GNU/Linux'ta hangi uygulama kurulumu türüne öncelik veriyorsunuz?

GNU/Linux'ta hangi uygulama kurulumu türüne öncelik veriyorsunuz?

• Oy verenlerin toplamı
    24

Bayram Tempest

Moderasyon Ekibi Sorumlusu
Süpervizör
Makaleler
39
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Victus 16 R7-7840HS RTX 3050 6 GB VRAM 16 GB DDR5 RAM
İyi günler dilerim sevgili Technopat Sosyal kullanıcıları,

Türk kullanıcıların GNU/Linux'ta uygulama/paket kurulumu sırasında hangi tür kuruluma öncelik verdiğini merak etmekteyim. Flatpak gibi evrensel paket yöneticileri artık GNU/Linux'ta hayatımıza oturmuş durumda sayılır. Birçok programı dağıtım fark etmeksizin kolayca kurmamızı sağlıyor. Peki sizin için Flatpak, dağıtımınızın paket yöneticisinin yerini almış durumda mı? Hangi kurulum türüne öncelik veriyorsunuz?

Benim cevabım: Bir uygulama önce Flathub'ta bulunuyor mu diye kontrol ediyorum, bulunmuyorsa dağıtımımın paket yöneticisine orada da yoksa kaynak koddan derleme yöntemine geçiyorum.

Dagitimin paket yoneticisinde illaha ki oluyor.
Flatpak'i bazi uygulamalar haric hiç kullanmam gibime geliyor.

Ayni sekilde bir program lazim olursa sunulmussa kaynak koddan derlerim.

Son düzenleme:
Neredeyse tüm uygulamaları Flatpak olarak kullanıyorum. Flatpak sayesinde güvenmediğim uygulamaları güvenli bir şekilde açabiliyorum. Örnek olarak Bottles Flatpak'ine şu anda sadece şu izinleri vermiş bulunmaktayım:
1-) --socket=pulseaudio
2-) --socket=wayland
3-) --device=dri
4-) --allow=multiarch
Böylece güvenmediğim Windows oyunlarını (eğer WINE destekliyorsa) güvenli bir şekilde çalıştırabiliyorum.
Chromium'u paket yöneticimden kurdum çünkü Flatpak namespace içinde namespace'e izin vermediğinden dolayı tarayıcıların kendi sandbox'unu kısıtlıyor. Onun dışında Mullvad VPN'yi ve Cloudflare WARP'ı da bariz sebeplerden ötürü paket yöneticimden kurmuş bulunmaktayım. Kısacası Flatpak bence bir nimet. Neredeyse hiçbir zaman kendim kaynak kodundan derlemem.

Son düzenleme:
Yakın zamanda Nix deposuna bakmamak gibi bir aptallık yaptım.

Kullandığım bir uygulama Flutter ile derleniyordu, ben de denemek istedim ama beceremedim. Sonra NixOS öğrenimini kolaylaştıran bir sitenin derlemeye çalıştığım paketin hâli hazırda derlendiğini gösterdi. Derlemek istediğim pakette bilinen bir pakette değildi. Nixpkgs varken diğerlerine pek ihtiyaç duymuyorum yani.

Eğer olurda NixOS dışında bir dağıtım kullanırsam (yakın zamanda Manjaro'yu kullanıyordum) direkt Flatpak paketlerine yöneliyorum. Paketleri dağıtımın kendi paket yöneticisinden yönetmek bana daha zahmetli geliyor bu durumda. Flatpak'ta zahmetli geliyor ama sistemde bir paketin 2 defa kurulu kalması yerine evrensel paket yöneticisini kullanmak daha kolay. Keşke sistemdeki gtk paketlerini kendisi için yeniden indirmese dediğim zamanlar oldu ama 1 defa indiriyor sonuçta.

Paket yöneticim süs niyetine durmuyor tabii ki. Önce dağıtımın depolarına bakıyorum. Arch Linux'ta olduğum için resmi depolarda olmasa bile AUR'da mutlaka oluyor. Sonra Flatpak, en son kaynaktan derleme.

Snap nereye dahil?

Ubuntu kullanıyorsam Snap ve Ubuntunun depoları.
Başka bir dağıtım kullanıyorsam Flathub.

Dağıtımın kendi paket yöneticisini tercih ediyorum. Genelde standart yazılımlar kullandığım için çoğu şeyi APT ya da AUR depolarında bulabiliyorum. Debian ve Arch tabanı dışına çıkamıyorum.

Depoda varsa dağıtımın paket yöneticisi yoksa Flatpak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…