Rehber Glutamin Nedir?

cinar_yasarrr

Hectopat
Katılım
18 Mayıs 2021
Mesajlar
6.112
Makaleler
3
Çözümler
7
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci

Glutamin Nedir?


Vücutta en çok bulunan amino asit olan glutamin; Basitçe anlatmak gerekirse sağlık için çok önemli olan, bağışıklık sistemini iyileştiren ve ana görevi protein yapıları oluşmasını sağlamak olan amino asit türüdür.

Sporcular için ise önemi büyüktür. Kas ağrılarını, yorgunluğu azaltıp kas yenilenmesini iyileştirmektedir. Yarışma dönemindeki sporcularda bağışıklık sistemini geliştirdiği ve iyileşmeyi hızlandırdığı bilinenler arasındadır.

1704338632386.png


Herhangi fiziksel aktivite yapmayan, sağlıklı bir insanda dışarıdan alınması pek gerekmese de sporcuların, sakatlık yaşayanların ve hastalıklar ile savaşanların dışarıdan almasında büyük fayda olan bir amino asittir.

Glutamini Nasıl Alabilirim?

Glutamin vücutta üretilse de yetersiz kalabilmektedir. Bunun için dışarıdan alırız, peki hangi besinlerden dışarıdan alınabilir?

Takviye gıda olarak satılan ürünlerden alabilirsiniz ya da genellikle yüksek protein içeren ürünlerden alabilirsiniz. Protein tozu, gainer gibi ürünlerde de bulunan glutamin; Kırmızı et, tavuk, yumurta, balık gibi hayvansal ürünlerde en çok bulunur.

1704338663405.png



Glutamin Çeşitleri


L-Glutamin ve D-Glutamin olarak ikiye ayrılmaktadır. Asıl önemli olan L-Glutamindir. Bu tür glutaminler protein yapısına katılır, fakat D-Glutamin ise canlı varlıklarda pek önemli değildir.


Glutamin Hakkında Bilgiler

Glutamin; Bağışıklık güçlenmesi için çok önemli olan, ayrıca cerrahi ve kritik hastalığı olanlar için çok faydalıdır. Yapılan araştırmalarda bu amino asidin bu tür şeylerde yüksek oranda etkisi olduğu görülmüştür. (PMID: 22028151) (Bu yazıların kaynakları makalenin Kaynakça kısmında verilmiştir.)

Hücre çoğalması, vücutta enerji üretimi, amonyak tamponlanması, asit-baz dengesinin korunması gibi bir çok biyolojik işlevi yerine getirerek sağlığımızı korumaktadır. (PMID: 30999561)

Uzun sürede çok yüksek miktarda glutamin alımı (40g/gün) zararlı olabilir. "Her şeyin fazlası zarardır." sözünün doğruluğunu görmüş oluyoruz. 40 gram glutamin alımının ne kadar fazla olduğunu anlamanız için: 67 yumurtanın içinde 40 gram glutamin vardır. (PMID: 22990615)

1704338696625.png



Glutamin Eksikliğinde Bunlar Oluyor

Glutamin ihtiyacı karşılanmadığı zaman öncelikle kan ve kastaki glutamin konsantrasyonları hızlıca tükenir. Bundan sonra ise bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir, kas yapısı zayıflar, insülin direncimiz azalır ve bağırsak hücrelerinde değişim meydana gelir.


Glutamin Eksikliği Neden Oluyor?

Yüksek derecede yaralanmalarda, ameliyat geçirenlerde, enfeksiyon kapanlarda, hasta olanlarda ve uzun süre stres altına kalanlarda glutamin seviyesi düşebilmektedir. Eğer bu durumlardan birisi sizde var ise glutamin değerlerinizi ölçtürmenizi öneririm.

Glutamin Takviyesini Nasıl Kullanacaksın?

Eğer glutamin besin takviyesi satın aldıysanız arkasında nasıl kullanacağınız zaten yazmaktadır. İçinde gelen ölçekten günde kaç tane kullanacağınız üründe yazacaktır. Günlük 5 gram saf L-Glutamin alımı yeterlidir. Fakat ayrıca besinlerden de almaya özen gösteriniz.

1704338730784.png



Besinlerdeki Glutamin Miktarları

Sporcu olarak tavuk göğsünden en çok almaktayım şahsen.

Tavuk Göğsü: 100 gramda 4.6 gram,

Yumurta: Orta boy bir yumurtada 0.8 gram,

Sığır Eti: 100 gramda 1.2 gram,

Yağsız Süt: 100 gramda 0.3 gram,

Beyaz Pirinç: 100 gramda 0.3 gram,

Mısır: 100 gramda 0.4 gram bulunmaktadır. Eğer başka bir besindeki miktarını merak ediyorsanız, o besinin amino asit profilini arattığınız zaman glutamin miktarını bulabilirsiniz.


Kaynakça;









 

Geri
Yukarı