha yerel ölçekli veya orta statüde bir çalışan ya da şirket sahibinden söz ediyorsak onun içinde destek alması veya kendi güvenlik ağını oluşturarak ağ trafiğini kontrol etmesi ve/veya bağlantıyı kesmesi gereken zamanı bilmesi gerekir. Sıradan biri içinse belirttim gibi kişisel hesaplarını koruması maddi ve manevi dolandırıcılık için yeterli olabilir ama bu sağ - sola verdiğimiz bilgilerin reklam ve pazarlamada kullanılmasına girerseniz orası zaten debi derya bir durum. Ha siz "kardeşim beni de MOSSAD veya NSA hacklerse ne yapacağım?" diye dertlenecek durumdaysanız zaten o Cem Yılmaz repliğine döner. Bu ara siber güvenlikten değil de Marmara bölgesinde oturuyorsanız özellikle fiziki güvenlikten tedirgin olsanız daha iyi olur. Tabii bu işin biraz şakası biraz trajikomik tarafı.

Haklısınız Amerika'nın kendisi hackliyor ama sen İran'ın nükleer santralini çalıştırıyorsun ve kocaman İran devletinin en önemli silahını yapmaya çalışıyorsun ve Amerika'ya inat. Hiç mi akıllarına gelmedi bu siber güvenlikçilerin bu adamlar üzerinden şirkete ulaşacakları. Belki gelmiştir ama ben çok daha dikkat etmeleri gerekir diye düşünüyorum. Sonuçta kocaman bir devletsin ve buna para harcaman gerekir. Gerekirse oraya offline bir internet kurarsın çok mu zor? Bir de verdikleri açık çok komik :D. Söylenene göre iran başbakanı nükleer başlıkların kurulduğu yerde resim çekiliyor ve amerikalılar da bilgisayarın bir kısmından nasıl kurulduklarını görüyor ve o şekilde bir virüs hazırlıyorlar. Bu virüsü de çoğu bilgisayara yayıyorlar ve virisün yaptığı tek şey o nükleer başlıkları aramak. Başka hiçbir şeye zarar vermiyor.

Siz de haklısınız, ülkede ne olaylar oluyor ve ben saçma bir paronayaklık gösteriyormuşum gibi duruyor ama ne yaparsın ben de bu işin içine girmek istiyorum. Meslek olarak siber güvenlik uzmanı olmak istiyorum ama Türkiye adına gerçekten herkesi bilgilendirmek ve ciddi anlamda gizliliğin ve güvenliğin tam anlamıyla anlaşılmasını istiyorum. T.C kimlik bilgilerimizin 10 liraya Dark web de satılmamasını istiyorum.

Sizde sanırım "NSA sizin bilgilerinizi ne yapacak kardeşim" diyenlerdensiniz? Eğer öyleyse, NSA tek bir şahsı hackleyerek bir şeye sahip olmasına gerek yok. Adamlar zaten Windows 11'e sahip ve kapalı kaynak olduğu için Türkiye'de ki çoğu bilgisayara virüs atabilecek durumda. Ayrıca NSA'ın bizimle işi olmayabilir ama başka ülkelere saldırı amaçlı bizim bilgisayarlarımızı zombi olarak kullanabilir ki Türkiye'de korsan oyun aşırı yaygın olduğundan dolayı büyük ihtimalle çok fazla kişinin bilgisayarı bu şekilde kullanılıyor. Tabii ki NSA gibi bir kurumdan korunmaya şansımız çok düşük çünkü adamlar zaten tüm Internet'e ve donanımlara sahipler. Mesela Windows 11 bırakıp Linux bile kullansak, kapalı kaynak driver kullanmak zorunda kalıyoruz ve bu bizim gizliliğimizi ve güvenliğimizi bir şirkete emanet etmek demek oluyor. Mesela ben tamamen açık kaynak bir bilgisayar almak ve kullanmak istiyorum ama Türkiye'ye hiçbir şekilde gönderim yapmıyorlar...
 
