Çözüldü GPU fanının birisi kırıldı

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

brk26kgn

Centipat
Başlıkta dediğim gibi bilgisayarı temizlerken ekran kartı fanlarından birisi kırıldı, bilgisayar bu şekilde çalışabilir mi? Ya da fanlardan birisini iptal edip yola devam edebilir miyiz? Ekran kartının programını açtığımda tek kalan fan son hızla dönmeye başlıyor ve bilgisayar kapanmadan durmuyor. Ekran kartı modeli GTX 970 EVGA SSC acx 2.0. Şimdilik masaüstünde bir sıkıntı yok gibi:

resim.png

IMG_20200326_103211.jpg

IMG_20200326_103229.jpg

IMG_20200326_103250.jpg

IMG_20200326_103259.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Uzun vadede kart çok zarar görür neredeyse ömrünün %10'u gider soğutma ekran kartında çok önemli çünkü birçok minik minik adını bilmediğim şeyler ısındığı için belirli süre sonra o parçalar lehimleri eriyor zaten bu parçalar ısındıği için fanın hızlı dönüyor.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olabilirsiniz ancak beyan etmeniz yanıltıcı sonuç ortaya çıkartır.
Lehimin kalay/kurşun oranına göre 240-320 derecede erirki kart o sıcaklıklara erişemeden plastik aksamı eritir lehimlerin ermesinden kaynaklı bir sorun yaşaması imkansıza yakın.
Kaldı ki gpu sıcaklığının aşırı yükselmesine göre çekirdek çalışma hızını düşürüyor (termal throttle) performans kaybeder, ancak kartın zarar göreceğini söylemek sadece buna bakarak söylemek doğru değil kaldı ki kartın üzerindeki diyotlar mofsetler röleler tüm elektronik aksam lehim yapılan sıcaklara belirli sürede dayanabilecek şekilde tasarlanır lütfen yeterince bilgi sahibi değilseniz fikrinizi belirtmemeye, belirticekseniz fikrinizi belirttiğinizi üstüne basa basa tekrarlayın iyi geceler.
Eğer işten anlayan bir bilgisayar tamircisi bulabilirsen sorununu çözebilir ekran kartının fanları tek soketten besleniyor fanların tek tek değişimi mümkün ancak kolay değil. İşten anlayan bir bilgisayarcı mevcut fanın kablolarını kesip oraya farklı bir fan uydurabilir eğer komple fanları değiştirmek istersen 150₺ parça maliyeti var, çinden getirirsen fiyat düşer ancak beklemen gerekicek. Eğer elin yatkın, alet edevatın varsa, sana değişim konusunda yardım edebilirim eğer bunlara sahip değilsen bir bilgisayarcıya danış
Bilgisayarımda ısınma problemi bulunmuyor. Ancak az önce birkaç oyunda test ettiğim kadarıyla ekran kartım 60 derecelere gelince tek kalan fan son hızda dönmeye başlıyor, işin ilginç tarafı yazılım fanın dönmediğini söylüyor. Oyunu kapatsam da sıcaklık düşse de fan hala son hızla dönmeye devam ediyor. Programdan kapatamıyorum.

Mühendisler o fanı keyfi mi koydu yani? GPU yeterli soğutulamadığı için fan son hızda dönüyor, üstüne üstelik hızını düşürmeye çalışıyorsunuz.

Oyunu kapatsam da sıcaklık düşse de fan hala son hızla dönmeye devam ediyor.

Peki bu durum ekran kartının fanı kırıldıktan sonra mı başladı?

Mühendisler o fanı keyfi mi koydu yani? GPU yeterli soğutulamadığı için fan son hızda dönüyor, üstüne üstelik hızını düşürmeye çalışıyorsunuz.

Peki bu durum ekran kartının fanı kırıldıktan sonra mı başladı?
Bakın demek istediğim; ekran kartı neden 50 derecede son hızda çalışsın ? LOL , Rocket League gibi çok güç gerektirmeyen oyunlar oynuyorum fanın çok ısındığı için son hızda çalıştığını zannetmem. Çünkü ekran kartı fanı dönmezken bile 50-60 derece arası gidip geliyor. Ve evet kırıldıktan sonra başladı.

Bilemiyorum, donanımsal bir sorunda olabilir. Eski sürücüyü DDU ile kaldırın bağlantıdan yeni sürücüyü indirin ve yüklemeyi deneyin.

GeForce Game Ready Driver

Başlıkta dediğim gibi bilgisayarı temizlerken ekran kartı fanlarından birisi kırıldı, bilgisayar bu şekilde çalışabilir mi? Ya da fanlardan birisini iptal edip yola devam edebilir miyiz? Ekran kartının programını açtığımda tek kalan fan son hızla dönmeye başlıyor ve bilgisayar kapanmadan durmuyor. Ekran kartı modeli GTX 970 EVGA SSC acx 2.0. şimdilik masaüstünde bir sıkıntı yok gibi:

Eki Görüntüle 520953

Eki Görüntüle 520954

Eki Görüntüle 520955

Eki Görüntüle 520956

Eki Görüntüle 520957

Uzun vadede kart çok zarar görür neredeyse ömrünün %10'u gider soğutma ekran kartında çok önemli çünkü birçok minik minik adını bilmediğim şeyler ısındığı için belirli süre sonra o parçalar lehimleri eriyor zaten bu parçalar ısındıği için fanın hızlı dönüyor.

