Artık ben herşeyi Ubuntu defaulta bıraktım. Onlar ne kullanıyorsa onu kullanacaksın kardeşim. Başka türlü muhakkak böyle uyuz uyuz sorunlarla karşılaşıyorsun. 21.04 ile Wayland default olacak ya? OBS Studio'nun Wayland desteği de yakında gelir, ona seviniyorum bayaNVIDIA driver 470 ile wayland desteği gelecek.
Ben Arch'ta yaşamıştım. Discord sunucumuzdan bir arkadaş Fedora 33' KDE'de nasıl bir deneyim yaşadıysa ilginç bir dil kullandı diyelimHiç çökme yaşamadım, siz nasıl yaşadınız bilmiyorum. Wayland biraz sorunlu KDE'de, ama GNOME'de daha çok problem yaşadım diyebilirim rahatlıkla
1- Distrohop yapmayı hiç sevmiyorum. Özellikle şu an öyle günlerden geçiyorum ki, eritmem gereken arşivi görsen Allah kolaylık versin dersinKendiniz ayarlamak çok daha mantıklı çünkü hem bu ayarları paylaşıp kolaylıkla distrohop yapabiliyorsunuz
Evet ama çoğu wm'de varsayılan ayarlar çok kullanılabilir olmuyor. i3, sway falan istisna gerçi. Sway'i denemiştim ama i3'de kullandığım çoğu programın düzgün çalışmadığını gördüm ve çok da üstüne gitmedim. Wayland hele otursun, belki bir gün yine işsizliğim tutar.hem de bilgisayarı istediğiniz gibi kullanıyorsunuz. Linux'un en iyi yanı o değil mi zaten?
Benim sistemimde kesin çökmeler ve donmalar demek olan bir sistemi kullanıyorsun?Kde-desktop kullanıyorum en minimal kde kurulumu ve ihtiyacım olan programları elle kuruyorum gayet memnun'um.
Zaten ben de hiç yaşamadım. Sadece mutter'ı beğendiğimden bahsettim. Özellikle tearing yaşayan arkadaşların bu compositor ile hiç sorununun kalmadığını düşününce.Ayrıca eklemek isterim, NVIDIA ve Intel GPU'su olan bir laptop kullanıyorum, şuanlık X11 ile hiçbir tearing yaşamadım. İmkansız birşey değil
Onlar ne kullanıyorsa onu kullanacaksın kardeşim.
Ben Arch'ta yaşamıştım. Discord sunucumuzdan bir arkadaş Fedora 33' KDE'de nasıl bir deneyim yaşadıysa ilginç bir dil kullandı diyelimManjaro'da deneyen arkadaş direk çöp dedi. Öyle ki artık adamların yanında KDE'nin iyi bir yönünü söylemeye korkuyorum. O kadar bilenmiş vaziyetteler. Ubuntu haterlarına Ubuntu'nun neden iyi olduğunu anlatırken kalbim bu kadar gümbürdemiyor (Aha şimdi mıçacaklar ağızceğizime).GNOME 3.16 öncesi gerçekten sorunluydu. 3.16 sürümü ile bir kararlılık noktasına geldi. 3.30 ile olgunlaştı ama bununla birlikte Memory leakler kol geziyordu. 3.36 sürümü ile bu leaklerin çoğu kapatıldı ve 3.38 sürümü ile düşük güçte sistemlerde de akıcılık sağlandı
1- Distrohop yapmayı hiç sevmiyorum. Özellikle şu an öyle günlerden geçiyorum ki, eritmem gereken arşivi görsen Allah kolaylık versin dersinBu kadar veriyi başka bir dağıtıma geçirmek şu an benim için imkansız gibi bir şey.
2- GNOME'u varsayılan ayara çok yakın kullanıyorum ve bu şekilde gayet kullanışlı.
Evet ama çoğu Wm'de varsayılan ayarlar çok kullanılabilir olmuyor. i3, sway falan istisna gerçi. Sway'i denemiştim ama i3'de kullandığım çoğu programın düzgün çalışmadığını gördüm ve çok da üstüne gitmedim. Wayland hele otursun, belki bir gün yine işsizliğim tutar.
Performans ve X11 bayağı eski. Snap'i hiç sevmem, flatpak her zaman bana daha iyi gelmiştir. Fakat şuan ikisinide kullanmıyorum, Appimage hem kolay, hem herşeyde çalışıyor. Ondan onu kullanıyorum.Şahsen benim için Wayland'in Linux'a verdiği ekstra bir güvenlik katmanından başka önemli kattığı bir şey yok. Xorg zaten diğer herşeyi Wayland ile ortak yapıyor. Benim için en önemli olan Wayland'in container mantığı. "Linux sadece kullanılmadığı için bu kadar popüler" diyenlere snap + wayland sağlam kapak olacak
GNOME ile bug yaşamayan var, ben yaşadım. Sisteme bağlı olduğunu düşünüyorum. KDE ile yaşayan var, GNOME ile yaşayan var. WM'e okadar zaman harcamadım, yaklaşık 3 saatte hazır oldu, ki bu zamana GNOMEyi compile etsem 2 katı zaman harcamam gerekirdiGnome'u yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum karşılaştığım bug sayısı 2. Onlar da çoktan fixlendi zaten. Ben o WM'ler için harcanan zamana üzülüyorum cidden ayrıca o WM'i kullanılabilir hale getirmek istersen zaten memory kullanımı uçup gidiyor, istemezsen de ilkel bir masaüstüne mahkum oluyorsun hiç bir özelliği olmuyor.
Bir şey compile ederken multitasking yapabilirsin, beklemek zorunda değilsin.GNOME ile bug yaşamayan var, ben yaşadım. Sisteme bağlı olduğunu düşünüyorum. KDE ile yaşayan var, GNOME ile yaşayan var. WM'e okadar zaman harcamadım, yaklaşık 3 saatte hazır oldu, ki bu zamana GNOMEyi compile etsem 2 katı zaman harcamam gerekirdi. Ayrıca WMi ayarlarken memory kullanımının arttığını hiç duymadım, ekstra compositor (picom vs.) eklemek hariç.
Xorg'dan bahsetmiştim aslında. Masaüstü ortamından değilNeden daha iyi, kendimize göre, ve daha hafif bir masaüstü kullanmayalım da verdikleri ile sınırlı kalalım?
GNOME'un ayarları başta yabancı geliyor ama bir alışınca her şey yerine oturuyor. Şair ne demek istemiş anlıyorsun. Aynı şey ilk kez WM kullanan biri tarafından da yaşanmıyor mu? Ama WM'ın yöntemlerini sevmedim demek yerine o yöntemleri öğrenip, "Neden herkes bunu böyle kullanıyor. Neden bu böyle ayarlanmış?" diye soruyorlar. Eğer işlerine gelmediyse değiştiriyorlar. Aynı şey GNOME'da da yapılıyor. GNOME'un da tasarlandığı gibi tasarlanmasının bir sebebi, izledikleri bir yol var. Herkese hitap etmeli mi? Denese bile edemez.3- GNOME'nin ayarlarını sevmeyen var.
DE compile ederken bayağı yavaş oluyor. WM ayarlarken de multitasking yapabilirsin, bashrcme 2 tane komut koydum ekstrem kolay olsun diye. Geçmem 5 saniye sürmüyor.Bir şey compile ederken multitasking yapabilirsin, beklemek zorunda değilsin.
Bir de GNOME'da misal benim bir fotoğraf görüntüleyicim yada ekran görüntüsü alma aracım var. Bunun için ayrı paket arıyorlar. Benim yaptığım basit işler için bile paket avına çıkıyorlar. Aşırı bir bölünmüşlük var WM'larda. Resmen bir kaos ortamı. Hiçbir düzen yok. Düzen hastası adamların kaldırabileceği bir şey değil.Gnome'u yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum karşılaştığım bug sayısı 2. Onlar da çoktan fixlendi zaten. Ben o WM'ler için harcanan zamana üzülüyorum cidden ayrıca o WM'i kullanılabilir hale getirmek istersen zaten memory kullanımı uçup gidiyor, istemezsen de ilkel bir masaüstüne mahkum oluyorsun hiç bir özelliği olmuyor.
Yani ben de çok Wayland'a geçme isteği olmadı, en büyük sebebi de NVIDIA sürücülerinin desteklememesi.Xorg'dan bahsetmiştim aslında. Masaüstü ortamından değilŞu an Ubuntu sadece Xorg destekliyor.
İlk defa wm kullandığımda ayarlamaya birinden config (ç)alıp kendim editleyerek başlamıştımGNOME'un ayarları başta yabancı geliyor ama bir alışınca her şey yerine oturuyor. Şair ne demek istemiş anlıyorsun. Aynı şey ilk kez WM kullanan biri tarafından da yaşanmıyor mu?
WMlerde işte bu sorun olmuyor, çünkü herşeyi kendiniz ayarlıyorsunuz zatenHerkese hitap etmeli mi? Denese bile edemez.
Hocam peki sizce en güzel dağıtım hangisi? Yani en beğendiğiniz.Yani ben de çok Wayland'a geçme isteği olmadı, en büyük sebebi de NVIDIA sürücülerinin desteklememesi.
İlk defa wm kullandığımda ayarlamaya birinden config (ç)alıp kendim editleyerek başlamıştım
WMlerde işte bu sorun olmuyor, çünkü herşeyi kendiniz ayarlıyorsunuz zaten