Son düzenleme:
Sizde sanırım "NSA sizin bilgilerinizi ne yapacak kardeşim" diyenlerdensiniz?
Hayır, ben şunu diyorum: Zaten sağ - sola verilen bilgilerle normalde alabilmeleri yasal olmayan bilgileri yarı gönüllü, bazen tam gönüllü olarak alıyorlar. Hatta x aplikasyonunu indirirken okumadan kabul edilen sözleşmeler ve arka planda ne çektikleri gibi bir sürü detay var. O yüzden kitlesel olarak bunu önemsemiyorsak, işin firmaların kãrı için alınıp satılan bilgiler kısmını önemsenin de bir anlamı yok. Bugün çıkıp: "Facebook ABD'de seçim kazandırdı" argümanı sonrası Facebook'a ve kurucusuna bir şey olmuyorsa ve hala Facebook'un satın aldığı diğer aplikasyonlara fotoğraf, video vs. yüklemesi yapılıyorsa... Diğer bir deyişle enflasyon %61 oldu diye tek başına boykot ederek enflasyonu düşüremezsin anca vicdanını rahatlatırsın, tesir için halkı örgütlemen lazım. İşin kişisel güvenlik kısmına zaten değindiğimi düşünüyorum ama özellikle bu mobil bankacılık konusunda çok büyük fireler var. Hem düzenlenmesi hem bir güvenlik taahhüdü (tabi bankaların kendi siber güvenlik yapıları oluyor da bahsettiğim o değil) verilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Zira bunun için alınan kişisel önlemler bankanın sizden istedikleriyle aşılmış oluyor. Örnek, buraya da açtığım konusu açtığım: İş Bankası (ve kripto borsaların da istediği) kimlik taratma ve taratmadan giriş yapamama saçmalığı gibi.
 
Gerçekten Can değer gibi siber güvenlik hakkında bilgisi olan ve bizleri gizlilik hakkında bilgi veren birisinin bile
Reklam engelleyicisi olan ile olmayan tarayıcılar arasında sayfa yükleme hızına bakarak performans karşılaştırması yapan; ESET reaktiftir, Kaspersky proaktiftir diyen Can Değer'i kastediyorsan eğer, kendisi sandığın kadar güvenilir bir kaynak değil. Güzel bir Youtuber olabilir ama.

-----BEGIN PGP PUBLIC KEY BLOCK-----
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=Nqdf
-----END PGP PUBLIC KEY BLOCK-----
 
Hayır, ben şunu diyorum: Zaten sağ - sola verilen bilgilerle normalde alabilmeleri yasal olmayan bilgileri yarı gönüllü, bazen tam gönüllü olarak alıyorlar. Hatta X aplikasyonunu indirirken okumadan kabul edilen sözleşmeler ve arka planda ne çektikleri gibi bir sürü detay var. O yüzden kitlesel olarak bunu önemsemiyorsak, işin firmaların kãrı için alınıp satılan bilgiler kısmını önemsenin de bir anlamı yok. Bugün çıkıp: "Facebook ABD'de seçim kazandırdı" argümanı sonrası Facebook'a ve kurucusuna bir şey olmuyorsa ve hala Facebook'un satın aldığı diğer aplikasyonlara fotoğraf, video vs. yüklemesi yapılıyorsa... Diğer bir deyişle enflasyon %61 oldu diye tek başına boykot ederek enflasyonu düşüremezsin anca vicdanını rahatlatırsın, tesir için halkı örgütlemen lazım. İşin kişisel güvenlik kısmına zaten değindiğimi düşünüyorum ama özellikle bu mobil bankacılık konusunda çok büyük fireler var. Hem düzenlenmesi hem bir güvenlik taahhüdü (tabii bankaların kendi siber güvenlik yapıları oluyor da bahsettiğim o değil) verilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Zira bunun için alınan kişisel önlemler bankanın sizden istedikleriyle aşılmış oluyor. Örnek, buraya da açtığım konusu açtığım: İş Bankası (ve kripto borsaların da istediği) kimlik taratma ve taratmadan giriş yapamama saçmalığı gibi.

İşte ben o bilgileri vermeyi minimize etmeyi başardım ama tam anlamıyla korunamadığımı biliyorum. Belki şu an da %60-%70 daha az bilgi veriyorumdur. Bu ilerleyen zamanlarda araç gereçlerim olduğu zaman ve bilgi sahibi olduğum da %90'ları bulacak. O yüzden beni normal insanlarla karıştırmayın :). Ben her indirdiğim uygulamanın sözleşmesini okuyorum. - Tabii ki bazen ihtiyacım olduğu uygulamayı okumadan indirmek zorunda kalıyorum ama onlarla bir gün elbet işim bitince, alternatifini bulunca veya o uygulamayı gizli ve güvenli bir şekilde kullanmanın yöntemini bulunca bir problem kalmayacak. Örnek: Telegram, sınav çözüm uygulamaları. -
Diğer insanlar hakkında yorumunuza katılmıyorum. Atalarımız ne demiş? " Damlaya damlaya göl olur." Benim gibi düşünen ve çok kişiye eğitim vererek, bilgi paylaşarak halkın daha bilinçli olmasını sağlayabiliriz. Ayrıca şu an bizim halkımız zaten bilgiye aç bir halk ve ben inanıyorum ki Z kuşağı olan ve anlayışlı olan herkes benim bildiğim ve edindiğim tecrübeleri önyargısız bir şekilde dinleyebilir ve önlemlerini alabilir. Ayrıca bizim insanlarımızı bu konularda bilgilendirmemiz ile Türkiye de zombi bilgisayar olmaması demek ve diğer ülkelerin bizim bilgisayarlarımızı zombi bilgisayar olarak kullanamaması demek. Bir de halka sadece virüs hakkında değil de kimlik bilgilerimizi verdiğimiz yerlerin gizlilik sözleşmelerini okumaya kadar her şeyi öğretmeliyiz ki WhatsApp gibi bir uygulamanın sizin fotoğraflarınızı uygulama ile paylaşmasanız da gördüğünü bilmeleri gerek. Üstüne üstlük çok uzun zaman oldu ama sözleşmede kredi kartı bilgilerinizi bize vermeseniz bile alırız gibi bir ifade olduğunu hatırlıyorum.(?)
Bu arada benim gibi güvenliğine düşkün ve bilgili kişileri de, halk tarafından hackleyebiliyorlar veya izleyebiliyorlar. Nasıl? Tabii ki amcamız veya dayımızı hackleyerek bize ulaşıyorlar ve phishing ile bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Tabii ben phishing yemem çünkü ailemi bu konu hakkında uyardım ve hatta onlara deneme olarak phishing bile yaptım ve gerçekten öğrendiklerinden emin oldum ama dayımın ya da amcamın veya babamın telefonu hacklenir de aynı internet ağına bağlanırsak, benim yapmış olduğum güvenlik önlemlerinin hiçbir anlamı kalmaz. Tabii ki ben yine de kendi önlemim olarak ağ da misafir ağı oluşturdum ve dosya paylaşımı vs. hepsi kapalı ama yine de emin olamayız. Dolusuyla virüs paylaşılıyor ve bu misafir ağından geçmeyi de bulacaklardır. Hal böyle olduğu için de halkımızı bu bilgilerini vermekten önce güvenliklerinden emin olmalıyız çünkü güvenlik olmadan gizlilik olmaz.

Reklam engelleyicisi olan ile olmayan tarayıcılar arasında sayfa yükleme hızına bakarak performans karşılaştırması yapan; ESET reaktiftir, Kaspersky proaktiftir diyen Can Değer'i kastediyorsan eğer, kendisi sandığın kadar güvenilir bir kaynak değil. Güzel bir YouTuber olabilir ama.

Ben de antivirüs programlarının keylogger gibi bir virüs olacağını düşünüyorum. Hatta son günlerde duyduğuma göre Amerika'da Kaspersky kullanılmaması önerilmeye başlanmış çünkü Kaspersky Amerika ile anlaşamayınca şirketini Rusya'ya geçirmiş.

Bu arada VPN'ler ve Windows 11 de bu virüs olabilir çünkü kapalı kaynak.
 

Geri
Yukarı