Bakın demek istediğim; ekran kartı neden 50 derecede son hızda çalışsın? LOL, Rocket League gibi çok güç gerektirmeyen oyunlar oynuyorum fanın çok ısındığı için son hızda çalıştığını zannetmem. Çünkü ekran kartı fanı dönmezken bile 50-60 derece arası gidip geliyor. Ve evet kırıldıktan sonra başladı.

Yeni orijinal bir fan temin edin ve işini bilen birine taktırın.
Bu süreçte MSI Afterburner kullanarak fan hızını kontrol edebilirsin.

Benim ekran kartım çok eski ve rocket leaugede bile 80 dereceleri görüyor. Kart eski diye oto. Fan hızıda artmıyor. Bende bu program ile %86'ya sabitledim 72 yü geçmiyor artık daha iyi. Fan hızını ve overclock ayarını oradan yapabilirsin. Bir de orada Auto mode var o da ekran kartının sıcaklığına 1 ekleyip yüzdeye çeviriyor.
Örn: 55 derece ise fanı %56'da çalıştırıyor gibi.

Çok yararlı ve ücretsiz bir program ama sen ekrankartını çöp etme biran önce 100 TL gibi bir şey ver al şu fanı sonra 700 TL gibi masraflar veya yeni ekran kartı almak zorunda kalma gibi şeylerle başın ağrımasın.
Gtx 970 evga için sadece bbu fanı bulabildim

Son düzenleme:
Yeni orijinal bir fan temin edin ve işini bilen birine taktırın.
Bu süreçte MSI Afterburner kullanarak fan hızını kontrol edebilirsin.

Benim ekran kartım çok eski ve rocket leaugede bile 80 dereceleri görüyor. Kart eski diye oto. Fan hızıda artmıyor. Bende bu program ile %86'ya sabitledim 72 yü geçmiyor artık daha iyi. Fan hızını ve overclock ayarını oradan yapabilirsin. Bir de orada Auto mode var o da ekran kartının sıcaklığına 1 ekleyip yüzdeye çeviriyor.
Örn: 55 derece ise fanı %56'da çalıştırıyor gibi.

Çok yararlı ve ücretsiz bir program ama sen ekrankartını çöp etme biran önce 100 TL gibi bir şey ver al şu fanı sonra 700 TL gibi masraflar veya yeni ekran kartı almak zorunda kalma gibi şeylerle başın ağrımasın.
Gtx 970 evga için sadece bbu fanı bulabildim
Bakın siz hepiniz beni yanlış anladınız. Ben sıcaklıktan şuan için şikayetçi değilim çünkü sadece LOL ve RL gibi oyunlar oynuyorum onlarda da sıcaklık 40-50 derece arası gidip geliyor (ekran kartı fanı çalışmazken). Şuan tek sorun fan hızını ayarlıyamamam. Hızı programdan %1 bile yapsam direk son hızla çalışmaya başlıyor geri düşüremiyorum sadece son hızda çalışıyor ya da bilgisayar açıldığında hiç ellemiyorum ve sakin sakin dönüyor ancak işin garip tarafı program fan dönsede 0 RPM gösteriyor ve dediğim gibi kontrol etmeme izin vermiyor. Yani kısacası ya hiç fanı ayarlayamıyorum ya hiç dönmüyor ya da son hız dönüyor. Yani %50 %60 gibi ayarlayamıyorum direk son hızla dönmeye başlıyor ve bidahada susmuyor.
Bilemiyorum, donanımsal bir sorunda olabilir. Eski sürücüyü DDU ile kaldırın bağlantıdan yeni sürücüyü indirin ve yüklemeyi deneyin.

GeForce Game Ready Driver

Dediğinizi denedim hala bir sonuç yok ya hiç dönmüyor fan yada hızı ayarlamaya çalıştığımda son hız dönmeye başlıyor. Programda dönerken 0 RPM yazıyor. Ekran kartını doğru takıp takmadığımı, pinleri felan kontrol ettim ama sonuç hala aynı. Fanları kontrol edemiyorum.

Senin ekran kartının yarısı ısındığı için diğeri ful dönüyor yeni fan takarsan sorunun düzelicektir bu teknik bir hata olduğu için yazılımı devre dışı bırakıyor kartın güvenliği için fan son hızda dönüyor yenisi takmassan ekran kartının yenisini almak zorunda kalırsın diğer yarıdan büyük ihtimalle uzun kullanımda lehimler eriyecek ve sana büyük sıkıntılar çıkaracak fanı değiştir işine bak.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı