Rehber GNU/Linux için Torrent Yöneticisi: qBitTorrent

1608215912736.png

qBitTorrent Nedir?​

qBitTorrent bir torrent yöneticisidir. Torrent ile dosyalarınızı bir Client üzerinden indirmenizi sağlar. uTorrent ve aynı firmanın olan BitTorrent'e alternatif olarak çıkarılmış açık kaynaklı bir yazılımdır.

Desteklediği Platformlar​

Windows 7/8/10, macOS (High Sierra, Mojave, Catalina), Linux, BSD.

Nasıl İndirilir?​

Ubuntu/Debian: sudo apt install qbittorrent

Arch: sudo pacman -S qbittorrent

Diğer dağıtımlar için. Tar dosyası: https://sourceforge.net/projects/qb...rrent-4.3.1/qbittorrent-4.3.1.tar.gz/download

Arayüz​

1608217351494.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu programı ben de kullanacaktım ama ilk başta kabul etmemizi istediği yazıyı bildiğim kadarıyla çevirdim ve dediğine göre indirdiğimiz dosyaları başkaları ile paylaşıyoruz. Yüklediğiniz uygulamalar sizin sorumluluğunuzdadır gibi bir yazı var sanırım. Şimdi bu uygulamadan indirdiğim dosyayı başkasına mı yüklüyorum? UTorrent'te de böyle bir şey vardı sanırım ama bu güvenlik zafiyeti değil mi? Bu özelliği kapatamaz mıyım? Benim amacım Firefox ile indirme hızım düşük olduğu için yükseltmeye çalışmak. Bir nevi Internet Download Manager benzeri kullanmak istiyorum.

Bu programı ben de kullanacaktım ama ilk başta kabul etmemizi istediği yazıyı bildiğim kadarıyla çevirdim ve dediğine göre indirdiğimiz dosyaları başkaları ile paylaşıyoruz. Yüklediğiniz uygulamalar sizin sorumluluğunuzdadır gibi bir yazı var sanırım. Şimdi bu uygulamadan indirdiğim dosyayı başkasına mı yüklüyorum? UTorrent'te de böyle bir şey vardı sanırım ama bu güvenlik zafiyeti değil mi? Bu özelliği kapatamaz mıyım? Benim amacım Firefox ile indirme hızım düşük olduğu için yükseltmeye çalışmak. Bir nevi Internet Download Manager benzeri kullanmak istiyorum.
Sizin bahsettiğiniz konu aslında torrent sisteminin çalışma yöntemi. Torrent sisteminde merkezi bir sunucu yoktur. Dosyalar, o torrenti kullanan herkeste bulunabilir ve diğer kullanıcılar sizdeki torrent ile ilgili olan o dosyaları indirebilir. Bu özelliği kapatabilirsiniz sanırım, yükleme özelliğini kapatarak ancak yasadışı bir işlem yapmıyorsanız teorik olarak bir sorun olmayacaktır.

Sizin bahsettiğiniz konu aslında Torrent sisteminin çalışma yöntemi. Torrent sisteminde merkezi bir sunucu yoktur. Dosyalar, o Torrent'i kullanan herkeste bulunabilir ve diğer kullanıcılar sizdeki Torrent ile ilgili olan o dosyaları indirebilir. Bu özelliği kapatabilirsiniz sanırım, yükleme özelliğini kapatarak ancak yasa dışı bir işlem yapmıyorsanız teorik olarak bir sorun olmayacaktır.

Yadışı bir indirme yaptığımdan değil. Kendi güvenliğim açısından sordum. Mesela Linux ISO indireceğim zaman siteden indirme yapmıyor mu? O gibi bir özellik sağlayamıyor muyuz? Açıkçası başka birisinin indirdiği bir dosyaya güvenemem çünkü değiştirilme ihtimali var. Paronayak birisi olarak şu an hala bu konu hakkında araştırma yapıyorum ve ona göre kullancağım :D.

Yadışı bir indirme yaptığımdan değil. Kendi güvenliğim açısından sordum. Mesela Linux ISO indireceğim zaman siteden indirme yapmıyor mu? O gibi bir özellik sağlayamıyor muyuz? Açıkçası başka birisinin indirdiği bir dosyaya güvenemem çünkü değiştirilme ihtimali var. Paronayak birisi olarak şu an hala bu konu hakkında araştırma yapıyorum ve ona göre kullancağım :D.
Torrent'te bri başkasının bilgisayarından indiriyorsunuz genelde. Belki de bu iş için özel sunucular vardır ancak biraz anlamsız oluyor, torrent mantığına ters.

Dosyaların değiştirilememesi için bir güvenlik önlemi vardır diye tahmin ediyorum. Yoksa bile indirme tamamlandıktan sonra SHA256 kontrolü yaparsanız değişiklik olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Torrent'te bri başkasının bilgisayarından indiriyorsunuz genelde. Belki de bu iş için özel sunucular vardır ancak biraz anlamsız oluyor, torrent mantığına ters.

Dosyaların değiştirilememesi için bir güvenlik önlemi vardır diye tahmin ediyorum. Yoksa bile indirme tamamlandıktan sonra SHA256 kontrolü yaparsanız değişiklik olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

O zaman düşük boyutlu indirmeler için yüklenecek bir uygulama değil.

O zaman düşük boyutlu indirmeler için yüklenecek bir uygulama değil.

Torrent mantığı her türlü dosyanın paylaşımını mümkün kılar. Dosyayı paylaşan ilk kişi, örneğin ISO dosyasının sahibi, dosyayı yüklediğinde SHA1 kodu üretilir. Daha sonra bu dosya her indiren kişi yüklemek istediğinde bu SHA1 kodu ile eşleşip eşleşmediğine bakılır.

Kısaca ISO dosyalarını resmi siteler üzerinden indirirseniz herhangi bir sorun yaşamazsınız. Çünkü içeriği değiştirilemez.

Ayrıca düşük boyutlu indirmelerde de kullanılabilir Torrent. Örneğin bir fotoğrafı bile paylaşabilirsiniz.

Qbittorent'in bahsettiği şey de yukarıda söylenilen gibi bu program yükleme ve indirme yapıyor, sözleşmede bundan bahsediyor.
Torrent'in nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi için bunun gibi birkaç sayfaya göz atabilirsin.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı