Gömülü yazılım ile nasıl çalışılır?

UltimateTeam

Hectopat
Bilgisayar mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim, derslerde gördüğümüz bilgisayar mimarisi gibi konuların ve benim Low-level sistemlere merakım sebebiyle gömülü sistemleri araştırmaya başladım, bunun için ESP32 seti aldım ve sıfırdan mikrodenetleyici sürücü programlama kursları takip ettim (gpıo, ınterrupt, spı gibi konular ama C ile yazılım tarafı). Bu dönem de seçmeli ders hakkımı gömülü yazılımdan yana kullandım ama bir yandan sektördeki iş olanaklarına olabildiğince hazırlanmak istiyorum. TEKNOFEST yarışmalarına vb. göz gezdirdim ama doğrudan bu alana giren bir yarışma bulamadım, ya robotik istiyor ya da bu mikrodenetleyicilerin donanım tasarımını istiyor ki işin bu kısmı daha çok elektrik elektronik mühendisliğine ait. O yüzden bu öğrendiğim bilgileri pratikte kullanabileceğim bir yer arıyorum, tavsiyelerinize açığım.

Hala vaktin var. Ben senin yerinde olsam MCU'larla değil gömülü Linux tarafıyla ilgilenirdim. Dediğin gibi MCU işin içine girince devre tasarımı da giriyor. Profesyonel iş ortamında devreyi hazırlayan ekip başka olur. Senin önüne hazır bir kart gelir ama yine en azından şematik okumayı bilmen gerekir.

Gömülü yazılımda baya Low-Level çalışırsın bu da donanımlardan da iyi kötü anlamanı gerektirir. Gömülü Linux tarafında ise Kernel ile uğraşmıyorsan donanımlardan çok da anlamana gerek yok. Direkt yazılım katmanlarıyla meşgul olursun. Bu sebeple ve alanının da daha yakın olması sebebiyle Low Level kalacağım diyorsan gömülü Linux öneririm. Diğer türlü sana kart tasarlayacak biri lazım. :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı