GNOME'da touchpadin kaydırma hızı çok fazla

archenjoyer

Centipat
Daha fazla  
Laptopumda Arch Linux ve GNOME kullanıyorum ve tek sıkıntım touchpad ile iki parmağımızla herhangi bir kaydırma yapınca aşırı fazla kayıyor ve herhangi bir ayar IDE değiştirilmiyor.

Denediğim şeyler;
  • GNOME-Control-Center ile ayarlama.
  • GNOME-tweaks ile ayarlama.
  • Dconf-editor ile ayarlama.
Örnek video:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

AUR'dan libinput-config-git paketini kur. Yay kullandığını varsayıyorum:
Kod:
yay -S libinput-config-git

Dosyayı düzenleyelim:
sudo nano /etc/libinput.conf

Dosyaya şu satırı ekle:
scroll-factor=0.1

CTRL ve X'e aynı anda basıp Enter'a tıkladığında dosya kaydedilecek. Ardından Touchpad hızı 0.1 olarak, yavaş olarak ayarlanmış olmalı.

Ek olarak GNOME özelinde bir çözüm olarak şu eklenti var:

AUR'dan libinput-Config-git paketini kur. Yay kullandığını varsayıyorum:
Kod:
yay -S libinput-config-git

Dosyayı düzenleyelim:
sudo nano /etc/libinput.conf

Dosyaya şu satırı ekle:
scroll-factor=0.1

CTRL ve X'e aynı anda basıp Enter'a tıkladığında dosya kaydedilecek. Ardından touchpad hızı 0.1 olarak, yavaş olarak ayarlanmış olmalı.

Ek olarak GNOME özelinde bir çözüm olarak şu eklenti var:

Hocam ilk öncelikle dediğiniz gibi paketi yükleyip dediklerinizi yaptım ancak /etc/libinput.conf diye bir dosya yoktu ben de kendim oluşturdum daha sonra dediğiniz metni ekledim ancak gene hala aynı. Diğer eklenti zaten incompatible.
1739107841397.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Diğer eklenti zaten incompatible.
Eklentinin Github sayfasına gir, muhtemelen son sürüm için manuel kurulum yöntemi paylaşmışlardır. Arch Linux kullandığın için daha beta sürümde görülen, GNOME Extensions sitesine eklenmemiş bir sürümdesindir.

Hocam ilk öncelikle dediğiniz gibi paketi yükleyip dediklerinizi yaptım ancak /etc/libinput.conf diye bir dosya yoktu ben de kendim oluşturdum daha sonra dediğiniz metni ekledim ancak gene hala aynı.
Wayland ve Xorg arasında geçiş yaparak ikisinde de dener misin?

Eklentinin GitHub sayfasına gir, muhtemelen son sürüm için manuel kurulum yöntemi paylaşmışlardır. Arch Linux kullandığın için daha beta sürümde görülen, GNOME extensions sitesine eklenmemiş bir sürümdesindir.

Wayland ve xorg arasında geçiş yaparak ikisinde de dener misin?

Hocam eklentiyi GitHub'dan manual olarak indirirken de hata alıyorum NPM install kısmında. Onun dışında Wayland ile xorg arasında hiçbir fark yok ikisinde de aynı çok hızlı kaydırıyor.

Hocam eklentiyi GitHub'dan manual olarak indirirken de hata alıyorum NPM install kısmında. Onun dışında Wayland ile xorg arasında hiçbir fark yok ikisinde de aynı çok hızlı kaydırıyor.
NVIDIA sürücüsünü kurdun mu? AMD kullanıyorsan açık kaynaklı yani varsayılan sürücü yerine kapalı kaynaklı sürücüyü kurar mısın? Touchpadin ekranda kayma hızına ekran kartı sürücüsü de etki edebiliyor bazı donanımlarda.

NVIDIA sürücüsünü kurdun mu? AMD kullanıyorsan açık kaynaklı yani varsayılan sürücü yerine kapalı kaynaklı sürücüyü kurar mısın? Touchpadin ekranda kayma hızına ekran kartı sürücüsü de etki edebiliyor bazı donanımlarda.

Allah korusun hocam NVIDIA kullanmıyorum. Intel i5 12450H'ın igpusunu kullanıyorum.

Eklentiyi manuel kurabilsen de işine yaramazmış, şimdi kontrol ettim. En son 3 yıl önce güncelleme almış. Muhtemelen kurulsa da çalışmazdı.

GNOME Ayarlar uygulamasında Touchpad ayarlarını ekran görüntüsü atabilir misin?

İmleç hareket hızının, kaydırma hızını etkileyip etkilemediğini test eder misin?

O da olmazsa son çaremiz imwheel olacak. Imwheel mouse kaydırma hızını da etkiler o nedenle imwheel programını mouse kullanırken kapatmanı öneririm.

imwheel'i Arch Linux deposundan veya AUR'dan kurabilirsin.

Kurduktan sonra home dizininde .imwheelrc adlı bir dosya oluştur ve içine şunları yapıştır:
Kod:
".*"
None, Up, Button4, 3
None, Down, Button5, 3
Shift_L, Up, Shift_L|Button4, 4
Shift_L, Down, Shift_L|Button5, 4
Control_L, Up, Control_L|Button4
Control_L, Down, Control_L|Button5
None, Thumb1, Alt_L|Left
None, Thumb2, Alt_L|Right

İlk satır bütün uygulamaların aynı kaydırma hızında çalışmasını sağlar. Sadece Firefox'ta bu ayar çalışsın istersen ilk satırı “^firefox$” şeklinde değiştirebilirsin.

Hemen altındaki satırlar yukarı ve aşağı kaydırma ayarları, onlara bir kısayol atamadık yani kısayola basmadan direkt olarak o hızda kaydırma yapmayı sağlayacaklar. Kendine göre azaltabilir veya yükseltebilirsin.

Dosyayı kaydet ve terminalde imwheel komutunu çalıştır. Yapılan ayarlara göre yapılandırılmış hızda çalışması gerekir.

Son olarak bu yöntemin ne yazık ki Wayland'de çalışmayacağını söylemem gerekli.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı