Gözümüz saniyede kaç kare görebilir?

Bana kalırsa ışığa göre değişmektedir, gözümüz kaynağa uyum sağlar diyelim biz buna en basitinden. Saniyede 60 kare görüntü veren bir monitörden bir şeyler izlerken saniyede 60 kare yakalarız, güneşli bi günde güneşin fps'i sonsuz gibi olduğundan(yani ağır çekimlerde 50hz elektrikle çalışan evlerimizdeki lambalar gibi görüntü kare kare kararıp aydınlanmaz, hep aynı renktir) yakalayabildiğimiz max. FPS seviyesine çıkarız.

Ama kareleri sayabileceğimiz bir noktanın aşağısı vardır ki bu 24 karedir, bunun altını sayabiliriz ama kaynak 24'den az vermelidir. Şimdi insanın buraya gelip "E ben GTA 5 oynarken 20 FPS aldığım oluyor neden sayamıyorum o zaman?" yazası geliyor ama bu yanlıştır, orada monitör 60hz ise bize hep 60 kare verir, yani bir kareyi birden fazla kez almış oluruz (mesela 20 FPS'de bir oyun oynarken aynı kareden 3 kez alırız(şimdi düşündüm de vay anasını..))

Konunun çok dışına çıktım ama lisede 10. sınıf Fizik dersinde öğrendiğimiz altın bir kural ile bitirmek istiyorum.
Hocanız illa ki söylemiştir: "Frekans kaynağa bağlıdır." yani gelen neyse siz onu görürsünüz, gözünüz bir kaynak değil ki.. :)
 
Mesela arabayla belli bir hızda başka bir araçla yan yana gittiğinde o aracın tekerlerine bak o jantı tam olarak göremezsin blurlu görürsün. Aynı şekilde telefonla 30 FPS moduyla video çekersen o jantı seçebilirsin. 60 FPS video çekip denersen az bir şey blurlandığını görürsün. İnsan gözü çok akıcı gördüğü için o teker insanın göz akıcılığı yüzünden seçilemiyor. :)
 
Evrim Ağacı'nın İnsan Gözü Kaç Megapikseldir? başlıklı makalesi bu konuda fikir verebilir...

EK: Yenileme hızıysa, gözümüzdeki konik ve çubuk hücreler ile beynimiz arasındaki elektrik akımının hızı kadardır. Bu hız konusunda kesin bir bilgi bulamadım ama beynin bu sinyalleri yorumlarken geriye dönük olarak işlediği ve bir bakıma, duyusal/algısal bir zamanda yolculuk yaptığımız konusunda ciddi bulgular var.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı